Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kino cenzūra tarpukario Lietuvoje cenzūravo ir bučinius, ir filmus apie revoliucijas

Atsiradus kinui, tarpukario Lietuvoje atsirado ir kino cenzūra. Iš pradžių ji nebuvo labai veiksminga, tačiau XX a. ketvirtajame dešimtmetyje veikė gana aktyviai. Kai kurių filmų cenzūra neleido rodyti išvis, kiti buvo rodomi tik iškarpius nepatinkančias vietas. Po cenzūros vėzdu Lietuvoje filmai pakliūdavo dėl įvairių priežasčių – tiek dėl „gašlių scenų“, tiek dėl revoliucinių idėjų skatinimo, tiek tiesiog dėl to, kad buvo sukurti Lenkijoje. Kita vertus, prosovietiniams ar pronacistiniams filmams kartais cenzūros pavykdavo išvengti.
Cenzūros leidimas filmui „Čapajevas“, 1935 m.
Cenzūros leidimas filmui „Čapajevas“, 1935 m. / Lietuvos literatūros ir meno archyvo nuotr.

Apie tarpukario Lietuvos kino bei politikos sąryšius 15min pasakojo istorijos mokslų daktaras, Lietuvos literatūros ir meno archyvo vyresnysis specialistas Audrius Dambrauskas.

Tai – antroji interviu su juo dalis. Joje A.Dambrauskas pasakoja, kaip tarpukariu Lietuvoje veikė kino cenzūra, kas buvo cenzūruojama ir kas ne, taip pat kaip atrodė mėginimai kurti lietuvišką istorinį epą ir apie pirmąjį lietuvišką filmą, kuris bandė perteikti tam tikrą socialinę idėją – kad gyvenimas kaime yra geresnis už gyvenimą mieste.

Pirmąją interviu dalį skaitykite paspaudę šią nuorodą.

– Ar buvo ribojimų, kokie užsienio filmai Lietuvos kino teatruose gali būti rodomi ir kokie ne? Tarkime, ar drausta rodyti komunizmą ar nacizmą propaguojančius kino filmus?

– Pirmaisiais Nepriklausomybės metais kino teatruose galėjo dėtis bet kas. Tik 1920 m. susirūpinta kino filmų kontrole. Nurodyta, jog negalima demonstruoti pornografijos, jog jaunimas iki 17 metų negali būti leidžiamas į „romantiško“ turinio filmus ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius