-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatai į prezidentus sulaukia gerokai mažiau paramos nei praėjusių rinkimų dalyviai

Kandidatai į prezidentus sulaukia kur kas mažiau paramos nei prieš penkerius metus dėl šalies vadovo kėdės rungęsi politikai. Skirtumą derėtų matuoti ne procentais, o kartais, rašo „Vilniaus diena“.
Ekonomikos lėtėjimas.
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Vien Petras Auštrevičius, kuriam 2004 m. žadėta vieta antrajame rinkimų ture, prieš penkerius metus sulaukė daugiau aukų nei visi šiemet į prezidento kėdę besitaikantys kandidatai kartu. Gausiausiai 2004-aisiais šelpto kandidato kraitis prieš pirmąjį turą sudarė net 962,6 tūkst. litų.

Beje, P.Auštrevičių tuomet rėmė verslininkai, dabar išgyvenantys toli gražu ne geriausius laikus. Laimučio Pinkevičiaus bendrovė „Ranga IV“ tada kandidatui nepagailėjo 50 tūkst. litų, dabar sunkumų krečiamų „Jungtinių pajėgų“ vadovas Algirdas Kaušpėdas tuomet jį sušelpė 40 tūkst. litų suma, o dabar jau žlugęs Panevėžio „Ekranas“ politikui tais metais skyrė 20 tūkst. litų. Iki pirmojo turo per 550 tūkst. litų reklamai išleidęs liberalas likusius 400 tūkst. litų turbūt taupė antrajam turui, bet į jį taip ir nepateko.

Vien P.Auštrevičiui paaukotų pinigų pakaktų visiems dabartiniams kandidatams. Iki pirmojo turo jie deklaravo gavę apie 962,1 tūkst. litų – 500 litų mažiau nei vienas P.Auštrevičius prieš penkerius metus. Su tokiomis sumomis, kokias surinko Tvarkos ir teisingumo partijos narys Valentinas Mazuronis ir Lenkų rinkimų akcijos kandidatas Valdemaras Tomaševksis (abu po 39 tūkst. litų gavo iš savo partijų) ar juo labiau generolas Česlovas Jezerskas (vos 32 tūkst. litų), prieš penkerius metus rinkimuose pasirodyti būtų buvę gėda.

2004 m. neabejotinas favoritas buvo Valdas Adamkus. Jam iki pirmojo turo paaukota 245,4 tūkst. litų. Dar neprasidėjus rinkimams V.Adamkus reklamai jau buvo išleidęs per 181 tūkst. litų.

Prieš penkerius metus penki kandidatai iš viso surinko 2,49 mln. litų – pustrečio karto daugiau, nei šiemet paaukota septyniems pretendentams į šalies vadovo postą.

Bene labiausiai smukęs kandidatų šelpimas matomas palyginus Socialdemokratų partijos atstovų duomenis. 2004 m., po vadinamosios paksiados, surengtuose išankstiniuose prezidento rinkimuose šiai partijai atstovavęs Česlovas Juršėnas iki pirmojo turo surinko daugiausia aukų – 703 tūkst. litų. Tiesa, 290 tukst. litų kandidatui pervedė jo partija, tačiau 413 tūkst. litų siekianti įvairiausių įmonių parama – suma, su kuria negalėtų varžytis nė vienas kandidatas į šalies vadovo postą per pastaruosius penkerius metus.

Tačiau milžiniška parama Č.Juršėnui nepadėjo, jis rinkimuose patyrė visišką fiasko – nepateko į antrąjį turą. Galbūt todėl verslas atsargiai žiūri į dabartinį socialdemokratų kandidatą Algirdą Butkevičių. Jis pagal gautą paramą šių metų rinkimuose yra tarp lyderių, tačiau Č.Juršėnui nusileidžia net tris kartus, nes surinkęs 264,5 tūkst. litų.

A.Butkevičiui, palyginti su pirmtaku, pinigų pagailėjo ir partija – jam paaukojo 139 tūkst. litų. Č.Juršėnas taip pat buvo politinės reklamos lyderis – jis iki pirmojo turo reklamuotis išleido net 638 tūkst. litų. O A.Butkevičius reklamuojasi saikingiau – lig šiol paklojo „tik“ 152,2 tūkst. litų.

2004 m. neabejotinas favoritas buvo Valdas Adamkus. Jam iki pirmojo turo paaukota 245,4 tūkst. litų. Dar neprasidėjus rinkimams V.Adamkus reklamai jau buvo išleidęs per 181 tūkst. litų.

Panašią paramos sumą gavo ir dabartinių rinkimų favoritė Dalia Grybauskaitė – beveik 248,6 tūkst. litų. Tiesa, ji reklamuojasi kur kas kukliau už dabartinį šalies vadovą ir tam tikslui kol kas išleido kiek daugiau kaip 74 tūkst. litų.

Iki antrojo turo 2004 m. į V.Adamkaus sąskaitą įplaukė beveik antra tiek aukų, ir bendra suma išaugo iki 483,6 tūkst. litų. Jei šiemet rinkimuose prireiks antrojo turo, tikėtina, anot dienraščio, kad sparčiai pilnės ir D.Grybauskaitės rinkimų sąskaita.

Nemaža suma galėjo pasigirti ir 2004 m. Artūro Paulausko socialliberalams atstovavusi Vilija Blinkevičiūtė, dabar aktyviai padedanti socialdemokratų kandidatui A.Butkevičiui. Tuometės socialinės apsaugos ir darbo ministrės kraitis sudarė 521 tūkst. litų.

2004 m. su V.Adamkumi iki galo kovojusi Kazimira Prunskienė – vienintelė kandidatė, į prezidento kėdę besitaikanti antrą kartą. Beje, ji prieš penkerius metus turėjo ploniausią piniginę. Prieš pirmąjį rinkimų turą kandidatė Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodė gavusi tik 58,5 tūkst. litų paramos (55 tūkst. litų – K.Prunskienę iškėlusios Valstiečių partijos lėšos). Tai beveik perpus mažiau, nei K.Prunskienei šiemet paaukota lėšų. Tačiau gana netikėtai patekusi į antrąjį turą 2004 m. politikė gavo progą padvigubinti savo rinkimų sąskaitos kraitį – fiziniai asmenys ir įvairios bendrovės jai paaukojo dar 77,2 tūkst. litų.

Kaip ir dabar, tuomet K.Prunskienė nedvejodama daugumą surinktų pinigų išleido reklamai. Šių metų rinkimuose K.Prunskienės sąskaitoje atsirado 104,6 tūkst. litų.

Tačiau kad ir kaip lygintume dabartinių ir 2004 m. rinkimuose dalyvavusių kandidatų finansavimą, niekas nė iš tolo neprilygsta pašalintajam prezidentui Rolandui Paksui. Jam 2002 m. rinkimams paaukota daugiau nei visiems 2004 m. rinkimų kandidatams kartu sudėjus. R.Pakso rinkimų sąskaitos įplaukos sudarė beveik 3,29 mln. litų. Partija nuverstajam prezidentui paaukojo vos 3,86 tūkst. litų, privatūs asmenys – 766,7 tūkst. litų, o juridiniai – net 2,516 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius