Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėja mėgsta grasinti. Kaip reikėtų interpretuoti jos karingą retoriką?

Birželio 6 dieną Kim Yo Jong, Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo, pagrasino, kad šalis išstos iš abiejų Korėjų karinio susitarimo, pasitrauks iš Kaesongo pramonės komplekso ir panaikins bendrą abiem Korėjoms ryšių tarnybą, jei Pietų Korėja nesugebės sustabdyti savo piliečių, per sieną siuntinėjančių prieš Pchenjaną nukreiptas brošiūras.
Šiaurės Korėjos karikatūra
Šiaurės Korėjos karikatūra / 123RF.com nuotr.

Birželio 9 dieną Šiaurės Korėja nukirto visus ryšių su Pietų Korėja kanalus, įskaitant karinės komunikacijos karštąją liniją, bendrą abiejų Korėjų karštąją liniją ir tiesioginę abiejų šalių vadovų karštąją liniją.

Po savaitės Šiaurė įvykdė Kim Yo Jong grasinimą ir išformavo Korėjos ryšių palaikymo biurą Kaesongo mieste. Šiaurė taip pat paskelbė Pietus „priešais“, atsisakė dalyvauti būsimose Korėjų tarpusavio derybose ir pažadėjo sukurti savo branduolinius ginklus. 2018 metų aukščiausiojo lygio susitikimuose jausta bendradarbiavimo dvasia išblėso.

Mokslininkai greitai pastebėjo, kad naujausios Šiaurės Korėjos provokacijos yra skirtos krizei sukelti, kad būtų galima spausti Pietų Korėją ir JAV padaryti nuolaidų. Tačiau būta mažai pastangų išanalizuoti, iš ko sudaryta ši dirbtinė Šiaurės Korėjos krizė ir kaip atskirti tikrus pavojaus signalus nuo tuščių plepalų.

Naujausios Šiaurės Korėjos provokacijos yra skirtos krizei sukelti.

Atminkite, kad Šiaurės Korėja prieš metus paskelbė grasinimų paliaubų laikotarpiu – turime galvoje 2019 metų pabaigos terminą ir „kalėdinę dovanėlę“. Tuo metu daugelis politikų ir mokslininkų bijojo, kad Pchenjanas gruodį išbandys branduolinį ginklą ar tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM).

Laimei, Šiaurės Korėja tų grasinimų neišpildė. Vis dėlto Pchenjano krizės padarinių nesupratimas gali be reikalo sukelti įtampą ir įstumti Pietų Korėją į Šiaurės Korėjos spąstus.

Šiaurės Korėjos surežisuotą krizę sudaro trys elementai.

Šiaurės Korėjos surežisuotą krizę sudaro trys elementai. Pirma, grėsmė yra didelė, o tai reiškia, kad Pchenjanas grasina tam, ką JAV ir Pietų Korėja vertina labiausiai. Antra, grėsmė yra trumpalaikė – Pchenjanas nustato terminą ir imasi veiksmų, kuriuos galima atitaisyti arba atšaukti. Ir trečia, neaišku, kokių veiksmų reikia imtis po grasinimų. Šiaurės Korėja gali įgyvendinti tuos grasinimus arba leisti jiems nuslopti be jokių rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius