-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmosios COVID-19 vakcinos jau yra. Kas laukia kitų, dar tik bandomų, ir kas jomis skiepysis?

„Pfizer“ pranešus, kad jos vakcina nuo COVID-19 veiksminga, „Moderna“ paskelbė savo kandidatės į vakciną tyrimų rezultatus. Įmonės teigimu, jos produkto sėkmės rodiklis panašus, be to, skirtingai nei „Pfizer“ preparato, šios vakcinos nereikia laikyti ypač šaltoje terpėje. Tai vilties suteikianti naujiena, ir jei viskas vyks pagal planą, vakcina gali bent jau kai kurias šalis pasiekti kitų metų pradžioje. Tačiau minėti preparatai – tik du iš daugelio kandidatų į vakciną, sukurtų nuo pandemijos pradžios.
Skiepas
Skiepas / 123RF.com nuotr.

Pavyzdžiui, JAV vyriausybė investavo į septynis kandidatus, o „AstraZeneca“ ir „Janssen Pharmaceuticals“ vakcinos, kaip ir „Pfizer“ bei „Modernos“, dabar yra paskutiniuose klinikinių tyrimų etapuose.

Tikėtina, kad JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) bei kitų šalių vyriausybių sveikatos apsaugos institucijos skubos tvarka patvirtins, kad „Pfizer“ ir „Modernos“ vakcinas, kurios, anot duomenų, yra 95 procentų veiksmingos, galima naudoti ir jos gali būti pradėtos platinti jau gruodžio mėnesį. Tačiau visame pasaulyje yra dešimtys kitų kandidatų į skiepus, kurie vis dar yra įvairiuose bandymų etapuose. Kas nutiks su jais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius