Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neonacių failai I: lietuviai iš fašistų užsienyje prašinėjo pinigų, kad susimokėtų baudas policijai

Lietuvos fašistų organizacija „Skydas“ mezgė ryšius su tarptautinėmis teroristinėmis organizacijomis, atsakingomis už nužudymus, rinko paramą pinigais, gaudavo atributiką, derindavo dalyvavimą įvairiose eitynėse ir tiesiogiai bendraudavo su rasinę neapykantą skleidusiu IronMarch.org įkūrėju Ališeriu Muchitdinovu iš Uzbekistano. Tai atskleidžia nutekėję duomenys iš nacių feisbuku vadintos svetainės „IronMarch“ – programišiai paviešino uždaro forumo susirašinėjimus.
Internete nutekėjo neo-nacių forumo susirašinėjimai
Internete nutekėjo neonacių forumo susirašinėjimai / 15min iliustr.

Pirmoje dalyje 15min apžvelgia IronMarch.org įrašus, susijusius su lietuviškos fašistinės organizacijos „Skydas“ įkūrimu ir veikla.

Tinklalapis IronMarch.org (IM) buvo įkurtas 2011 metais, jis veikė anglų kalba, o uždaro forumo nariai organizavo daug neonacių grupių, tarp jų JAV „Atomwaffen Division“, Australijos „Antipodean Resistance“. Šios grupės atsakingos už penkias žmogžudystes JAV, tarp jų – devyniolikmečio homoseksualaus vaikino Blaze'o Bernsteino, studijavusio Amerikos žydų universitete, – rašė BBC.

Forumo duomenis viešinantys programišiai savo darbą dedikuoja šiam vaikinui, kad kitų neištiktų toks pat likimas.

IM forumo steigėjas slėpėsi po slapyvardžiu Aleksanderis Slavrosas. Vėliau atskleista, kad tikroji jo tapatybė – Maskvoje gyvenantis uzbekas Ališeris Muchitdinovas, kelerius metus kurstęs rasinę neapykantą.

Nuotrauka socialiniame tinkle „Reddit“/Ališeris Muchitdinovas, žinomas slapyvardžiu „Alexander Slavros“
Nuotrauka socialiniame tinkle „Reddit“/Ališeris Muchitdinovas, žinomas slapyvardžiu „Alexander Slavros“

Iš paviešintų susirašinėjimų aiškėja, kad su minėtomis organizacijomis ir forumo įkūrėju tiesiogiai bendravo ir dirbo lietuviška organizacija „Skydas“. 15min peržiūrėjo nutekėjusius forumo įrašų dokumentus.

Įsisteigė 2016 metais ir iškart ėmė megzti ryšius

Žiniasklaidoje jau skelbta, kad „Skydas“ siejamas su uždrausta Jungtinės Karalystės kraštutinių dešiniųjų neonacių teroristų organizacija „National Action“, kurios vadeivos lankydavosi eitynėse Vilniuje.

IM forumo įrašai atskleidžia „Skydo“ steigimo užuomazgas ir veiklą.

archive.is nuotr./„Skydo“ iliustracija prie straipsnio fašistų portale
archive.is nuotr./„Skydo“ iliustracija prie straipsnio fašistų portale

2016 m. kovo 30 d. forume pirmą kartą tarptautiniams naciams prisistatė naujas narys Vytautas Teliavelis. Paviešinti duomenys rodo, kad registracijai naudotas el.pašto adresas yra lukas.baltrusis@gmail.com., o IP adresas veda į Kauną. Vėliau Teliavelis tapo aktyviausiu forumo nariu iš Lietuvos – parašė daugiausia žinučių. Jis save pristatė taip:

Heil pergalei! Aš esu nacionalsocialistas iš Lietuvos, vienas iš „Skydo“. Amžius: 20. Valstybė: Lietuva. Mano politinė istorija yra medi-o-core. Aš visada buvau nacionalistas, tačiau, kai paėmiau raudoną piliulę, tapau pagoniu ir su tuo atėjo visos nacionalsocializmo ir fašizmo dorybės ir stiprybė. Aš gana ilgai buvau nacionalistinėje jaunimo organizacijoje, tačiau man to nepakako, tad aš ir dar keli suformavome naują grupę, pavadinimu „Skydas“, kuri yra dedikuota nacionalsocializmui. Save pavadinome norėdami pagerbti Yukio Mishima, daug jo palikimo galima pamatyti mūsų darbuose (mene, memuose, video įrašuose). Esame geri draugai su „National Action“, tad daug jų patirties ir įkvėpimu buvo sukaupta formuojant „Skydą“. Galiu pasakyti, kad sukūrėme šią grupę dėl jų, jie mus įkvėpė“.

ironmarch.exposed inf./Vieno iš forumo dalyvių paskyros aprašymas
ironmarch.exposed inf./Vieno iš forumo dalyvių paskyros aprašymas

Teliavelis prisistatė, kad yra savamokslis vaizdo įrašų kūrėjas. Jis pasidalijo keliomis nuorodomis į savo darbus socialiniuose tinkluose – dauguma jų dabar užblokuoti dėl neapykantą skleidžiančio turinio.

Naciai naują narį pasitiko džiugiai – sveikinimais ir pagyromis „už estetiką“.

Forumo įkūrėjas, jau minėtas A.Muchitdinovas, iškart pasisiūlė parašyti apie „Skydą“ straipsnį internetiniame žurnale „NOOSE“. Šis ekstremistinis žurnalas pagarsėjo raginimais išnaikinti visus žydus.

Teliavelis sutiko, tik prieš tai užsiminė turįs pasišnekėti su „Skydo“ nariais, – dėl to nuspręs grupės „smegenys“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“ – to paties asmens nuotrauka „Skydas“ iliustravo savo interviu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitynės „Tėvynei“ – to paties asmens nuotrauka „Skydas“ iliustravo savo interviu

Forumą moderuojantis rusas pasiūlė pasiskaityti literatūros – ilgame sąraše įtraukta ir „Mein Kampf“.

„Skydui“ forume buvo sukurta atskira grupė.

Ar lengva būti fašu Lietuvoje? Palyginus su Vakarų Europa, raudonųjų beveik nėra, ir visos eitynės vyksta be pasipriešinimo. Beje, „Skydas“ atrodo pagrįstas, geriausi linkėjimai iš Suomijos khanato, – kalbino narys Sinimusta.

Na, būti nacionalistu Lietuvoje yra skausmas užpakalyje, kadangi masinė medija viešumoje paverčia jį blogiu, ir čia dar nekalbu apie fašizmą. Mes neturime „Antifa“ (prieš fašistus nukreipta organizacija, – 15min), tačiau visi, visuomenė kritikuoja nacionalistus, kad jie yra per daug radikalūs ar netolerantiški. Kaip „Skydas“ mes gyvuojame jau tris savaites, todėl dar per anksti pasakyti, ar lengva būti fašistu mano valstybėje, – atsakė Teliavelis.

„Twitter“ nuotr./„Skydo“ nuotr. socialiniame tinkle „Twitter“
„Twitter“ nuotr./„Skydo“ nuotr. socialiniame tinkle „Twitter“

Po velnių, tas pats. Maniau, kad Baltijos šalių žiniasklaida bent jau turės šiek tiek stuburo, – rašė suomis ir pasidalijo šviežiu prisiminimu, kaip Suomijoje žygiuojančius nacius sveikino verkiantys pensininkai.

Kitas forumo narys žinute klausė patarimų, kaip galima susirasti nacionalsocialistų, mat jis nori kurti panašų judėjimą Airijoje.

 

Pirmiausia pasidairyk internete, „4chan“ ar kur nors. Susisiek su „National Action“, galbūt jie kur nors turi gerbėjų. Susipažink su politine partija, kuri nacionalistinė ar radikali. Dar yra „Pegida“. Turi susitikti žmones, kontaktuoti su jais, testuoti, ar jie yra nacionalsocialistai, motyvuoti eiti į gatves ir imtis nedidelio aktyvizmo, – patarimais dalijosi Teliavelis.

Sutartas straipsnis apie „Skydą“ galiausiai buvo parengtas ir publikuotas gegužės 11 d. Forumo moderatoriaus prašymu, „Skydas“ pats parengė iliustraciją.

Su A.Muchitdinovu Teliavelis ėmė daug bendrauti tiesiogiai, jis vadino rusą Alexu. Jie keitėsi lankstinukų maketais, teiravosi dėl nacių citatų. Netgi lietuviškos „Skydo“ internetinės svetainės darbus Teliavelis derino – rusas nukreipė į pigią prieglobą (angl. hosting), kurios valdytojams nerūpi turinys, taip pat patarė darytis atsargines kopijas, saugotis nuo DDOS atakų.

Privačiomis žinutėmis abu sutarė, kad Teliavelis ims montuoti tarptautinei nacių organizacijai reikalingus vaizdo įrašus. Teliavelis siuntė derinti tarpines versijas, o A.Muchitdinovas atsiųsdavo pastabas, ką reikėtų koreguoti. Pvz., jis siūlė akcentuoti iškarpas, kuriose Hitleris vadinamas kilnesniu už Jėzų Kristų.

Vieną dieną darbas su vaizdo įrašais nelauktai nutrūko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius