-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Matulevičius tapęs prezidentu siūlytų stiprinti šalies vadovo galias

Neparlamentinės Pilietinės demokratijos partijos vadovas Algimantas Matulevičius teigia, kad tapęs prezidentu pirmiausia imtųsi Konstitucijos pataisos, suteikiančios galimybę šalies vadovui paleisti Seimą.
A.Matulevičius / „Scanpix“ nuotr.

„Jei rinkimai bus palankūs man, iškart kartu su neabejingais šalies piliečiais inicijuosime referendumo organizavimą, kuriame siūlysiu pakeisti keletą esminių konstitucinių nuostatų. Pirmiausia, suteikti prezidentui galimybę paleisti Seimą. Tautos rinktas prezidentas yra Konstitucijos vykdymo garantas ir tokios teisės suteikimas leis subalansuoti galių centrus“, - rašoma penktadienį išplatintame prezidento rinkimuose siekiančio rungtis A.Matulevičiaus pranešime.

Anot jo, dabar Konstitucijoje numatyta, kad pats Seimas gali skelbti pirmalaikius rinkimus arba tokią teisę įgyja prezidentas tuo atveju, jeigu Seimas du kartus nepatvirtina Vyriausybės programos, arba kai Seimas išreiškia nepasitikėjimą Vyriausybe.

„Tai tapusi daugiau teorinė, o ne praktinė galimybė. Nes per pastarąjį laikotarpį stebimas ryškus Vyriausybės ir Seimo susitapatinimas“, - teigia A.Matulevičius.

Jo tvirtinimu, Konstitucijoje užprogramuota priešprieša tarp tautos rinkto prezidento, Seimo ir Vyriausybės.

„Praktikoje tai pasireiškia prezidento institucijos butaforiškumu, nekonstitucinių galios centrų, pasireiškiančių šešėlinių grupių remiamų oligarchų susiformavimu ir iškreiptu valdomos demokratijos modeliu, kai tautos atstovybės yra sukompromituotos, o piliečiai tapę beteisiais. Manau, kad prezidento rinkimų laikotarpis yra būtent ta proga, kada labiau turi reikštis pretendentų idėjos, išryškinančių galimybę, grįžti mūsų valstybei į demokratinio vystymosi kelią“, - teigia pretendentas tapti kandidatu į prezidento postą.

A.Matulevičius pareiškė taip pat siūlysiąs, kad „tauta suteiktų savo rinktam prezidentui teisę skelbti referendumus svarbiausiais valstybės gyvenimo klausimais“ bei pakeisti nuostatą, kad piliečiai, norėdami sušaukti referendumą, turi surinkti 300 tūkst. parašų.

Anot politiko, šį parašų skaičiaus reikalavimą reikia keisti į „protingai, žymiai mažesnį skaičių“, tačiau koks tai galėtų būti skaičius nenurodo.

Kad prezidentas turi per mažai galių yra pareiškęs ir Socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatu į prezidentus keliamas Algirdas Butkevičius.

Jo manymu, šalies vadovui galių trūksta formuojant Vyriausybę.

Seimo pirmininkas Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pretendentas į prezidento postą A.Valinskas šią savaitę įregistravo Konstitucijos pataisą dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo.

Seimo narių skaičių nuo dabar esančių 141 jis siūlo sumažinti iki 121.

Opozicinės Darbo partijos pretendentė į prezidento pareigas Loreta Graužinienė savaitgalį pareiškė, kad tapusi šalies vadove siektų naikinti prezidento instituciją.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime atstovai taip pat Seime įregistravo Konstitucijos pataisą, numatančią, kad kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) gali ne tik prezidentas, Seimas, parlamentarų grupė, Vyriausybė teismai, bet ir 1000 Lietuvos piliečių.

Oficiali prezidento rinkimų kampanija prasidės balandžio 17 dieną.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius