Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Farerų salų žvejai įsimylėjo futbolą?

Žvejų, vikingų ir avių kraštu vadinamos Farerų salos – viena patraukliausių vietų ne tik keliautojams, bet ir futbolo romantikams. Trečiadienio vakarą Europos futbolo nykštukai viešės Vilniuje, kur sužais draugiškas kontrolines rungtynes su Lietuvos komanda. Ta proga – 15min pasakojimas apie tai, kaip melancholiškas nuotaikas kuriantis gamtos kampelis prisijaukino futbolą ir sėkmingai atmušinėja COVID-19 atakas.
Farerų salos ir futbolas
Farerų salos ir futbolas / 15min koliažas

Avių daugiau nei žmonių

Farerų salos – autonominis Danijos regionas, kuris buvo atrastas viduramžiais. Šalį sudaro aštuoniolika salų, iš kurių neapgyvendinta vos viena – Mažasis Duimunas.

Farerų herbą puošia avis – salų simbolis, pagal kurį ir pavadinta visa šalis (far. Føroyar – „Avių salos“). Avys yra labiausiai paplitę Farerų salų žinduoliai. Atvykėliai dažnai juokauja, kad Farerų salose avių yra dvigubai daugiau nei žmonių.

Šalyje gyvena apie 52 tūkst. nuolatinių gyventojų – kiek daugiau nei šeštajame pagal dydį Lietuvos mieste Alytuje. Todėl nieko keisto, kad daugelis žmonių pažįsta vieni kitus, o apie kiekvieną išėjusįjį Anapilin pranešama per radijo žinias.

„Scanpix“ nuotr./Farerų salos
„Scanpix“ nuotr./Farerų salos

Visus metus rūko apgaubtuose Fareruose eismo srautai – menki, tad veikia tik penki šviesoforai, nedarbo lygis siekia vos kelis procentus, o daugiausia salų gyventojai verčiasi žvejyba – žuvų produktai sudaro 97 proc. šalies eksporto.

1948 metais Farerams suteikta autonomija nuo Danijos, vietos gyventojams referendume pasisakius prieš narystę Europos Sąjungoje, Farerų salos nėra ES teritorija, nors joms ir galioja daug lengvatų.

„Scanpix“ nuotr./Torshavnas
„Scanpix“ nuotr./Torshavnas

Ilgas kelias pripažinimo link

Futbolas salyne turi gana gilias tradicijas, tiesa, daugelį metų tinkamos infrastruktūros nebuvo, tad šis žaidimas vietinių mėgėjiškai buvo žaidžiamas pievose, durpynuose ar ant grubių akmenuotų paviršių.

Pirmasis klubas „Tvoroyrar Boltfelag“ salyne įkurtas 1892-aisiais, bet iki tarptautinio pripažinimo Farerų salų futbolininkai apsiribodavo draugiškomis dvikovomis su kaimynių Islandijos, Grenlandijos, Šetlando ar Orknio salų mėgėjais.

Šiaurės Atlante izoliuoto salyno futbolas taip ir progresavo iš lėto, be didesnių užsienio skersvėjų, kol galiausiai Farerus su likusiu pasauliu praėjusio amžiaus 8–9 dešimtmečiais pradėjo jungti radijas ir televizija. Ypač didelę įtaką futbolo vystymui turėjo salose išpopuliarėjusi palydovinė televizija.

Anglijos „Premier“ lyga yra ypač populiari tarp vietos gyventojų ir šiuo metu. Beveik visus mačus transliuoja vietinės televizijos, nemažai gyventojų turi išsipirkę abonementus britų mačus stebėti per internetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius