Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Seimą nusitaikė visi Vilniaus miesto vadovai

Sėkmės Seimo rinkimuose atveju sostinė gali likti be valdžios. Tarp kandidatų spalį vyksiančiuose rinkimuose yra tiek Vilniaus meras ir visi trys jo pavaduotojai, tiek administracijos direktorius bei dauguma tarybos narių. Tiesa, Artūras Zuokas yra tvirtai pareiškęs – Vilniaus miesto mero posto į parlamentaro kėdę jis nekeis. Vicemerai galutinį sprendimą priimti žada tik po rinkimų.
savivaldybė, vilniaus miesto savivaldybė, taryba
Vilniaus tarybos salė gali ištuštėti, jeigu politikams nusišypsos sėkmė Seimo rinkimuose. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Spalio 14-ąją įvyksiančiuose Seimo rinkimuose pasiryžę dalyvauti didžioji dalis Vilniaus miesto išrinktųjų. Tarybos nariai iš visų frakcijų yra įrašyti savo partijų kandidatų sąrašuose, jėgas išmėginti ketina ir vienmandatėse apygardose ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos regionuose.

Meras – tik sąrašo vedlys

Luko Balandžio nuotr./Artūras Zuokas
Luko Balandžio nuotr./Artūras Zuokas

A.Zuokas įrašytas pirmu numeriu sąjungos „Taip“ sąraše. Tačiau jis nenusiteikęs vėl darbuotis Seime, kur jau praleido kelerius metus. Anot mero, jis toliau dirbsiąs savivaldybėje, bet kaip politinės partijos lyderis turįs vesti sąrašą į rinkimus. A.Zuokas vienmandatėje apygardoje savo kandidatūros nekėlė.

Visi trys Vilniaus vicemerai į Seimą bandys patekti tiek su savo partijų sąrašais, tiek vienmandatėse apygardose. Du mero pavaduotojai – socialdemokratas Romas Adomavičius ir „darbietis“ Jonas Pinskus galės net pasverti, kuris yra populiaresnis, nes abu kandidatuoja toje pačioje Lazdynų vienmandatėje apygardoje. Tiesa, jiems rimtą konkurenciją sudarys švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, jau ne kartą čia išrinktas, ilgametis Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas ir dar 12 kandidatų.

Atsakymo, ar tikrai yra pasiryžę iš savivaldybės bokšto kraustytis į Seimo rūmus, nepavyko išpešti nei iš vieno vicemero. Nebent bus išrinkti vienmandatėse apygardose – tuomet nieko ir spręsti nereikės.

Apsispręs po rinkimų

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romas Adomavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romas Adomavičius

R.Adomavičius teigė, kad viskas priklausys nuo situacijos, kas ir kaip vyks po rinkimų. „Norėčiau naudingiausiai praleisti laiką, kurį dar turiu. Jeigu tik sėdėti kur nors kampe opozicijoje ir kažką veikti arba neveikti, stumti dienas, tai man nelabai tinka. Esu pasirengęs rimtam darbui visur, kur bus pasakyta“, – kalbėjo socialdemokratų atstovas.

J.Pinskaus teigimu, jeigu būsiąs išrinktas vienmadatėje apygardoje – jokių klausimų nekilsią, o jeigu daugiamandatėje – tuomet galbūt spręs ne tik pats politikas, bet ir partijos prezidiumas.

„Ir viena, ir kita pozicija yra reikalinga ir svarbi. Kiekvienam politikui labai svarbu pasitikrinti per kiekvienus rinkimus, ar teisingą vykdo politiką, ar gerai dirba. Manau, pasiliksiu sau pasirinkimo teisę po rinkimų“, – sakė J.Pinskus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus

Savo partijų sąrašuose abu sostinės politikai aukštomis pozicijomis pasigirti negali. R.Adomavičius Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše yra 48, J.Pinskus Darbo partijos sąraše – 140.

Trečiasis vicemeras Jaroslavas Kaminskis į Seimą bandys patekti su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) arba vienmandatėje Trakų-Elektrėnų rinkimų apygardoje. Jėgas jam teks išmėginti su dabartine Seimo nare, „darbiete“ Dangute Mikutiene, kolega iš tarybos, konservatoriumi Vidu Urbonavičiumi, prieš Kazokiškių sąvartyną inirtingai kovojančiu Danu Dambrausku ir dar 12 kitų kandidatų. Partijos sąraše J.Kaminskiui patikėta kur kas aukštesnė vieta negu jo kolegoms vicemerams – J.Kaminskis LLRA sąraše yra 15.

J.Kaminskis sprendimą taip pat priims po rinkimų. „Kaip nuspręs, taip ir bus. Nuspręs rinkėjai, partijos vadovybė“, – teigė LLRA atstovas.

Kandidatuos dauguma tarybos narių

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Jaroslavas Kaminskis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Jaroslavas Kaminskis

Į Seimą nespjauna ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai. A.Zuoko šalininkų frakcija „Taip“ po sėkmingų rinkimų gali visiškai ištuštėti – iš 13 jos narių tik du nekandidatuoja į Seimą. Norą tapti parlamentarais išsakė tiek Vilniaus tarybos senbuviai Kęstutis Nėnius, Algimantas Vakarinas, tiek naujokai – Miroslavas Monkevičius, Edgaras Stanišauskas. Antrą kartą mėgins laimę patekti į Seimą ir stipriausiu planetos žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas.

Į Seimą kandidatuoja ir beveik visi Darbo partijos bei LLRA frakcijų nariai. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija pasiryžusi vieningai kraustytis į Seimą – visi keturi jos nariai kandidatuoja vienmandatėse apygardose, o trys įrašyti ir partijos kandidatų sąraše.

LSDP frakcijoje iš penkių narių rinkimuose kandidatuoja trys. Kukliausi – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai. Iš dešimties narių į Seimą patekti bando vos keturi. Tarp kandidatų į Seimą nėra nei šios partijos frakcijos vadovo Valdo Benkunsko, nei buvusio mero Raimundo Aleknos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius