Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą rengiami politikų debatai su Kauno universitetais

Spalio 14 d. Lietuvos visuomenė turės apsispręsti ir pasakyti : kur turi eiti Lietuva ir kas bus valdžioje ateinančius ketverius metus? Tą dieną vyks LR Seimo rinkimai ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje.
Debatų organizatorius ir moderatorius KTU, Socialinių mokslų fakulteto, Politikos ir viešojo administravimo instituto direktorius, prof. Algis Krupavičius
Debatų organizatorius ir moderatorius KTU, Socialinių mokslų fakulteto, Politikos ir viešojo administravimo instituto direktorius, prof. Algis Krupavičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Politikai šiuo metu aktyviai reklamuoja save ir rengia aktyvias agitacines kampanijas. O mūsų visuomenė, ar turi pakankamai politinės įžvalgos, ar yra išprususi, kad galėtų atskirti tuščias kalbas nuo konkrečių planų ir įgyvendinamų strategijų?

Vakarų demokratijose rinkimuose ypatingai svarbus instrumentas yra politiniai debatai. Dar daugiau jų vieta neretai, o vienoje seniausių pasaulio demokratijų – Jungtinėse Valstijose – tradiciškai yra universitetai.  Ir taip yra neatsitiktiniai. Universitetai yra žinių, kritinio mąstymo ir pilietiškumo ugdymo vieta. Tad ir Lietuvoje svarbu, kad rinkimų kampanijose pirmiausia atvirai ir kritiškai analizuotume problemas, o politikai ir kandidatai į aukščiausiuosius valdžios postus tiesiogiai atsakytų į būsimų rinkėjų klausimus. O tokių diskusijų vieta gali ir turi būti universitetas. Tad spalio 5 d. 13 val. Kauno technologijos universitete (KTU III rūmuose, Laisvės al. 13) pirmą kartą organizuojami bendri Kauno universitetų ir parlamentinių politinių partijų debatai, skirti artėjantiems Seimo rinkimams. Debatų tema – „Mokslas, studijos, jaunimas“.

„Mes turime mokytis iš gerosios demokratinių šalių praktikos, kur politiniai debatai yra vienas svarbiausių politikų ir partijų būdų informuoti rinkėjus apie jų politiką, – teigė KTU Socialinių mokslų fakulteto Politikos ir viešojo administravimo instituto direktorius prof. Algis Krupavičius. – Be to, ir Kauno technologijos universitete ir kitose Kauno aukštosiose mokyklose turime daug aktyvaus bei išprususio jaunimo ir kompetentingų dėstytojų, kurių žinios ir kritiškas žvilgsnis gali būti labai naudingas ir patiems politikams kaip grįžtamasis ryšys.“

Lietuvoje rinkimų kampanijose dažnai jaunimo (kartu ir mokslo bei studijų) tema yra nustumiamos į politinių diskusijų pašalį, teigiant, kad jaunimas politiškai yra neaktyvus. Tačiau akademinei visuomenei aktualūs klausimai ir jų sprendimo būdai yra ypač svarbūs Lietuvos ateičiai, jos ekonominiam ir socialiniam augimui. Taigi pirmą kartą rengiamuose politikų debatuose su Kauno akademine bendruomene bus kalbama ne bendromis temomis, o konkrečiai jai rūpimais klausimais. Pirmiausia, kur mus veda aukštojo mokslo reforma: į naujas galimybes ar Lietuvos ateities naikinimą? Ar konkurencija dėl krepšelių paverčia studijas kokybiškesnėmis? Kiek ilgai Lietuva dar bus Europos Sąjungos autsaiderė pagal jaunimo nedarbą? Kur ir kaip turi eiti Lietuvos mokslas?

Jeigu ir Jūs turite klausimų, susijusių su mokslu, studijomis, jaunimo problemomis, siųskite juos el. paštu klausimai@15min.lt arba rašykite komentaruose.

Į šiuos ir kitus klausimus spalio 5 d. nuo 13 val. atsakys parlamentinių Lietuvos partijų: Darbo partijos, Liberalų ir centro sąjungos, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų – lyderiai. Tiesioginę vaizdo transliaciją galėsite stebėti portale 15min.lt

Debatus organizuoja: Aleksandro Stulginskio; Kauno technologijos; Lietuvos sporto; Lietuvos sveikatos mokslų; Vytauto Didžiojo universitetai; Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas.

Daugiau informacijos apie debatus galite rasti www.ktu.lt arba „Facebook“: „Debatai: mokslas, studijos, jaunimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius