Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidės išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose

Trečiadienį prasidės išankstinis balsavimas prezidento rinkimų pirmajame ture. Rinkėjai, sekmadienį neturėsiantys galimybės ateiti į savo rinkimų apylinkę, gali balsuoti iš anksto trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 12 iki 20 val. bet kurioje savivaldybėje.
Balsavimas
Balsavimas / 15min/E.Jankausko nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Balsuoti gali ir rinkėjai, negavę rinkėjo pažymėjimo. Jį galima atsispausdinti iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetinio puslapio, suvedus asmens duomenis.

Trečiadienį prasideda ir balsavimas specialiuose paštuose, kur gali balsuoti tie rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose, taip pat – atliekantys privalomąją karo tarnybą, atliekantys valstybės tarnybą ar dirbantys pagal darbo sutartis tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje, arba atliekantys arešto ar laisvės atėmimo bausmę. Balsavimas specialiuose paštuose baigiasi penktadienį.

Penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose, čia balsuoti gali sulaukę daugiau nei 70 metų, turintys negalią, sergantys ir nedarbingumo pažymėjimą turintys rinkėjai. Norintieji balsuoti namuose apie tai turi informuoti vietos rinkimų komisiją.

Lietuviai gali balsuoti ir užsienyje: paštu, diplomatinėse atstovybėse. Balsavimas diplomatinėse atstovybėse jau yra prasidėjęs, baigsis sekmadienį, 20 val. Lietuvos laiku.

Balsavimas rinkimų dieną, sekmadienį, rinkimų apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos.

Išrinktu pirmajame ture laikomas kandidatas, kuris dalyvaujant ne mažiau kaip pusei visų rinkėjų, gavo daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip trečdalį visų rinkėjų balsų.

Jeigu pirmą kartą balsuojant nė vienas kandidatas nesurinko reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių nuo rinkimų rezultatų paskelbimo dienos, sekmadienį, bus rengiamas antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame rungsis du daugiau balsų surinkę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiausia balsų.

Dalyvauti prezidento rinkimuose VRK yra registravusi septynis kandidatus. Tai: Socialdemokratų partijos iškeltas pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, savarankiškai rinkimuose dalyvaujantys eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, ekspremjerė Kazimira Prunskienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Antrasis prezidento rinkimų turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Rinkimų teisę turi 2 686 346 rinkėjai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius