Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Saulę tyrinėjantį erdvėlaivį spėta paleisti laiku, bet mokslininkų darbą Žemėje varžo koronavirusas

Danieliui Mülleriui, Europos kosmoso agentūros fizikui, yra dvi saulės. Ta, kuri kabo danguje ir šildo odą jam beeinant pakrante savo namų Nyderlanduose link. Tuo tarpu jo kompiuterio ekrane yra kita – ta, į kurią jis gali žiūrėti valandų valandas, tyrinėdamas jos ugningo kraštovaizdžio sūkurius.
Palydovas
Palydovas / 123RF.com nuotr.

D.Mülleris, mėgaudamasis pasivaikščiojimu paplūdimiu saulėtą dieną, šią vasarą mėgavosi ir kita mūsų žvaigždės versija: neseniai paleistas erdvėlaivis užfiksavo artimiausius kada nors mūsų matytus Saulės vaizdus ir išsiuntė juos atgal į Žemę. Tie vaizdai yra labai detalus Saulės paveikslas. Jie buvo užfiksuoti teleskopu „Solar Orbiter“ (labai tikslus misijos pavadinimas), kai erdvėlaivis priartėjo prie mūsų šviesulio.

Karšta plazma primena aukso spalva nutapytus audros debesis. Nepatyrusiai akiai tai atrodys kaip tiesiog nuostabūs paveikslėliai, tačiau mokslininkams, tokiems kaip D.Miuleris, jie gali pateikti svarbios informacijos apie žvaigždę, kurią, nepaisant jos artumo ir dešimtmečius trukusių tyrimų, mokslininkų bendruomenė vis dar tik mėgina pažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius