Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europos Sąjunga paskelbė pavėluotas sankcijas Kambodžai. Kur nuves toks sprendimas?

Gali pasirodyti, kad Europos Sąjunga jau senokai (nors iš tiesų – tik vasario mėnesį) pagaliau nusprendė iš dalies panaikinti Kambodžos prekybos privilegijas, taikytas šiai šaliai pagal „Viskas, išskyrus ginklus“ (angl. „Everything But Arms“, EBA) schemą. Nuo to laiko, kaip sakoma, daug vandens nutekėjo.
Europos Sąjungos vėliava
Europos Sąjungos vėliava / 123RF.com nuotr.

Kaip aš 2019 metų sausį rašiau savo „The Diplomat“ publikuotame straipsnyje, Briuselis tikrai turėjo teisę atšaukti prekybos lengvatas Kambodžai ryšium su tuo, kad Pnompenis priverstinai išformavo vienintelę perspektyvią šalies opozicijos partiją – Kambodžos nacionalinę gelbėjimo partiją (Cambodia National Rescue Party, CNRP). Kaip pretekstą pateikdamas JAV remiamo perversmo planavimą, o partijos vadovas Kem Sokha buvo areštuotas ir apkaltintas išdavyste, būta ir kitų represinių veiksmų.

Dabar ES problema yra ta, kad bus sunku numatyti šio sprendimo padarinius, nes COVID-19 pandemija jau ir taip buvo pražūtinga kai kuriems ekonomikos sektoriams.

Prognozuoja, kad šiais metais Kambodžos ekonomika smuks 5,5 procento.

Azijos plėtros bankas prognozuoja, kad šiais metais Kambodžos ekonomika smuks 5,5 procento. ES baudžiamųjų priemonių, kurių rezultatas – atkurti tarifai ir kvotos tam tikroms eksporto prekėms, tikslas buvo suduoti smūgį Kambodžos ekonomikai. Tai suvokęs Pnompenis turėjo suprasti, kad reikia mėginti susitarti, kad sankcijos būtų atšauktos ir pradėti politines reformas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius