-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Palestiniečiai mokosi iš Lietuvos, kaip organizuoti rinkimus

Į Lietuvą stebėti prezidento rinkimų atvykusi palestiniečių delegacija sako norinti pasisemti patirties ir geriau pasirengti kitąmet planuojamiems rinkimams Palestinos savivaldoje.
Temos: 1 Rinkimai

Vilniuje nuo ketvirtadienio vieši trijų Palestinos centrinės rinkimų komisijos narių delegacija. Delegacijos vadovas, Palestinos centrinės rinkimų komisijos pirmininko pavaduotojas Ashrafas Shuaibis teigia, kad Lietuvą jie pasirinko atsižvelgdami į panašią rinkimų sistemą ir gyventojų skaičių.

„Norime pasisemti iš Lietuvos patirties. Palestinoje vyko dveji rinkimai, dar vieni turėtų būti kitąmet. Norime būti pasirengę šiems rinkimams. Palestinoje yra beveik tokia pati rinkimų sistema, gyventojų skaičius taip pat panašus, todėl pasirinkome Lietuvą“, – BNS sakė A.Shuaibis.

Pasak Palestinos pareigūno, vizito Lietuvoje metu svečiai susitinka su Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareigūnais ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nariais. Sekmadienį palestiniečiai stebės rinkimus trejose Vilniaus rinkimų apylinkėse ir ketina apsilankyti kandidatų į prezidentus štabuose.

Nepriklausomybės siekiančioje Palestinoje 2005 metais buvo surengti laisvi ir nepriklausomi vietos savivaldos rinkimai. Tarptautiniai ekspertai šiuos rinkimus įvertino teigiamai, tuo pabrėždami palestiniečių pilietinę brandą demokratiškai reiškiant tautos valią per rinkimų teisę.

Tačiau rinkimai suskaldė palestiniečių vienybę, o po jų prasidėjusi vidinė konfrontacija tarp rinkimus laimėjusios „Hamas“ grupuotės ir nuosaikesnės grupuotės „Fatah“ tęsiasi iki šiol.

Sekmadienį vyksiančius prezidento rinkimus Lietuvoje taip pat žada stebėti rinkimų organizatoriai iš Gruzijos, Latvijos, Kazachstano, Ukrainos, Rusijos ir Švedijos. Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) nusprendė nesiųsti savo atstovų stebėti rinkimų Lietuvoje. Šis sprendimas vertinamas kaip Lietuvos politinės sistemos pripažinimas.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks sekmadienį, antrasis, jei jo prireiks, planuojamas kartu su rinkimais į Europos Parlamentą birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius