-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeškinės rinkimų apygardoje perskaičiuojami negaliojantys biuleteniai

Vilniuje, Šeškinės rinkimų apygardoje, kurioje kilo abejonių dėl rinkėjų balsų skaičiavimo antradienį perskaičiuojami negaliojantys biuleteniai.
Balsų skaičiavimas
Balsų skaičiavimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Komisija galiojančius biuletenius yra suskaičiavusi pirmadienį. Be to, buvo pripažinta, kad dvejose apylinkėse atlikti vakarykščiai negaliojančių biuletenių skaičiavimai yra teisingi, juos skaičiuojant dalyvavo Vyriausiosios rinkimų apygardos pirmininkas (VRK) Zenonas Vaigauskas.

Tai yra daroma tam, kad būtų patikrinta, ar nebuvo dingusių biuletenių, be to, aiškinamasi, ar biuletenių yra tiek, kiek jų išduoda apygardoje – sutikrinama su biuletenių šaknelių skaičiumi.

Įtarimai kilo, kai pirminiais rezultatais buvo paskelbta, kad Šeškinėje nugalėjo socialdemokratė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, tačiau perskaičiavus balsus buvo paskelbta, kad laimėjo konservatorius Audronius Ažubalis. Abejonių dėl skaičiavimo kilo dvejose apylinkėse: 258 - Šeškinės apylinkėje ir 305 – Statybininkų apylinkėje. Jos pirmadienį ir buvo patikrintos dalyvaujant VRK pirmininkui.

Šeškinės rinkimų apygardos pirmininkas konservatorius Gediminas Kapočius žurnalistams sakė, kad minėtose dvejose apylinkėse buvo rasta už A.Ažubalį balsavusių rinkėjų biuletenių voke, kuriame buvo sudėti už V.Blinkevičiūtę balsavusiųjų biuleteniai.

„Ažubalio biuleteniai buvo rasti ir priskaičiuoti V.Blinkevičiūtės naudai“, – sakė pirmininkas.

Socialdemokratų partijos atstovas, rinkimų stebėtojas Ozo apylinkėje Elvinas Jankevičius BNS sakė, kad ši situacija kelia daug įtarimų.

„Tai įvyko dviejose apylinkėse. Kitose apylinkėse paklaidos buvo nelabai didelės, bet visose apylinkėse Blinkevičiūtės naudai. Tik šitose dvejose buvo masiški Blinkevičiūtės nenaudai“, – sakė E.Jankevičius.

Be to, socialdemokratas pridūrė, kad pirmadienį pastebėjęs, kad sandėliuko, kur buvo sudėti maišai su biuleteniais, durys buvo neužplombuotos.

„Vakar 6 valandą prasidėjus posėdžiui buvo pastebėta, kad sandėliuko durys, kuriame buvo sudėti balsavimo biuleteniai yra neužplombuotos ir tai stebėtojui sukėlė įtarimų. (...) Plombos neuždėjimas daro prielaidą, kad rinkimų naktį, kai buvo atvežti biuleteniai ar net ryte, kai seniūnija dirbo, o komisijos narių nebuvo, buvo mėginta atidaryti duris“, – teigė socialdemokratas.

Šeškinės rinkimų apygardos pirmininkas negalėjo paaiškinti, kodėl nebuvo užplombuotos durys, tačiau tikino, kad biuleteniai negalėjo būti pakeisti.

„Maišai buvo užplombuoti, plombos yra užrašytos protokoluose ir atitiko visus maišus, kuriuos mes atkirpome“, – tvirtino G.Kapočius.

Be to, socialdemokratų stebėtojas E.Jankevičius pažymėjo, kad vakar tikrinant vienos iš apylinkių biuletenių maišą buvo neatkreiptas dėmesys, kad ji nėra tinkamai užplombuota.

„Vakar vakare vieno maišo plomba buvo ne iki galo užtraukta ir kaip tik atėjo VRK pirmininkas ir ramiai patraukė plombą jos nenulaužęs, paskui atgal uždėjo“, – stebėjosi atstovas. Pirmininkas stebėtojo žodžius patvirtino žurnalistams, sakydamas, kad ji buvo ne iki galo užveržta.

„251 apylinkėje, kaip aš sakiau, bet suskaičiavus visus biuletenius nebuvo rasta nei vieno trūkumo“, – teigė G.Kapočius.

A.Ažubalio padėjėjas Jonas Urbonavičius sakė, kad gali būti, kad buvo padaryta klaida beskaičiuojant biuletenius, tačiau palaikė iniciatyvą kreiptis į Generalinę prokuratūrą. Jis patvirtino, kad tarp už V.Blinkevičiūtę balsavusių rinkėjų biuletenių krūvelėje buvo rasta A.Ažubalį palaikantys biuleteniai.

„Vienai iš mūsų stebėtojų vienoje iš apylinkių pasirodė įtartinas kai kurių apylinkės narių elgesys, bet stebėtojai stebi iš tolo ir yra nepatyrę ir neiškėlė šito klausimo“, – sakė J.Urbonavičius.

Antradienį į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Vyriausiosios rinkimų komisijos VRK pirmininkas Z.Vaigauskas. Prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimo neteisingo balsų suskaičiavimo Šeškinės apygardoje.

Baudžiamasis kodeksas už neteisingą biuletenių skaičiavimą siekiant paveikti rinkimų rezultatus numato bausmę nuo viešųjų darbų ar baudos iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Rinkimų naktį suskaičiavus balsus, socialdemokratė V.Blinkevičiūtė pirmavo prieš konservatorių A.Ažubalį 32 balsais. Tačiau perskaičiavus balsus atsirado per 80 balsų A.Ažubalio naudai.

VRK vadovo teigimu, kaltę dėl klaidingo balsų skaičiavimo rinkimų naktį apygardos komisija verčia apylinkių komisijoms, šios – atvirkščiai.

„Apygardos rinkimų komisija galvoja, kad čia apylinkių komisijos yra netinkamai suskaičiavusios, viena iš apylinkių komisijų ginasi, kad negalėjo taip prastai skaičiuoti, laukime, išsiaiškinsime“, – sakė Z.Vaigauskas.

Seimo rinkimų antrojo turo balsai buvo perskaičiuoti dar trijose apygardose: Gargždų, Dzūkijos ir Lazdijų-Druskininkų. Kai kuriose šių apygardų balsų skaičius perskaičiavus pasikeitė, tačiau lemiamos įtakos rinkimų rezultatams neturėjo.

Su A.Ažubalio pergale Seimo rinkimų antrajame ture, preliminariais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai laimėtų 27 mandatus ir iš viso Seime turėtų 45 vietas. Socialdemokratų mandatų skaičius sumažėtų iki 25.

Tautos prisikėlimo partija rinkimuose laimėjo 15 vietų naujajame Seime, Liberalų sąjūdis – 11, koalicija „Darbo partija+jaunimas“ – 10, Liberalų ir centro sąjunga – 8, valstiečiai liaudininkai – 3, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 3, Naujoji sąjunga – 1 vietą.

Į Seimą dar pateko keturi save išsikėlę asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius