Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas, kur, kada: kaip neprisidaryti rizikų renkantis elektros tiekėją

Valstybės institucijos pastaruoju metu suskubo skalambyti pranešimais, raginančiais pasirinkti elektros tiekėją. Vis dėlto dauguma vartotojų suskubti neprivalo – iki gruodžio 10 dienos tą turi padaryti tik naudojantys daug elektros energijos. 15min paaiškina, ką svarbiausia žinoti apie artėjančius pasirinkimus ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis tiekėją.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Elektros energiją visiems buitiniams vartotojams dabar tiekia valstybės valdomas „Ignitis“, tačiau birželį įsigaliojus įstatymų pakeitimams, kuriais palaipsniui iki 2023 metų Lietuvoje yra atsisakoma kainų reguliavimo mažmeninėje elektros energijos rinkoje, buitiniai vartotojai turės pasirinkti nepriklausomus elektros tiekėjus.

Iki šių metų gruodžio 10 dienos, arba per vadinamąjį pirmąjį etapą, tiekėją turės pasirinkti 5000 kWh ir daugiau per metus elektros suvartojantys gyventojai. Tai daugiausia didesnių privačių namų savininkai, apsišviečiantys ir kiemus ar garažus.

Iki 2022 metų gruodžio 10 dienos tą reikės padaryti suvartojantiems 1000–5000 kWh elektros. Į šią kategoriją vartotojų jau gali patekti didesniuose butuose gyvenančios šeimos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos laidai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos laidai

Iki 2023 gruodžio tiekėją teks pasirinkti visiems likusiems buitiniams vartotojams.

Nepaisant terminų, tiekėją jau dabar gali rinktis visi norintys.

Turintieji pasirinkti per šiuos metus ir nespėję to padaryti, nuo sausio 1 dienos už elektrą turės mokėti ketvirtadaliu daugiau. Tokią garantinio tiekimo paslaugą užtikrins Energijos skirstymo operatorius (ESO), tačiau ji galės būti teikiama iki pusmečio.

VIDEO: Prievole pasirinkti elektros tiekėją naudojasi ne tik gyventojai, bet ir sukčiai

Iš ko galima rinktis?

Dėl vartotojų dėmesio liberalizuotoje elektros rinkoje konkuruoja septynios įmonės.

Mažoji bendrija „Birštono elektra“ savo interneto puslapyje nurodo, kad yra nauja Lietuvos kapitalo įmonė, o jos tiekiama elektra yra gaminama Kauno termofikacijos elektrinėje.

Kitas tiekėjas „EGTO energija“ daug informacijos savo interneto puslapyje nenurodo, tik teigia, kad siūlo „novatorišką požiūrį ir laisvę valdyti savo pasirinkimus“.

Bet kokiu atveju visas šis procesas nėra malonus tuo, kad kiekvienas vartotojas turi atlikti tam tikrą darbą. Tas yra nepatrauklu, nes žmonės nenori atlikti darbo, kurį, jų nuomone, kažkas sugalvojo.

Tuo tarpu įmonė „Elektrum Lietuva“ yra Latvijos valstybinės energetikos bendrovės „Latvenergo“ dukterinė įmonė. Ji visose Baltijos šalyse vienija 750 tūkst. klientų, o 50 proc. jos parduodamos elektros yra iš atsinaujinančių šaltinių.

Elektrą lietuviams siūlo ir Estijos „Eesti Energia“ antrinė bendrovė „Enefit“, Lietuvos rinkoje jau veikianti 13 metų.

Turbūt niekam nereikia papildomai pristatyti Lietuvos valstybės valdomo „Ignitis“, kuris šiuo metu yra visuomeninis tiekėjas.

Kitas žaidėjas rinkoje „Inregnum“ prisistato kaip nepriklausomas energijos tiekėjas, siūlantis elektrą, dujas ir žalią energiją iš biržos „Nord Pool“. Bendrovė yra lietuviško kapitalo privačios įmonių grupės, veikiančios energetikos, logistikos, verslo konsultacijų ir mokymų srityse, dalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos laidai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aukštos įtampos laidai

Įmonė „Perlas Energija“ apie save interneto puslapyje nenurodo nieko, tačiau pats „Perlo“ prekės ženklas yra neabejotinai puikiai žinomas Lietuvoje iš loterijų verslo ir terminalų parduotuvėse.

Ką renkamės?

Elektros tiekėją, naujausiais duomenimis, jau yra pasirinkę daugiau nei 35 tūkst. iš 98 tūkst. į pirmąjį etapą patekusių gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius