-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonieriaus V.Kučinsko verslo istorija: nuo atsistatydinusios ministrės iki nesėkmių Rytuose

„Arvi“ įkūrėjas Vidmantas Kučinskas sugebėjo sukurti vieną didžiausių verslo imperijų Lietuvoje – prieš dešimtmetį jo turtai buvo skaičiuojami milijonais litų. Tačiau šioje lietuviško verslo istorijoje būta visko – nuo sėkmingos veiklos pirmuosius dvejus Nepriklausomybės dešimtmečius iki „ant kalakuto šlaunelės paslydusios“ ministrės, ryšių su prorusiškais Lietuvos politikais, susigundymo dideliais pelnais Rytuose, milijoninių skolų, kaltinimų turto slėpimu nuo kreditorių ir galiausiai – sulaikymo Slovėnijoje.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Vieną didžiausių, per 20 įmonių ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse vienijusią trąšų ir pašarų gamybos, cukraus ir kalakutienos perdirbimo verslo grupių sukūręs Vidmantas Kučinskas sugebėjo įsitvirtinti tarp žinomiausių ir turtingiausių Lietuvos verslo asmenybių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Arvi“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Arvi“

Tačiau dabar grupės įmonės viena po kitos restruktūrizuojamos ar bankrutuoja, o pats verslininkas įtariamas sukčiavimu Lietuvoje ir Rusijoje.

15min analizuoja, kokios priežastys lėmė šios lietuviškos verslo imperijos smukimą ir kokie iššūkiai bei skandalai lydėjo V.Kučinsko verslo kelią.

Papuolė į turtingiausių lietuvių dešimtuką

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovo Dano Arlausko nuomone, „Arvi“ grupė, kaip lietuviško verslo flagmanas, įėjo į svarbiausių verslo įmonių 20-uką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Arlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Arlauskas

„Dar prieš kokius dešimt metų imponavo visa ta plėtra ir diversifikuota veikla – ir cukrus, ir kalakutai, ir trąšos.

Dar prieš kokius dešimt metų imponavo visa ta plėtra ir diversifikuota veikla – ir cukrus, ir kalakutai, ir trąšos.

Sukurti ir suvaldyti tokį diversifikuotą verslą gali ne kiekvienas – reikia proto, disciplinos, jėgos, atsakingumo. O V.Kučinskas pats asmeniškai visuomeninėje veikloje aktyviai dalyvavo. Gana ryški asmenybė, tikrai gerbiamas žmogus buvo“, – 15min komentavo D.Arlauskas.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius įžvelgia ir daugiau V.Kučinsko nuopelnų – šis verslininkas turi didelę gamybinę patirtį, Lietuvoje kuria aukštesnės pridėtinės vertės produkciją – parduoda ne vien žaliavas, o ir galutinius produktus vartotojui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius

Be to, sugebėdavo pastebėti perspektyvas nišas – pavyzdžiui, pasirinko gaminti produktus iš ekologiškos kalakutų mėsos, tapusios sveikos gyvensenos pamatu.

„Tai buvo reikšminga, viena didžiausių pagal apyvartas maisto tiekimo, trąšų įmonė“, – „Arvi“ grupės vietą Lietuvos versle apibrėžia V.Janulevičius.

2010 metais žurnalo „Veidas“ sudarytame turtingiausių Lietuvos verslininkų sąraše V.Kučinskas dar užėmė 7-ąją vietą, o jo valdomos įmonių akcijos buvo įvertintos 152 mln. eurų (525 mln. litų).

Tiesa, finansinėse grupės ataskaitose jau tada išryškėjo didžiulės verslo grupę prislėgusios skolos, kurios galiausiai nutempė žemyn visą grupę.

Neliko lietuviškos kalakutienos

Daugumoje sričių Lietuvoje „Arvi“ grupės įmonės ilgą laiką neturėjo lygių, tad šiai grupei sumenkus pasekmes pajuto ir tiekėjai, ir vartotojai.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Vytautas Tėvelis 15min pabrėžia, kad kalakutienos perdirbimo ir produktų gamybos versle „Arvi kalakutai“ buvo ryškiausias lyderis, aprūpindavęs produkcija visus prekybos tinklus.

Vida Press nuotr./Pjaustomas kalakutas
Vida Press nuotr./Pjaustomas kalakutas

Tad įmonių grupei susidūrus su sunkumais Lietuvos prekybos tinkluose praktiškai nebeliko lietuviškos kalakutienos – mažesni ūkiai ir įmonės nesugeba patenkinti paklausos.

„Kadangi šitos grupės veikla pristojo, likę kalakutų augintojai neuždengia visos rinkos poreikio. Kalakutienos trūkumas parduotuvėse nejaučiamas, tačiau „Arvi kalakutų“ dalį užėmė daugiausia lenkiška produkcija. Lietuviškos beveik nebeliko.

Kalakutienos trūkumas parduotuvėse nejaučiamas, tačiau „Arvi kalakutų“ dalį užėmė daugiausia lenkiška produkcija. Lietuviškos beveik nebeliko.

Kol ši įmonė veikė visu pajėgumu, lietuviškos produkcijos buvo žymiai daugiau“, – kad vartotojai jau kurį laiką pasigenda lietuviškos kalakutienos, pastebi V.Tėvelis.

Beje, su finansiniais sunkumais susidūrusi rinkos gigantė žemyn nusitempė ir ūkininkus. Praėjusių metų pabaigoje nuskambėjo žinia, kad veiklą nutraukia didžiausias šalyje Irmanto Grigo kalakutų ūkis – pagrindinis bendrovės kalakutų tiekėjas. Ūkininkas I.Grigas tada sakė, kad grupės įmonės neatsiskaitė už gautą produkciją.

Garsino Marijampolę

O didžiausią įtaką V.Kučinskas turėjo Marijampolėje, kur vykdė didžiąją dalį savo veiklos Lietuvoje. Ilgą laiką didžiausiu darbdaviu Marijampolėje buvęs verslininkas girtas ir už nuopelnus regionų plėtrai – investicijas į žlungantį cukraus fabriką, vietinės bendruomenės, moterų krepšinio komandos rėmimą, merdėjančio viešbučio atgaivinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius