Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa bunda ir vienijasi – ar ji taps nauja pasaulio geopolitine galia?

Nuo 1990 metų Europa geopolitine prasme buvo niekas. Žemynas, turintis didžiausią pasaulyje ekonomiką, 450 milijonų gyventojų ir gynybos išlaidas, panašias į Rusijos, galėjo būti didžiulė jėga. Vis dėlto Europa niekada nepriartėjo prie to, kas prilygtų bendrai jos šalių narių įtakai.
Europa
Europa / 123RF.com nuotr.

Kamuojama lėtinių ekonominių, politinių ir institucinių apribojimų ir krizių, pastaruosius tris dešimtmečius Europos Sąjunga darė nepaprastai mažą įtaką pasaulio reikalams. O galingiausios Europos valstybės narės, pavyzdžiui, Prancūzija, arba stebėjo, kaip jų įtaka mažėja, arba, kaip kad Vokietija, spyriojosi, kilus poreikiui perimti tarptautinę lyderystę. JAV analitikai įprato manyti, kad europietiškas nepastovumas yra savaime suprantamas dalykas. 2011 metais Užsienio santykių tarybos pirmininkas Richardas Haassas rašė, kad XXI amžiuje „Europos įtaka tarptautiniams santykiams už jos sienų bus smarkiai apribota“. Briuselis ne tik nuvylė Vašingtoną atsisakydamas pasidalyti didesne kolektyvinio saugumo našta, bet ir pademonstravo daug mažesnį diplomatinį svorį pasaulinio importo klausimais.

Vienas Europos Sąjungos įkūrėjų garsiai pasakė, kad „Europa bus nukalta krizių metu“.

Dabar staiga Europa sujudo. Panašu, kad COVID-19 pandemija pažadino žemyną iš dešimtmečius trukusio ekonominio ir politinio snaudulio ir atnaujino ES integracijos projektą tokiu būdu, koks buvo neįsivaizduojamas vos prieš pusmetį. Jeanas Monnet, vienas Europos Sąjungos įkūrėjų, garsiai pasakė, kad „Europa bus nukalta krizių metu“. Ši krizė gali suformuoti labiau savimi pasitikinčią ir atkaklesnę Europą, kuri padės sustiprinti ir apibrėžti XXI amžiaus pasaulinę tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius