Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Holivudo verta buto nuomos istorija Kaune: policijos, VMI, nuomotojo, nuomininko – visų rankos surištos

NT brokeris Ismailas Achundovas. Kaunietė Ona P. ragina įsidėmėti šią pavardę tuos, kas žada turėti reikalų nekilnojamojo turto rinkoje. Savikritiškai moteris atsiliepė ir apie save: ji išnuomojo būstą, kurio... net neturi. Be to, ji neskaičiusi pasirašė vekselį, kad yra skolinga bemaž 1000 eurų brokeriui. Tik už paslaugą, kad padėjo jai rasti nuomininką būstui, kuriame, kaip minėta, kaunietė net nešeimininkauja.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: kaunietė sutinka, kad tarpininkas lyg ir uždirbo apie 120 eurų, tačiau nesupranta, už ką turėtų mokėti kas mėnesį po 40 eurų dvejus metus. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Visi tiesiog atsisako tikėti, kad tai tiesa. Narpliodamas šią istoriją, 15min žurnalistas kalbino iki dešimties pašnekovų, ir visi tvirtino nesuprantantys tokio siužeto: patikėti tiesiog neįmanoma.

Tačiau istorijos dalyvių pasakojimai, autentiški dokumentai, policijos, Mokesčių inspekcijos, skolų išieškojimo įmonės turimi duomenys ir kiti faktai rodo, kad gyvenime būna visko.

Bent dalį šios miglotos ir kone mistinės istorijos paslapčių galbūt galėtų padėti išnarplioti Kaune veikiantis nekilnojamojo turto brokeriu prisistatantis Ismailas Achundovas. Tačiau jaunas vyras šiame kontekste nekalbus.

Beje, susisiekti su juo galima kaip „Hario Poterio“ ar panašioje pasakoje – reikia išmanyti tam tikrus burtus. Šiuo atveju šių eilučių autoriui padėjo tokia metodika: į „Google“ paieškos laukelį teko suvesti „Ernesta Grigaitytė“ (šiuos raktažodžius pasufleravo „Google“, bet apie tai – kiek vėliau).

Taigi, paieškos rezultatai portale Aruodas.lt parodo brokerės E.Grigaitytės valdomus skelbimus ir telefono numerį, kuriuo atsiliepia arba netrukus jums perskambina minėtasis Ismailas Achundovas.

Išgirdęs, kad kalbasi su žurnalistu, kuris prašo komentaro apie neįtikėtiną kaunietės Onos P. situaciją, pašnekovas tiesiog padėjo ragelį.

Galbūt tiesiog nutrūko ryšys?

„Nesitrukdom, nesitrukdom. Nėra ką mums kalbėt. Geros dienos“, – visai mandagiai palinkėjo I.Achundovas, skubėjęs ir vėl padėti ragelį.

Ką gi, nebūkime beviltiškai įkyrūs ir grįžkime prie kone fantastinės Onos P. ir jos būsto (tiksliau, ne jos būsto) nuomos istorijos.

Dviem senjorams dviejų būstų – per daug

67 metų ponia Ona yra vieniša pensininkė, turinti solidaus amžiaus bičiulį, kuris irgi gyveno vienas ir senatvėje neteko darbo. Gerai sutariantys senjorai nejučia tapo pora – vyriškis persikraustė pas moterį, tad jos sugyventiniui priklausantis būstas liko laisvas.

Tarpininkai dažniausiai būtent tai ir akcentuoja – jie puikiai išmano galiojančias tvarkas, tad padeda klientams išvengti klaidų ir nuostolių.

Nedideles pensijas gaunantiems ir du butus nelengvai išlaikiusiems kauniečiams kirbėjo mintis, kad būtų praktiška laisvąjį būstą išnuomoti. Vieną dieną pora pašto dėžutėje rado skrajutę, kurioje tokią NT brokerio paslaugą kaip tik ir siūlė I.Achundovas. Beje, įvairių sričių tarpininkai, siūlydami mokamą savo pagalbą, dažniausiai būtent tai ir akcentuoja – kad jie puikiai išmano galiojančias tvarkas, padeda išvengti įvairiausių klaidų, spąstų, nuostolių. Kitaip tariant, gauna atlygį už tai, kad toje srityje patirties ir specialių žinių stojantiems žmonėms padeda sutaupyti laiko, pinigų, nervų ir sveikatos. Tik ne šiuo atveju.

Susidarė gerą pirmą įspūdį

Kaip 15min papasakojo Ona P., pirmasis susitikimas su NT brokeriu jai paliko kuo puikiausią įspūdį. Ryški apranga, egzotiški bruožai, švari lietuvių kalba, jaunatviška energija ir dalykiškas bendravimas apie reikalą kaunietei nepaliko abejonių: rastas kaip tik tas pagalbininkas, kurio reikėjo.

Tiesa, dabar jau akivaizdus vienas niuansas: pirminio susitikimo metu namuose nebuvo senjoro – tikrojo to būsto, kurį norėta išnuomoti, savininko. Įgaliojimo ar kito pagrindo šeimininko vardu tvarkyti NT reikalus Ona P. neturėjo. Tačiau būtent jos (pašalinio asmens) duomenų paprašė brokeris, pažadėjęs sugrįžti ne vien su jau parengtais būsto nuomos dokumentais, bet ir puikiu klientu. Šiuos abu pažadus I.Achundovas tesėjo (iš tiesų, jo atvestas nuomininkas iki šiol jau apie 1,5 metų sėkmingai gyvena kauniečio senjoro 1 kambario bute).

„Kiek pamenu, Ismailas su klientu sugrįžo labai greitai, gal po vienos ar dviejų dienų“, – 15min pašnekovė Ona teigė suprantanti, kad NT brokeriui ši užduotis nebuvo itin sudėtinga, nekainavo daug laiko, pastangų ir kitų resursų. Ši aplinkybė bus svarbi aptariant I.Achundovui priklausantį atlygį už darbą.

NT rinkos žinovo parengtoje tipinėje būsto nuomos sutartyje buvo įrašyti būsimo nuomininko ir Onos P., kaip nuomotojos, rekvizitai. Tikrasis šio nekilnojamojo turto objekto savininkas niekur nefigūruoja. Vyriškis privalėjo būti įrašytas į dokumentus kaip sutarties šalis, bet tuo niekas nepasirūpino. Taigi svarbi juridinė situacija, kurioje dalyvavo 4 asmenys, susiklostė su tokiais padariniais:

Suprasti akimirksniu

  • 1. Brokeris pateikė pasirašyti nekorektiškai parengtą sutartį;
  • 2. Nuomininkas pasirašė sutartį dėl nuomos ne su buto savininku, o pašaliniu, teisine prasme, niekuo dėtu ir už nieką neatsakingu žmogumi.
  • 3. Tikrasis būsto savininkas, turėjęs prisiimti su šia sutartimi susijusias pareigas ir teises, liko nuošalyje.
  • 4. Ona P. tapo fiktyvia svetimo buto nuomotoja.

„Tai ta sutartis, vadinkime taip, tiesiai šviesiai, yra niekinė,“ – be užuolankų nuomonę 15min pareiškė Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos (LNTAA) prezidentas Audrius Gudanavičius.

Tai ta sutartis, vadinkime tiesiai, yra niekinė, – pareiškė Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos vadovas.

Beje, kelias minutes galėjusi trukti žurnalistinė konsultacija su tikru šios srities profesionalu užsitęsė ištisą akademinę valandą. Nes, kaip minėta, ir šis pašnekovas tiesiog negalėjo patikėti siužetu, kurį jam perpasakojo žurnalistas.

„Man čia skamba kaip... Aš nesuvedu logikos, kažkoks absurdo scenarijus. Nesuprantu, kaip veiksnus žmogus gali tokius veiksmus atlikti. Man čia yra kažkokia absurdo situacija. Arba joje yra kažko daugiau, ko mes nežinome“, – sunkiai žodžius rinko, nuostabos neslėpė ir bent kažkokio logiškesnio painiavos paaiškinimo mėgino ieškoti 15min pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius