Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvarų rinkoje – pavieniai sandoriai, bet pasiūla didėja: ką galima įsigyti?

Turto bankas aukcione už beveik 210 tūkst. eurų pardavė du dvarus – Ilguvos ir Pagryžuvio. Be to, planuojama rinkai pasiūlyti dar du. Ekspertai pastebi, kad dvarų rinkai šiuo metu trūksta paklausos, o pirkėjus atbaido sudėtingi atkūrimo reikalavimai.
Laukžemės dvaras
Laukžemės dvaras / Skelbiu.lt nuotr.

Abu dvarai parduoti pirmojo aukciono metu. Aukciono laimėtojai įgijo teisę ir išsinuomoti prie dvarų esančią valstybės žemę – Ilguvos 22 arus, Pagryžuvio – 6,6 hektaro.

Turto banko atstovas spaudai Tomas Bagdonas paklaustas, kodėl parduodami valstybei priklausantys dvarai, nurodė, jog įstaiga vysto ir plėtoja tik administracinės paskirties valstybės turtą. Dėl to visas kitos paskirties turtas, kurį institucijos perleidžia Turto bankui, yra skirtas pardavimui, o už jį gautos lėšos investuojamos arba į valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimą, arba pervedamos į šalies biudžetą.

Kaip tuomet dvarai pateko Turto banko žinion? T.Bagdono teigimu, sovietmečiu ir po Nepriklausomybės paskelbimo čia veikdavo profesinio mokymo įstaigos. Mažėjant gyventojų skaičiui ir keičiantis gyventojų veiklos užimtumui, tokios įstaigos nunykdavo dėl nepakankamo mokinių skaičiaus.

„Tokius kompleksus yra sudėtinga išlaikyti, todėl jų valdytojai juos perduodavo Turto bankui parduoti, tikėdamiesi, kad atsiras nauji savininkai, kurie ryšis prikelti šiuos istorija turtingus statinius. Neseniai įvykę Ilguvos ir Pagryžuvio dvarų aukcionai rodo, kad Lietuvoje yra žmonių, kurie pasiruošę investuoti į paveldo gaivinimą“, – įsitikinęs jis.

Rinkai pasiūlys dar du dvarus

Šiuo metu privatizacijai Turto bankas ruošia Šiaulių rajone esančius Gruzdžių ir Vilniaus rajono Baltosios Vokės dvarus.

Pagirių seniūnijoje, Vilniaus rajone, esantį Baltosios Vokės dvaro pastatą Turto bankas valdo nuo 2000 metų, kai iš dalies pastatų išsikėlė žemės ūkio technikumas. Jis iki šiol veikia dalyje dvaro sodybos pastatų kaip Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius