Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bandyta nupirkti balsą Darbo partijai

Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Zenonas Burokas pranešė, jog trečiadienį prasidėjus išankstiniam Antrojo rinkimų turo balsavimui jau užfiksuoti du pažeidimai.
Balsavimas
Balsavimas / 15min/E.Jankausko nuotr.

Dėl vieno incidento Ignalinos rajone pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kaip įtariama, už pinigus bandyta gauti balsą Darbo partijai.

Pasak prokuroro, trečiadienį ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, paperkant.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas Ignalinos rajone. Jau nustatytas įtariamasis, todėl manau, kad tyrimas bus sėkmingai baigtas ir perduotas Teismui“, – teigė Z.Burokas. Paaiškėjo ir suma už kurią bandyta papirkti rinkėją.

„Sumos tikrai nėra didelės. Kaip buvo nustatyta per pirmąjį rinkimų turą papirkti bandyta ir už 10 ar 20 litų“, – apie vieno balso kainą kalbėjo Z.Burokas.

„Nustatytais atvejais nebuvo nuperkama daug žmonių. Tai buvo pavieniai asmenys, todėl negalime sakyti, kad rinkimai buvo neteisingi“, – teigė pašnekovas.

„Kitas pranešimas dėl galimo pažeidimo yra gautas iš Vilniaus miesto, bet ikiteisminis tyrimas dėl jo dar nėra pradėtas. Policija dar tikslina informaciją“, – sakė prokuroras.

Per pirmąjį rinkimų turą buvo pradėta trylika ikiteisminių tyrimų, dvi bylos jau perduotos Teismui. Varėnos rajono apylinkės prokuratūra labai vieną bylą perdavė pagreitinto proceso tvarka. Asmuo jau yra nuteistas už šešių asmenų balsų nupirkimą, jam skirta beveik trijų tūkstančių litų bauda. Devyni ikiteisminiai tyrimai dar nebaigti, nes nenustatyti įtariamieji, o juos nustatyti, anot prokuroro, labai sunku. Kol pareigūnai nuvyksta į nurodytą vietą, pažeidėjai jau būna pasprukę.

Pasak Z.Buroko, minėtose bylose žmėžuoja kelių ir tų pačių partijų pavadinimai.
„Darbo partija ir Tvarka ir teisingumas“, – neslepia prokuroras.

Trečiadienį Generalinėje prokuratūroje vyko koordinacinis pasitarimas, kuriame dalyvavo generalinis prokuroras, VRK pirmininkas, Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas ir Valstybės saugumo departamento direktorius. Jame svarstyta, kaip geriau derinti prokuratūros, ikiteisminio tyrimo įstaigų ir Rinkimų komisijų veiksmus, tiriant rinkimų metu gautus pranešimus apie asmenų rinkimų teisės pažeidimus.

„Mes pasidalinome patirtimi, kaip sekėsi dirbti kartu ir dalintis informacija, priimant proceso sprendimus pirmojo rinkimų turo metu. Džiaugiamės, kad prisijungė Valstybės saugumo departamentas. Tai naudinga, nes pagal jų informaciją buvo pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas“, – teigė Z.Burokas.

Anot jo, per antrąjį rinkimų etapą tiek Generalinėje prokuratūroje, tiek apylinkių prokuratūrose budės prokurorai. Rinkimų apylinkėse budės ne tik uniformuoti pareigūnai, bet ir civiliais rūbais vilkintys policininkai. Tokiu būdu tikimasi užkirsti kelią rinkimų įstatymų pažeidėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius