Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rizikingai teisiamąją laisvėje palikęs teismas taiso klaidą: nei izoliuoja, nei paleidžia

Kiek kuriozišką, bet tuo pačiu visai visuomenei pavojingą klaidą įvėlęs sostinės teismas skuba taisytis. Dėl nepakaltinamos vilnietės, kuri turėjo būti pusmetį priverstinai gydoma Rokiškio ligoninėje, tačiau netikėtai palikta laisvėje, priimtas naujas sprendimas.
Greitoji medicinos pagalba
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismui, kurio dokumentuose smurto byloje įsivėlusi klaida lėmė nepakaltinamos vilnietės likimą, teko ieškoti saliamoniškos išeities iš, atrodytų, beviltiškos teisinės padėties.

Ankstesne teismo nutartimi moteris buvo pripažinta nepakaltinama, jai skirtas stacionarus pusmečio trukmės gydymas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Tačiau vadinamajame patvarkyme dėl šios nutarties vykdymo įsivėlus „žmogiškai“ klaidai, teisiamoji į Rokiškį išvežta nebuvo, o tik pakviesta retsykiais apsilankyti Karoliniškių poliklinikoje. Mat priverstinio gydymo būdą sukonkretinantis žodis „stacionarinis“ patvarkymo dokumente per neapdairumą virto „ambulatoriniu“.

Apie tai, kuo ši vilnietė sukėlė pavojų sau ir aplinkiniams, o taip pat apie atsakingų institucijų (ne)prisiimtą atsakomybę už pacientės palikimą laisvėje, portalas 15min neseniai pasakojo išskirtinio turinio platformos MAX skaitytojams.

Šiurkščiai klydusio teismo, kurio liapsuso laiku niekas taip ir nepastebėjo, dabar laukė naujas iššūkis: kaip toliau valdyti asmens gyvenimą, kurio atžvilgiu anksčiau priimta nutartis taip ir liko neįgyvendinta?

Mėginti atsigriebti, uždarant moterį griežto medicininio režimo įstaigoje Rokiškyje, praėjus daugiau nei šešiems mėnesiams nebuvo nei teisinio, nei faktinio pagrindo. Tiesiogiai patvirtinti Karoliniškių poliklinikos teikimo dėl šios moters ambulatorinio stebėjimo nutraukimo taip pat nebuvo prielaidų – juk tas ambulatorinis stebėjimas buvo vykdomas iš esmės be teisinio pagrindo, tuomet, kai privalėjo būti vykdoma nutartis dėl stacionaraus teisiamosios gydymo Rokiškyje. Tad bylą narpliojanti teisėja Inga Štuopienė visų pirma nutarė surinkti šviežiausią informaciją, kokia nepakaltinamos moters sveikatos būklė yra šiomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius