-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neeiliniai Rygos tarybos rinkimai – lūžis Latvijos politikoje ar tiesiog dar vienas rinkėjų „nusibodo“?

Šį šeštadienį įvykę neeiliniai Rygos miesto savivaldybės tarybos rinkimai greičiausiai liks užgožti naujienų iš mūsų rytinės kaimynės ir Lietuvos vidaus politikos aktualijų. O be reikalo – šie Rygos savivaldybės tarybos rinkimai iš tiesų neeiliniai. Neeiliniai ne vien dėl to, kad pirmą kartą vyko pandemijos sąlygomis. Ir jau vien dėl to galėtų tapti gera pamoka artimiausių rinkimų Lietuvoje organizatoriams. Neeiliniai jie yra dėl savo rezultatų. Neeiliniai jie yra ir dėl to, kad pirmą kartą Latvijos istorijoje vietos savivaldos rinkimai vyko su tikslu pakeisti nušalintą įvairiomis finansinėmis machinacijomis ne kartą kaltintą sostinės vadovybę.
Latvijos vėliava
Latvijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Pradžioje – apie koronaviruso prevencijos priemones. Panašu, kad latviai į viruso grėsmę sugebėjo pažiūrėti gana rimtai, kartu neprarasdami sveiko proto. Sprendimas dėl to, ar reikalauti, kad visi balsuotojai dėvėtų kaukes, buvo paliktas kiekvienos rinkimų komisijos pirmininko nuožiūrai. Nepaisant to, prie įėjimo į kiekvieną rinkimų apylinkę buvo sukrautos pakankamos kaukių ir dezinfekcinio skysčio atsargos. Rinkėjai, atrodo, tvarkingai laikėsi organizatorių raginimo atsinešti savo rašiklius, nesibūriuoti ir išlaikyti atstumą. Vienintelis pastebimesnis nesusipratimas – Rygos centro (97-ojoje) apylinkės balsadėžėje nežinia kokiu būdu atsiradę 300 neantspauduotų vokų su biuleteniais.

Latviai į viruso grėsmę sugebėjo pažiūrėti gana rimtai, kartu neprarasdami sveiko proto

Kiek tokios priemonės padėjo išvengti koronavirusu užsikrėtusių skaičiaus šuolio, pamatysime artimiausiomis dienomis. Viruso plitimo grėsmę turėtų sumažinti ir itin žemas rinkėjų aktyvumas – rinkimuose dalyvavo kiek daugiau nei 40 procentų turinčiųjų balso teisę (2017 m. – 50,41%), o balsavimo vietose rinkimų dieną – šeštadienį – apsilankė tik kiek daugiau nei 18 procentų rinkėjų.

Antra, apie pačius rinkimus. Į 60 vietų Rygos miesto tarybą kandidatavo 707 asmenys. Latvijoje merai renkami netiesiogiai, todėl intriga, kas taps sostinės vadovu, nusikelia bent jau iki pirmojo naujos tarybos posėdžio.

Rinkimuose savo kandidatus kėlė 15 politinių partijų, iš kurių tik 9 sugebėjo pasiūlyti tiek kandidatų, kiek yra Rygos miesto tarybos narių. Iš kandidatų net 706 turėjo Latvijos pilietybę, po vieną – Jungtinių Amerikos Valstijų, Libano ar Lietuvos. Beje, visame kandidatų sąraše buvo net trys lietuviai.

Įdomus faktas – rinkimuose dalyvavęs Libano pilietis iš tiesų yra latviškesnis nei didelė dalis Latvijos Respublikos paso savininkų. Hosams Abu Meri ne tik didesnę savo gyvenimo dalį praleido Latvijoje, tapo garsiu gastroenterologu, spėjo pabūti parlamento nariu, buvo vedęs Latvijos vidaus reikalų ministrę, o šiuo metu yra susituokęs su nacionalinės televizijos žinių pranešėja, tačiau ir kandidatavo su „Naujosios Vienybės“ (lat. Jaunā Vienotība) partija – judėjimu, kurios politinė programa tikrai nėra pati patraukliausia ne latvių kilmės gyventojams. Tokie kandidatai galėtų būti puikus argumentas prieš kaltinimus dėl Latvijos nesugebėjimo integruoti kitataučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius