-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas Vidurinėje Azijoje – ne toks sklandus. Kas kiša pagalius į ratus?

Kinijos ir Vidurinės Azijos santykiams dar tik mezgantis, Rusija ir Kinija planavo bendradarbiauti ir plėtoti abipusiai naudingą regioninę partnerystę.
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ne vienus metus abi šalys atliko atitinkamus vaidmenis pagal savo nerašytą susitarimą: Kinija skyrė lėšų ekonomikos plėtrai, o Rusija palaikė palankų politinį klimatą ir prižiūrėjo regioninius karinius reikalus. Tačiau pastaraisiais metais Pekinas išplėtė savo įtaką regione nuo ekonomikos į kitus sektorius. Auganti Kinijos įtaka regione gali sumaišyti Rusijos, seniausios Vidurinės Azijos partnerės, politines kortas.

Kuo daugiau grėsmės Rusija jaučia dėl stiprėjančios Kinijos ekonominės įtakos, tuo toliau ji ieško bendradarbiavimo galimybių, pradedant „Juostos ir kelio“ iniciatyva. Tačiau besiplečiantys ekonominiai ryšiai tarp Vidurinės Azijos ir Kinijos nereiškia blėstančios Rusijos įtakos šiame regione. Priešingai, nei prognozuota, Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas neatnešė nė vienai šaliai didžiulės naudos, ir nė viena valstybė neįgijo reikšmingo ekonominio sverto.

Pažvelkime įdėmiau į Eurazijos ekonominę sąjungą (EAEU) ir „Juostos ir kelio iniciatyvą“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI). Kalbant apie BRI, Rusija yra entuziastinga partnerė, jei tik šis projektas neaplenks EAEU, kurios narės taip pat yra Kazachstanas ir Kirgizija. Tačiau kitose srityse Rusijos ir Kinijos ekonominis bendradarbiavimas Vidurinėje Azijoje nėra toks sklandus, kaip dažnai vaizduojama.

Pavyzdžiui, visiškas Kinijos atsisakymas imtis nors vieno iš 40 EAEU pateiktų transporto projektų užrūstino Rusiją. Liepą vykusioje aukšto lygio vaizdo konferencijoje, skirtoje aptarti „Juostos ir kelio“ iniciatyvą, Rusijos užsienio reikalų ministras nedalyvavo. Be abejo, Rusijai tai buvo skaudus praregėjimas, kad glaudesni santykiai su Kinija BRI klausimu greičiausiai paskatins nelygią partnerystę, kurioje Kinija turės viršenybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius