-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interviu su virusų medžiotoja: kaip aptinkami patogenai ir kada užklups kita pandemija?

2009 metais į Hartlando miesto ligoninę Misūryje vienas po kito buvo paguldyti du ūkininkai – jie karščiavo, viduriavo, juos pykino, o jų organizmuose sparčiai mažėjo baltųjų kraujo kūnelių.
Virusas
Virusas / 123RF.com nuotr.

Gydytojai išsiuntė pacientų kraujo mėginius į Ligų kontrolės centrus (angl. Centers for Disease Control, CDC), kur buvo nustyta, kad abu ūkininkai po erkių įkandimo užsikrėtė anksčiau nežinomu virusu. CDC pavadino jį Hartlando virusu.

Po penkerių metų vienas laboratorijos technikas, tirdamas įtariamo Hartlando atvejo mėginius, nustatė dar vieną naują virusą, kuris vėliau buvo pavadintas Burbono virusu. Prieš atrandant Hartlando ir Burbono virusus, nuo 1900 metų buvo aptikta tik 14 naujų erkių platinamų ligų sukėlėjų. Nauji atradimai patvirtina įtarimus, kad zoonozinių patogenų – virusų ar bakterijų, kurie iš gyvūnų pereina į žmones, kaip kad tikriausiai padarė ir SARS-CoV-2 – yra daugiau, nei manyta. Ar mokslininkai, pastebėję naują virusą, iš tikrųjų gali ką nors padaryti, kad jis netaptų nevaldomas?

Apie tai ir kitus virusų valdymo aspektus kalbėjausi su CDC epidemiologe Erin J.Staples, kuri vadovavo Hartlando viruso suvaldymo operacijoms ir sukūrė stebėjimo ir sekimo registrą, kuriame kol kas užfiksuota 50 infekcijų JAV teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius