Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova su COVID-19 dar nesibaigė, bet valstybė jau prisukinėja paramos verslui kranelį: nukentės ir medikai

Nuo rugsėjo 1 dienos medikai gaus po 200 eurų poilsiui, tačiau gydytojų antplūdžio laukusios „Eglės“ sanatorijos vadovas apgailestauja – galės priimti tik ne daugiau tūkstančio. Tai lemia ribotos galimybės įmonėms gauti valstybės paramą – verslui per koronaviruso pandemiją pažerti pinigai kai kam jau beveik pasiekė leistinas lubas.
Mankšta prie „Eglės sanatorija“
Mankšta prie „Eglės“ sanatorijos / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Europos Sąjungos (ES) šalys savo teikiamą pagalbą verslui turi suderinti su Europos Komisija, išskyrus kai kurias išimtis. Tai reikalinga, kad parama verslui būtų proporcinga ir neiškreiptų rinkos.

Negali viršyti 200 tūkstančių ribos

Lietuvoje per pandemiją institucijos naudojosi galimybe taikyti nereikšmingos (vadinamosios de minimis) pagalbos schemą. Tokios paramos nereikia derinti su ES, bet pagal ją, valstybės pagalba įmonei ar įmonių grupei per trejus metus negali viršyti 200 tūkst. eurų.

Dėl to kai kurios įmonės jau pasiekė paramos lubas. Tiesa, dėl šių taisyklių nukentės ir, pavyzdžiui, medikai, kurie nuo rugsėjo turės galimybę atostogauti už 200 eurų valstybės sąskaita.

Jie galės pailsėti Lietuvos SPA centruose, kaimo turizmo sodybose ar sanatorijose, rinktis ekskursijas po šalį su gidu ar lankytis muziejuose.

Norberto Tukajaus nuotr./SPA ir sveikatingumo centras „Vilnius Grand Resort“ viešbutyje
Norberto Tukajaus nuotr./SPA ir sveikatingumo centras „Vilnius Grand Resort“ viešbutyje

Konkurencijos taryba šią priemonę laiko parama turizmo ir apgyvendinimo sektoriui.

Tai reiškia, kad de minimis taisyklės ribos jų galimybes ilsėtis, kur nori.

Ribos atvykstančiųjų srautus

Jeigu, pavyzdžiui, apgyvendinimo įstaiga iki šiol negavo jokios paramos iš valstybės, vienoje įstaigoje išleisti valstybės skirtus 200 eurų galės tik tūkstantis medikų – jų sunešti pinigai ir sudarys 200 tūkstančių.

„Eglės“ sanatorija, turinti du reabilitacijos centrus Druskininkuose ir Birštone, galės priimti 850 medikų, nes jau iki šiol yra gavusi valstybės pagalbos – „Sodra“ jai yra leidusi atidėti įmokų mokėjimą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Eglės sanatorija“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Eglės sanatorija“

Anot įmonės vadovo Artūro Saldos, šios 850 vietų medikų poilsiui iš esmės jau užsakytos, nors norinčiųjų buvo kur kas daugiau.

„Jau esame pardavę beveik visas vietas, –15min sakė verslininkas. – Šiuo atveju paklausa yra daug didesnė nei pasiūla, tad daug medikų gali likti nepatenkinti“.

15min žiniomis, egzistuoja ir tokių įstaigų, kurios dėl anksčiau valstybės gautos paramos galės priimti tik apie šimtą medikų. Tarp tokių įmonių – „SPA Vilnius“ ar „Grand SPA Lietuva“.

A.Salda vadovauja Nacionalinei sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijai ir jau kurį laiką mina institucijų koridorius, ieškodamas sprendimo šiai problemai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius