-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuzino A.Sireikos teroro neapsikentusių buvusių auklėtinių išpažintis: „Jis – Šiaulių karalius“

Nesantaikos pūlinys Saulės mieste galiausiai sprogo. Didelis būrys žaidėjų portalui 15min atidengė tamsiąją pastarųjų dviejų sezonų „Šiaulių“ klubo pusę, strėles nutaikę į vyriausiojo komandos trenerio Antano Sireikos dviveidiškumą. Neracionalus elgesys, pasenę darbo metodai, psichologinis teroras, žeminimai, raginimas žaisti nepaisant traumų, abejonės dėl klubo skaidrumo, galiausiai – atimta meilė žaidimui.

Prieš metus Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos vadovas Vydas Gedvilas kėlė Antano Sireikos kandidatūrą nacionalinės rinktinės trenerio rinkimuose, o dabar 2003-ejų metų Europos čempioną priešinga kryptimi siunčia visas būrys 64-erių stratego teroro Šiauliuose neapsikentusių buvusių jo auklėtinių.

Pastaruosius dvejus metus „Šiauliai“ murkdėsi LKL lentelės dugne, o dešimtis buvusių trenerio žaidėjų – lietuvių ir legionierių – 15min atvirai papasakoja apie filmo vertą išskirtinę gyvenimo mokyklą Saulės mieste.

Šios krepšininkų išėjimo į viešumą bombos detonatorių aktyvavo bei kantrybės taurę perpildė spalio 15-ąją įvykęs komandos kapitono Aurimo Urbono pasitraukimas bei po savaitės sekęs A.Sireikos interviu tinklalapiui „basketnews.lt“ žurnalistui Tomui Vanagui, kuriame Šiaulių miesto garbės pilietis bei miesto tarybos narys buvusį savo auklėtinį išvadino minkštakūniu, kuris nemoka vertinti jam duoto pasitikėjimo.

Tai skėlė žiežirbą bei tapo tyrimo siūlo galu, po truputį 15min atvedusiu link tuzino A.Sireika nepatenkintų žaidėjų.

Vieni jų atsisakė kalbėti, antri situaciją komentavo anonimiškai, bijodami galimo kirčio atgal, tačiau nemaža dalis žaidėjų nebenorėjo tylėti ir viešai pasidalino mintimis.

Visi jie dėkojo klubui ir treneriui už suteiktą galimybę parodyti save, tačiau pagrindine „Šiaulių“ nesėkmių priežastimi nurodė būtent A.Sireiką.

Kaip 15min teigė pastaruosius du sezonus Šiauliuose žaidę krepšininkai, prasti komandos rezultatai ėmė slėgti klubą, atsirado spaudimas iš vadovų ir rėmėjų, kuris persikėlė ir į trenerių štabą, situacija tapo nebevaldoma, o A.Sireikos elgesys su auklėtiniais – neadekvačiu.

„Facebook“ stopkadras/Šiaulių miesto mero Artūro Visocko reakcija
„Facebook“ stopkadras/Šiaulių miesto mero Artūro Visocko reakcija

„Sireika yra vienas blogiausių žmonių, su kuriais man teko susidurti gyvenime, ne tik krepšinyje“, – klubo sporto direktoriui Mindaugui Žukauskui prieš pusantrų metų (15min redakcija turi laiško kopiją) rašė kanadietis Diego Kapelanas.

Alinančios ir nuobodžios treniruotės, nuolatinis psichologinis spaudimas, įžeidinėjimai ir žeminimai, raginimas žaisti nepaisant traumų, neaiškūs nurodymai bei taktikos, abejonės dėl klubo skaidrumo, galiausiai – atimta meilė žaidimui.

Krepšininkai istorijas beria vieną po kitos, tuo metu A.Sireika, jo asistentai ir klubo vadovai problemos šioje situacijoje nemato.

„Mes žaidėjus pasikviečiame už tikrai mažus pinigus, jie atvyksta iš NKL, kur lygis nėra aukštas, – 15min sakė A.Sireika. – Aš jiems sakau paprastai – neatvažiuokite į Šiaulius užsidirbti, atvažiuokite išmokti krepšinio, o užsidirbsite kitur. Turime Šiauliuose ir gerų, ir blogų pavyzdžių. Yra tokių, kurie išėjo ir gerai žaidžia kitur. Aš noriu visus išmokyti gero krepšinio, bet negalime išmokyti vien tik glostant. Jeigu Sireika reikalauja, jeigu Sireika pyksta ir jeigu Sireika rėkia, tuomet Sireika yra blogas. Bet jei šie žaidėjai yra atėję iš žemesnio lygio ir nieko nemoka, tai tegul daro taip, kaip sako treneris. Aurimą leidau žaisti 1, 2 ir 3 pozicijose, kur tik jis nori, bet jis nė vienoje vietoje nežaidė gerai. Tai ko jis dar nori? Aurimas sako, kad darys, kaip pasakysiu aš. Man tokie žmonės nepatinka. Neturi siekių, neturi nieko.“

„Antanas dirba su tokia sudėtimi, kokią sugebėjome surinkti. Mes negalime jam suteikti geresnių žaidėjų, nes to daryti neleidžia ribotas biudžetas. Tenka remtis tokiais krepšininkais, kokius turime. Pigesnių žaidėjų atitinkamas ir mentalitetas“, – 15min teigė „Šiaulių“ klubo sporto direktorius Mindaugas Žukauskas.

15min tyrime – A.Sireikos, jo asistentų, klubo vadovų bei dešimties vyr. treneriu nepatenkintų žaidėjų mintys apie pašlijusią situaciją Šiauliuose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Sireika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Sireika

Žaidėjai: A.Sireikai trūksta žmogiškumo, A.Sireika: jie – verksniai

„Šiaulių“ komanda pametė raktą į pergales.

2017-aisiais į Saulės miestą sugrįžęs treneris Antanas Sireika su puikiai žaidusiais Donatu Sabeckiu, Nicku Zeisloftu ir Laurynu Biručiu užtraukė komandą iki penktosios vietos reguliariajame LKL sezone, tačiau nuo to laiko – vos 14 pergalių, 53 pralaimėjimai ir saugi vieta turnyro lentelės apačioje.

Dėl nesėkmingų rezultatų klubas pirštu beda į biudžetą (dešimties komandų lygoje „Šiaulių“ pinigų kapšas yra maždaug šeštas pagal dydį), kuris jiems neleidžia įsigyti normalių žaidėjų, tik – nieko neįrodžiusius ir karjeros tramplino ieškančius NKL žaidėjus.

Užsirūstinę krepšininkai teigia, jog niekas Šiauliuose nenori žaisti dėl A.Sireikos neprofesionalaus elgesio, keistos darbo metodikos ir retorikos.

Trenerio elgesį su žaidėjais kai kurie buvę „Šiaulių“ krepšininkai įvardija žargonu, kaip dūchinimą, kas jaunimo žodyne reiškia engimą, išnaudojimą, niekinimą.

Aš tau taip p*siu į galvą, kad saulės nebematysi.

„Visiškas kosmosas, – apie laikotarpį Šiauliuose sakė vienas krepšininkas, nepanoręs būti įvardintu. – Sportuoji ar ne, kad ir ką bedarytum, viskas yra blogai. Treneris nesiskaitydavo žiauriai – debilai, asilai, lochai, daunai. Tai standartai. Prisikabinti buvo galima prie visko – kaip stovi, kaip bėgi, kaip kūnas atrodo. Prisimenu epizodą, kai treniruotėje įveikiau varžovą vienas prieš vieną, bet ne taip, kaip norėjo treneris. Antanas priėjo ir pasakė paprastai: „aš tau taip p*siu į galvą, kad saulės nebematysi“. Tokių dalykų anksčiau neteko girdėti. Ne tik su manimi, bet kaip su visais viduje bendraudavo, buvo kosmosas.“

„Lengviausia kalbėti taip apie tuos, kurie Šiauliuose neužsilaikė, – sakė pats A.Sireika. – Kodėl neklausiate Mindaugo Kuzminsko? Paklauskite jo. Jis iš „Šiaulių“ išėjo į „Žalgirį“. Jei žmogus ateina su savo filosofija – to nesu daręs ir nemoku, tai kodėl tu čia atėjai? Nepakeisi tu tokio žmogaus. Tas pats buvo ir su Vaitkumi. Kai jis buvo traumuotas, vaikščiojo su gipsu, aš jam vis tiek pasiūliau kontraktą kitam sezonui, o Ignui akyse ašaros suspindo. Tai kurioje vietoje Sireikai trūksta žmogiškumo? Aš negaliu žiūrėti aplaidžiai, negaliu galvoti, kad jei žaidėjai nemoka, tai ir nemokės. Aš nesu strategas, aš krepšinio mokytojas. Aš turiu išmokyti juos, bet šie jūsų paminėti žmonės nepasinaudojo mano suteiktu šansu, kaip tą padarė Mindaugas Kuzminskas, Donatas Slanina, Mindaugas Žukauskas ar Derrickas Low. Klauskite nuomonės normalių žmonių, o ne verksnių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius