-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje siūloma technologijų įmones bausti už nesugebėjimą kovoti su dezinformacija

Technologijų milžinėms gali būti skirtos milijardinės baudos už nesugebėjimą kovoti su dezinformacija pagal Australijos įstatymus, pirmadienį pareiškė priežiūros institucijos.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Teigiama, kad planuojama privalomus standartus nustatyti mažai reguliuojamam sektoriui.

Pagal siūlomą teisės aktą tokių technologijų milžinių kaip „Facebook“, „Google“, „Twitter“, „TikTok“ ir tinklalaidžių platformų savininkams grėstų iki penkių procentų metinės pasaulinės apyvartos siekiančios baudos – viena didžiausių siūlomų baudų visame pasaulyje.

Žiniasklaidos priežiūrą vykdančiai Australijos ryšių ir žiniasklaidos valdybai (ACMA) būtų suteikti įvairūs įgaliojimai įpareigoti bendroves užkirsti kelią dezinformacijos skleidimui ar platinimui ir užkirsti kelią pasipelnyti iš jos.

„Jei teisės aktas bus priimtas, ACMA bus suteikti įvairūs nauji įgaliojimai reikalauti informacijos iš skaitmeninių platformų, registruoti privalomus pramonės kodeksus ir užtikrinti jų vykdymą, taip pat nustatyti pramonės standartus“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas spaudai.

ACMA neturės įgaliojimų panaikinti atskirus įrašus ar taikyti dėl jų sankcijas.

Vis dėlto ji galėtų bausti platformas už tai, kad jos nekovoja su melagingu turiniu, kuris daro didelę žalą.

Šios taisyklės atitiktų Europos Sąjungos teisės aktus, kurie, kaip tikimasi, įsigalios Bendrijos valstybėse narėse, kuriose technologijų milžinėms gresia iki šešių procentų metinės apyvartos siekiančios baudos ir visiškas draudimas vykdyti veiklą ES.

Australija yra viena iš pirmaujančių šalių, reguliuojančių skaitmenines platformas, todėl technologijų bendrovės dažnai grasina pasitraukti iš Australijos rinkos.

Šiuo siūlomu įstatymo projektu siekiama sustiprinti Australijoje galiojantį savanorišką praktikos kodeksą dėl dezinformacijos ir klaidingos informacijos, kuris įsigaliojo 2021 metais, tačiau neturėjo didelio poveikio.

Dabartinį kodeksą yra pasirašiusios tokios technologijų milžinės kaip „Adobe“, „Apple“, „Facebook“, „Google“, „Microsoft“, „Redbubble“, „TikTok“ ir „Twitter“.

Šie planuojami teisės aktai buvo paskelbti sekmadienį, o jų priėmimas susijęs su Australijoje plintančia dezinformacija dėl vėliau šiais metais vyksiančio referendumo dėl čiabuvių teisių.

Šio referendumo metu rinkėjai spręs, ar čiabuviams turėtų būti suteiktos išskirtinės teisės formuojant nacionalinę politiką.

Australijos rinkimų komisija pranešė, kad internete padaugėjo dezinformacijos ir piktnaudžiavimo apie referendumo procesą atvejų.

Rinkimų komisijos narys Tomas Rogersas ketvirtadienį vietos žiniasklaidai teigė, kad komentatorių tonas tapo agresyvus.

Vyriausybė tvirtina, kad kovojant su dezinformacija būtina užtikrinti australų saugumą internete ir apsaugoti šalies demokratiją.

„Dezinformacija ir dezinformacija skaldo bendruomenę, griauna pasitikėjimą ir gali kelti grėsmę visuomenės sveikatai ir saugumui“, – sekmadienį sakė ryšių ministrė Michelle Rowland.

Iki rugpjūčio suinteresuotieji subjektai gali pareikšti savo nuomonę apie šį teisės aktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius