Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Linas Ryškus: ar turėtume Kalėdas švęsti vasarą? Jėzaus Kristaus gimimo paslaptis

Jei ramiai sau sėdi žiūrėdamas pro langą į apniukusį dangų, laukdamas nors kiek šventinio baltumo Kalėdoms, iškyla gyvi vaikystės prisiminimai, kai patiklioms stebuklo laukiančioms akims užtekdavo nevykusios dėdės ar tėčio vaidybos užsimovus raudoną kepurėlę ir barzdą iš pageltusios nuo pernai vatos. Dovanos, spiegimas, juokai, skanėstai! Pusbroliai ir pusseserės, geri, nes įkaušę suaugusieji. O dar atostogos! Ir sniegas!
Jėzaus gimimas
Jėzaus gimimas / 123RF.com nuotr.

Turėjom dėdę Lionginą – jis niekada netingėdavo nuvesti mūsų į bažnyčią pažiūrėti prakartėlės. Kiekvienais metais ji būdavo vis kitokia. Kaip gražu ir paslaptinga žiūrėti į ėdžiose ant šieno gulintį kūdikėlį, ties juo palinkusius Mariją ir Juozapą, aveles. O dar pasaptingi barzdoti puošniai apsirėdę trys Karaliai! Tos spalvotos šviesos, kokių tais laikais nebūdavo niekur. Na gal teatre. Vaikui tas stebuklas įvykdavo čia pat, tą pačią akimirką. Žvelgiant į mielą kūdikio veidą pasaulis tapdavo vientisu iškilmingai džiugiu įkvėpimu. Tik įėjus į pilną žmonių bažnyčią apgaubdavo iškilmingos ir paslaptingos pagarbos atmosfera. Viskam atvira vaiko sąmonė pajusdavo tai, ką su amžiumi daugelis prarandame – neįkainuojamą ir nepaaiškinamą tikėjimo paslaptį.

Dabar, nugyvenęs pusę amžiaus, staiga supratau, kad nežinau daugelio įdomių ir svarbių faktų apie pagrindinės katalikų šventės solenizantą. Pradėjau skaityti ir supratau, kad kai ką buvau pamiršęs, o kai kurie dalykai kažkodėl išvis praslįdo pro mano išilavinimą. Taigi dabar pasidalinu įdomybėmis iš Kristaus gyvenimo, kurias (su kuklia religijos istoriko išraiška veide) galėsite perpapasakoti giminaičiams saikingai ragaudami Kalėdų vaišes.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Ryškus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Ryškus

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius