Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB inovacijų vadovas A.Rutkauskas – apie tai, kaip algoritmams leisime spręsti už mus ir su tuo susijusius pavojus

Nusprendėte įsigyti daiktą, kuris galbūt jums ne pagal kišenę, bet vis dar svarstot. Algoritmas, kuriam patikėjot visą savo finansų valdymą, atsiunčia žinutę, kad pirkinys tikrai netinkamas. Bet patars, kur geriau investuoti būtent jums. Taigi ar mes patikėsime savo sprendimus algoritmams įvertinę jų keliamą riziką, priklausys nuo mūsų pačių, sako SEB banko Inovacijų centro vadovas Audrius Rutkauskas.
Audrius Rutkauskas
Audrius Rutkauskas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Algoritmai mūsų gyvenimą veikia jau šiandien, nes kiekvienas bankas, prie išduodamas paskolą, juos jau naudoja. Tačiau netolimoje ateityje algoritmams gali būti naudinga atiduoti visą savo sprendimų laisvę. Tiesa, čia yra nemažai ir pavojų, o ir patys algoritmų kūrėjai dar nėra tikri dėl savo sprendimų.

„Litexpo“ vykusioje „LOGIN“ konferencijoje A.Rutkauskas kalbėjo apie tai, ar ateityje algoritmai priiminės finansinius sprendimus už mus. Nepaisant rizikos, tai yra labai realus scenarijus. Apie tai 15min kalbėjo su A.Rutkausku.

– Savo pranešime algoritmus pristatėte kaip mūsų asmeninių finansų valdytojus netolimoje ateityje, kurie padės atsisakyt nereikalingų pirkinių ar investuoti, taigi žmogus patikės savo finansus algoritmams. Kaip manote, kur gali būti ta riba, kurios žmogus vis dėlto nedrįs peržengti leisdamas technologijoms valdyti mūsų sprendimus?

– Vienas iš tokių pavyzdžių gali būti skandalas su „Cambridge Analytica“. Visi piktinosi, stebėjosi, kas čia vyksta, kai tavo duomenys panaudojami. Bet praėjus kuriam laikui žmonės pastebi, kad tokia paslauga yra, ji atgyja. Tad tas ribas mes pastumiame tai į vieną, tai į kitą pusę.

Mes esame linkę sakyti, kad jeigu ši paslauga duoda man kažkokią naudą, suteikia patogumą, tai kodėl gi ne?

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Audrius Rutkauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Audrius Rutkauskas

Tada iškyla klausimas, kas yra svarbiau – mano privatumas ar patogumas? Todėl tos ribos nubrėžti negalime, ypač mūsų, Vakarų, kultūroje. Mes labai daug galvojame apie savo ego, individualumą, bet veikia programėlės, kurios prieš 5–6 metus kėlė abejonių. Kas mėnesį atiduodi du šimtus eurų kažkokiai programėlei, kur nelabai žinai, kaip investuoja tuos pinigus. Bet dabar mes matome, kad ji sprendžia mūsų problemas, todėl sakome – viskas gerai. Kai išbandom, tada grįžt atgal labai sunku.

– Manote, kad tokios programėlės, kurios pačios sprendžia žmogaus finansinius reikalus, išpopuliarės?

– Manau, kad taip. Ir ne tik investuojant tai taps reikalinga. Kiekvienas gyvenimo finansinis ciklas bus paliestas. Pagalba investuojant buvo viena pirmųjų, o dabar matome programėles, kurios padeda planuoti asmeninius finansus, padeda juos kontroliuoti. Pirmąsias tokias programėles matome ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius