Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK neleido Astai Baukutei dalyvauti rinkimuose su Kristinos Brazauskienės partija

Nepriklausoma kandidate vienmandatėje apygardoje neregistruotai parlamentarei Astai Baukutei nepavyko tapti Demokratinės darbo ir vienybės partijos (DDVP) iškelta kandidate. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį atmetė tokį Kristinos Brazauskienės partijos prašymą.
Asta Baukutė
Asta Baukutė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

DDVP prašė, kad vietoje pareiškinius dokumentus atšaukusios Ramunės Kičiatovienės partijos kandidatų sąraše būtų įrašyta A.Baukutė. R.Kičiatovienė ketino dėl mandato kautis Klaipėdos Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje, į ją buvo nusitaikiusi ir A.Baukutė.

Tačiau komisija atkreipė dėmesį, kad įstatymas numato, jog keisti kandidatų sąrašo eilę arba kelti naujus kandidatus vienmandatėse rinkimų apygardose partijos gali iki pareiškinių dokumentų įteikimo laiko pabaigos. Šis terminas išseko rugsėjo 10-ąją.

VRK posėdyje dalyvavęs K.Brazauskienės partijos atstovas aiškino, kad A.Baukutė jau yra pateikusi VRK visus reikiamus dokumentus kaip pretendentė į nepriklausomas kandidates, tačiau komisijos nariai jam paaiškino, kad to nepakanka.

„Norime palinkėti partijos atstovui pasiskaityti įstatymus. Užregistruotume, kas nors kreiptųsi į teismą, per pusvalandį bylą prapiltume. Geriau jau jūs mus į teismą duokite", – posėdyje kalbėjo komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas. 

„Mano dokumentai buvo pristatyti kaip nepriklausomos. Niekas nedraudžia būnant partijoje eiti kaip nepriklausoma. Dokumentai yra pristatyti. Taip atsitikus partijoje, kai žmogus atsisako, kur aš taip pat dokumentus pateikiau į tą pačią apygardą, partija deleguoja mane. Įstatymo jokio pažeidimo nėra", – VRK nariams kalbėjo A.Baukutė.

Viskas sudėliota taip, kad aš negaliu nieko skųsti ar prašyti susipažinti su skundu, kuriuo remiantis atsirado ekspertė. Tai galimai susidorojimas ir neleidimas spręsti rinkėjams, – sakė A.Baukutė.

A.Baukutė VRK prašo žmonių, kurių įrašai sukėlė įtarimą, adresų

Praėjusią savaitę VRK atsisakė A.Baukutę registruoti kandidate Seimo rinkimuose, nes patikrinus parašų rinkimo lapus, buvo nustatyta, kad tik 983 parašai nekelia abejonių. Tai – per mažai, nes A.Baukutė turėjo pristatyti ne mažiau kaip 1 tūkst. savo rėmėjų parašų. Iš viso ji buvo pateikusi 1374 parašus, tačiau juos patikrinusi rašysenos ekspertė Jūratė Kurgonienė aptiko, kad kai kurie įrašai padaryti pačios parlamentarės ranka. 

„Pasirinkusi nepriklausomos kelią, nejau imsiu pasirašinėti už kažką, rašyti savo ranka. Sąžiningai rinkau parašus“, –  praėjusią savaitę VRK nariams dievagojosi parlamentarė.  

Ji neslėpė teismui apsiųsianti jai nepalankų VRK sprendimą.

Pirmadienį A.Baukutė komisijos paprašė pateikti jai adresus žmonių, kurių įrašus parašų rinkimų lapuose rašysenos ekspertė pripažino keliančiais įtarimą. Parlamentarė teigė norinti nuvykti su jais pasikalbėti.

„Noras apginti save, teisę tokią turiu, demokratinėj šaly gyvename. Ekspertė turėjo turėti atsakomybės dieną prieš (VRK sprendimą neregistruoti jos kandidate – aut.) paleisti tokius žodžius iš savo atsakingos burnos, kad neva aš kažką klastojau. Duokite man teisę apsiginti. Jeigu jūs galvojate, kad yra formalus teisingumas, aš nežinau koks Lietuvoje teisingumas. Gal vienas teisingumas, ar dar koks kitas. Viskas sudėliota taip, kad aš negaliu nieko skųsti ar prašyti susipažinti su skundu, kuriuo remiantis atsirado ekspertė. Tai galimai susidorojimas ir neleidimas spręsti rinkėjams, kas dalyvauja kas nedalyvauja (rinkimuose – aut.), – komisijai bėrė A.Baukutė.

VRK narys Justinas Žilinskas suabejojo, ar komisija gali pateikti žmonių adresus, nes tai būtų jų asmens duomenų atskleidimas.

Z.Vaigauskas teigė, kad komisija negali dėl to apsispręsti, nes gali būti, jog šie parašų rinkimo lapai jau yra atiduoti prokurorams. VRK praėjusią savaitę nusprendė kreiptis į teisėsaugą, kad ši išsiaiškintų, ar A.Baukutė neklastojo dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius