-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Privatus“ verslas Kinijoje – ar tikrai privatus?

Kinija dažnai kritikuojama dėl nepakankamo skaidrumo, ypač kalbant apie jos ekonominę ir prekybos politiką. Nors daugeliu atvejų ši kritika pagrįsta, ji neatsižvelgia į faktą, kad kai kuriais kitais atvejais Kinija nepaprastai atvirai kalba apie savo ambicijas ir ketinimus.
Banknotas
Banknotas / 123RF.com nuotr.

Tai pasakytina apie Kinijos „Nuomonę dėl privačiosios ekonomikos vieningo darbo fronto stiprinimo naujojoje eroje“ (angl. Opinion on Strengthening the United Front Work of the Private Economy in the New Era), kurią neseniai paviešino Kinijos komunistų partijos centrinis komitetas (ir kurią toliau išplėtojo pats prezidentas Xi Jinpingas). Šis dokumentas mums aiškiai sako, kad privačios Kinijos įmonės vis dažniau bus raginamos vykdyti savo veiklą ją griežtai suderinusios su vyriausybės politikos tikslais ir ideologijomis. Likusiam pasauliui vertėtų į tai atkreipti dėmesį.

Kitokia „privataus“ verslo vizija

5000 žodžių „nuomone“ siekiama atgaivinti KKP vaidmenį ir įtaką privačiam sektoriui, siekiant „geriau sutelkti privačių verslininkų išmintį ir jėgas į tikslą ir misiją atgaivinti kinų tautą“. Tikslas yra sukurti „vieningą“ verslo ir valdžios „frontą“ ir palengvinti „partijos lyderystės stiprinimą prieš privačią ekonomiką“. Pagal šį planą, „privatūs ekonomikos veikėjai turi būti vieningesni su partija“, o tai leis pasiekti „didelio nuoseklumo su partijos Centro komitetu dėl politinės pozicijos, politinės krypties, politinių principų ir politinių kelių“.

Visa tai visiškai prieštarauja seniai pripažintai koncepcijai, kaip privačios įmonės veikia laisvoje rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius