-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skiepų nacionalizmas“ – rimta kliūtis pandemijos suvaldymui

Po beveik metus trunkančio „karo“ prieš koronavirusą nemažai šalių yra pasirengusios paskelbti pergalę. Didžioji Britanija, tapusi pirmąja šalimi, pradėjusia gyventojų skiepijimą „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinomis, savo imunizacijos programos pradžią pavadino „V diena“ – aliuzija į pergalę Antrajame pasauliniame kare.
Skiepas
Skiepas / 123RF.com nuotr.

Kinija ir Rusija taip pat jau pradėjo platinti savąsias, vidiniam naudojimui skirtas valstybės remiamas vakcinas. Jungtinėse Valstijose Donaldas Trumpas teigiamas naujienas apie greitai šalies gyventojus pasieksiančią vakciną pristatė kaip savo asmeninį nuopelną.

Daugelio šių vakcinų ir potencialių alternatyvų kūrimui ir bandymams buvo skirtos didžiulės vyriausybių investicijos – dauguma tokių investuotojų buvo turtingos šalys, pasiryžusios užsitikrinti, kad bus pirmosios eilėje prie vakcinos, kai ji bus galutinai paruošta. Tuo tikslu dar prieš patvirtinant, kad skiepai yra saugūs naudoti, buvo rezervuotos milijardinės dozės tam tikroms šalims. Daugelis valstybių užsisakė tiek dozių, kad jų gyventojai galėtų būti paskiepyti kelis kartus.

Toks „skiepų nacionalizmas“, kai valstybės teikia pirmenybę savo vidaus poreikiams kitų šalių sąskaita, galbūt padėjo paspartinti skiepų kūrimo pastangas, tačiau lazda turi du galus.

Turtingoms šalims pretenduojant į būsimų dozių liūto dalį, o pasauliui bandant užtikrinti, kad vakcinų pasiskirstymas bus tolygus, kai tam trukdo vienašališki interesai ir išteklių trūkumas, grįžimas į „įprastą“ gyvenimą gali užtrukti ilgai – galbūt net ilgiau nei jis reikėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius