-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Esi kaltas, labai kaltas ar tiesiog patiri emocinį šantažą?

Tu gyveni nuolatinėje baimėje, jog jei tu nesielgsi taip, kaip partneris iš tavęs to tikisi (ar reikalauja), tavo santuoka iširs? Tu manai, kad esi atsakingas už partnerio jausmus? Tėvai tau vis primena, jog jei tu nesirinksi jų norimos profesijos, jie tau nutrauks finansavimą?
Kaltė
Kaltė / 123RF.com nuotr.

Tu jautiesi nuolat kaltas, bet nežinai kodėl – tiesiog tas jausmas tave įkyriai persekioja, kad ir kaip tu besistengtum jo atsikratyti? Konflikto atveju, tu visada ieškai kaltės savyje, o vaikystėje girdėti sakiniai „kiti vaikai yra už tave geresni“ ir „jei tu pasielgsi taip ir taip, tuomet tėtis tavęs nebemylės“ vis dar sukelia gėdos ir nevisavertiškumo jausmus? Jei į šiuos klausimus tu atsakei „taip“, tai greičiausiai esi emocinio šantažo auka.

Jus šantažavo mama? Tėtis? Atsargiai, mat užaugęs (ir įpratęs gyventi) su kaltės jausmu, jūs jau iš anksto esate potenciali emocinio šantažuotojo auka. Kaip veikia emocinis šantažuotojas? Ogi taip pat, kaip ir bet koks kitas šantažuotojas – jis naudoja spaudimą, norėdamas pasiekti sau reikalingus rezultatus. Skirtumas yra tik toks, kad šiuo atveju spaudimas yra nukreiptas į jūsų kaltės jausmą, jūsų sąžinę. Jūs manote, jog jūsų nešantažavo, kai buvote vaikas, tačiau niekada nesate patyręs, jog jus pagirtų už jūsų pasiekimus, o atvirkščiai, visuomet buvote baramas ir peikiamas? Maža jūsų savivertė, kaltės jausmas, keliaujantys su jumis nuo pat vaikystės – didžiulis palengvinimas emociniam šantažuotojui ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius