Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 11

Rinkėjo pažymėjimas neįteiktas 13 proc. rinkėjų, VRK vadovas primena – galima balsuoti ir be jo

Rinkėjo pažymėjimai įteikti 86,74 proc. rinkimų teisę turintiems piliečiams, neįteikta liko 13,11 proc., tvirtina Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).
Rinkimai
Rinkimai / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Anot VRK pirmininko Zenono Vaigausko, šis skaičius dar nėra galutinis, kadangi trijuose didžiausiuose miestuose rinkėjo pažymėjimo dalijimas pratęstas iki gegužės 12 dienos.

„Kaimo rajonuose pagerėjo pažymėjimo išnešiojimas, tačiau Vilniaus miesto, Kauno ir Klaipėdos rinkėjo pažymėjimo išnešiojimas mūsų netenkino, prašėme, kad būtų pratęstas terminas, laukiame atsakymo, kiek įteikė rinkėjo pažymėjimų“, – pirmadienį BNS sakė Z.Vaigauskas.

Tuo pačiu VRK pirmininkas Z.Vaigauskas akcentavo, kad neįteiktas pažymėjimas – ne kliūtis balsuoti. Kiekvienas, įtrauktas į rinkėjų sąrašus, gali atsispausdinti rinkėjo pažymėjimą suvedęs asmens duomenis VRK interneto puslapyje.

„Savo apylinkėje rinkimų dieną gali balsuoti be jokių kliūčių rinkėjas, kad ir be rinkėjo pažymėjimo“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Neturint rinkėjo pažymėjimo galimas balsavimas ir iš anksto, trečiadienį ir ketvirtadienį savivaldybėse.

Rinkėjo pažymėjimus šiemet prezidento rinkimuose pirmą kartą dalija nebe apylinkių rinkimų komisijos, o Lietuvos paštas.

Pasak Z.Vaigausko, dažniausia problema – jog rinkėjai nebegyvena deklaruotu adresu, o apie naują gyvenamą vietą nėra informavę, tuo metu rinkėjų sąrašai sudaromi pagal gyventojų registrą.

„Nemaža dalis rinkėjų, kurie deklaravo vieną adresą, o gyvena kitu adresu, ir taip neįteikiamas jam pažymėjimas. Taip pat išaiškėjo, kad yra regionų, kuriuose žmonės deklaruoja gyvenamą vietą dėl įvairių priežasčių, bet ten negyvena. Neringoje, pavyzdžiui, gerokai daugiau deklaruotų gyventojų, negu iš tikrųjų gyvena. Matyt, čia dėl įvažiavimo“, – svarstė VRK pirmininkas.

Prasčiausia pažymėjimų įteikimo statistika – kurortiniuose miestuose. Palangoje pažymėjimai įteikti 75,68 proc. rinkėjų, Neringoje – 69,58 proc. Kiek geresni rodikliai didmiesčiuose -–Vilniuje rinkėjo pažymėjimai įteikti 82,33 proc., Kaune - 79,51 proc., Klaipėdoje – 79,12 proc. rinkėjų.

Tuo metu daugiau kaip 94 proc. rinkėjų pažymėjimų įteikti Švenčionių, Šalčininkų, Molėtų, Lazdijų rajonuose.

VRK pirmininko teigimu, kita problema, dėl kurios neįteikiami pažymėjimai rinkėjams, – į užsienį išvykę ir apie gyvenamosios vietos pakeitimą nepranešę piliečiai.

„Pagal viską, jie pažeidžia įstatymą, nes daugiau kaip pusę metų būnant užsienyje reikia kreiptis, prašyti, kad gyvenamos vietos deklaraciją Lietuvoje panaikintų. Bet niekas taip nedaro. Išvažiuoja laikinai, bet dėl mokesčių, dėl kitų dalykų palieka registraciją Lietuvoje. Ir taip, nors čia negyvena, iš principo jie patenka į rinkėjų sąrašus“, – sakė Z.Vaigauskas.

Šiuo metu į užsienyje esančių rinkėjų sąrašą įtraukti 15 934 Lietuvos piliečiai. Tuo metu netgi išvykstančiųjų oficialiai yra daugiau – pagal gyvenamosios vietos deklaravimo duomenis, per pirmąjį 2008 metų pusmetį iš šalies išvyko gyventi nuolat arba ilgiau negu 6 mėnesiams apie 35,1 tūkst. Lietuvos gyventojų (2006 metais per tą patį laikotarpį – 29,8 tūkst., 2007 metais – 34 tūkst.).

Rinkėjų skaičius, palyginti su Seimo rinkimais 2008-ųjų spalį, sumažėjo. Per prezidento rinkimus balso teisę turi 2 mln. 868 tūkst. 346 rinkėjai, Seimo rinkimuose tokių buvo 2 mln. 696 tūkst. 90.

Dalyvauti prezidento rinkimuose VRK yra registravusi septynis kandidatus. Tai: Socialdemokratų partijos iškeltas pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, savarankiškai rinkimuose dalyvaujantys eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Valentinas Mazuronis, ekspremjerė Kazimira Prunskienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks šį sekmadienį. Antrasis, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius