Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Uspaskichas Nemirai Pumprickaitei: nedarykit tokio kvailo veidelio, užsirašykit pas mane į kursus!

Po rinkimų Lietuvoje užsitęsusi sudėtinga politinė situacija tarsi pavertė šalį Darbo partijos įkaite. Nemira Pumprickaitė LRT televizijos laidoje „Savaitė“ kalbino šios partijos lyderį Viktorą Uspaskichą.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / BFL nuotr.

Už Darbo partiją balsavo beveik 272 tūkstančiai rinkėjų, ir tai leido jai būti trečia partija pagal vietų skaičių būsimajame Seime bei tapti viena iš besiformuojančios valdančiosios koalicijos narių. Nepaisant partijos pirmininko ir jo artimiausio pavaduotojo teisiamųjų statuso „juodosios buhalterijos“ byloje,  nekreipiant dėmesio į skandalus dėl balsų pirkimo tik ką praėjusiuose rinkimuose, dar daugiau – būtent Darbo partijos veikėjo nuteisimo už balsų pirkimą.

Be Darbo partijos, iškovojusios 29 vietas parlamente, valdžios prisipažino negalinčios suformuoti socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos. Tačiau Prezidentė galvoja kitaip. Pradėjusi nuo grasinimų neremti tokios koalicijos ir Vyriausybės, kurioje bus Darbo partija, bet tuo ne tik neišgąsdinusi, bet ir nesustabdžiusi įsibėgėjusios valdžios formavimo trijulės, ji griebėsi dar vienos galimybės – kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Tokia po rinkimų Lietuvoje užsitęsusi situacija tarsi pavertė šalį įkaite Darbo partijos, dėl kurios viskas ir vyksta. Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas LRT televizijos studijoje.

Ar sutinkate, kad būtent jūs įstūmėte Lietuvą į tokią situaciją, kai nepavyko sklandžiai baigti valdžios formavimo po rinkimų?

Dieve, dieve, toks galingas... visą valstybę įstūmė. Ne, gerbiamieji, aš tik vykdau rinkėjų valią.

Gerai, pradėkime nuo „juodosios buhalterijos“. Jūs tikinate, kad jokios „juodosios buhalterijos“ nėra, bet tą įrodyti gali tik teismas, tačiau jūs visaip vilkinate procesą. Kodėl jūs neskubate, kad teismas kuo greičiau įvyktų?

Tada nuo pat pradžios. Kai aš grįžau į Lietuvą, praėjo 14 mėnesių, kai neturėjau jokių imunitetų, ir kiti kaltinamieji taip pat. Ir aš per tą laiką buvau apklaustas tik du kartus per 5 minutes. Kas trukdė vykdyti tą procesą? Kitas dalykas, sako daug posėdžių praleista. Bet, gerbiamieji, jeigu mėnesį ar savaitę iki gimdymo, tai ko norėti? Tegu gimdo. Bet per tą mėnesį praleisti 8–9 posėdžiai. Po gimdymo vėl reikia susitvarkyti, vėl reikia mėnesio, vėl 8–10 posėdžių. Skamba griausmingai, o laikotarpis tik tiek. Todėl nereikia klaidinti žmonių. niekas specialiai nieko nevilkina.

Bet prokurorai susidomėjo ta jūsų gimdžiusia moterimi, kad jai ko gera ne visai tikslingai buvo išduoti tie pažymėjimai?

Tegu susidomėjo, bet kažkodėl prokurorai susidomėjo pirmą kartą per 22 Nepriklausomybės metus, o tokių atvejų būna visada.

Gerai, tarkim aš patikėsiu tuo, ką sakote Jūs. Bet kodėl Jūsų argumentai neįtikino Europos parlamento ir jis atėmė Jūsų teisinę neliečiamybę?

Europos parlamentas, kai šalis tampa ES nare, vadovaujasi tik oficialių institucijų duomenimis. Ir jokių mano argumentų neklausė.

Tada dar aš noriu sugrįžti prie to meto, kai Jūs buvote išvykęs į Rusiją. Tada Jūs sakėte, kad išvykote savo asmeniniais reikalais, tai buvo nelaimė, tai buvo brolio laidotuvės. Kodėl tuo pasinaudodamas Jūs prašėte politinio prieglobsčio toje šalyje?

Ne tuo pasinaudodamas. Aš gyvenau ten ir tada prasidėjo prieš mane provokacijos. Atvažiavo du pareigūnai iš Lietuvos kartu su vietos policija todėl, kad jie susitarė su Maskvos vadovybe, Vidaus reikalų ministerija to miesto. Ir kokių 10 automatininkų naktį prie mano namų mane sugavo. Ir nevežė iš karto į nuovadą. Iki nuovados man eiti tik 3 minutės nuo namų. Mane vežė valandą laiko todėl, kad buvo paruošta mašina su diplomatiniais numeriais mane išvežti. O kaip veža, kartais mes žinome. Tai Pociūnas kažkur nukrito, tai dar kažkur kažkas. Todėl saugodamasis, gindamasis aš prašiau politinio prieglobsčio. Kad apsiginčiau, kad nebūtų visiško susidorojimo.

Bet tai ką Jūs tokio padarėte Lietuvai, kad ji ėmėsi prieš Jus provokacijų? Ką Jūs tokio galėjote nuveikti?

Aš esu stiprus lyderis ir gana stiprus oponentas. Ir šitie rinkimai taip pat parodė.

Bet kai viskas prasidėjo, kas tada prieš Jus buvo užsimojęs?

Nedarykit tokio kvailo veidelio, lyg nieko nematytumėte ir nenusimanytumėte. Gal ir dabar jūs nenusimanote apie tai, kas vyksta Lietuvoje, ar ne?

Tada jūs man atsakykit dar vieną dalyką. Šie pasibaigę rinkimai ir balsų pirkimas yra siejami daugiausia su Jūsų partija. Ne su kokia kita, o su Jūsų.

Klausykit, Uspaskichas rinkimų metu, tada, kai jie prasidėjo, penktadienį išvažiavo į Kėdainius ir neišėjo iki 8 valandos iš pirties sekmadienį. Neišėjau niekur.

Balsus galima pirkti ir neišeinant iš pirtelės. Vadovauti šiais informacinių technologijų laikais galima viską.

Galima, tai gerai, galima viską atsekti. Tai ne mano darbas. Negana to, kai tik sužinojau, sustabdžiau tų narių, kurie yra įtariami, narystę. Jei po teismo sprendimo tie įtarimai bus patvirtinti, jie bus pašalinti iš partijos.

Tie balsų pirkimo atvejai labiausiai „kabina“ Jūsų partiją. Mes prisimename „vokelius“, degustacijas, kurių turėtų nevykti... Tai buvo neteisėta.

Dviejuose rajonuose. Paklausykite, ar jūs čia teisininkas? Neteisėta? Degustacija neteisėta?

Be abejo. Tai yra pats didžiausias pažeidimas, kaip dabar sako teisininkai.

Tai tegu jie kalba, todėl, kad yra labai patogu taip kalbėti, gerbiamieji. Kada tik VRK pasakė, kad tai ne visai teisėti dalykai (nors ten nėra neteisėti, nes nebuvo maitinimo, nebuvo jokių koncertų), aš nutraukiau.

Su Jumis siejama daug negatyvų ir kriminalų. Kodėl su kita partija tas nesiejama?

Todėl, kad norisi eliminuoti stiprų oponentą. Nėra jokių kriminalų. Todėl, kad ne tie laimėjo, todėl, kad Darbo partija laimėjo. Ir viskas, pridėjo į kelnes.

Bet kam jūs taip trukdote dabar, po šių rinkimų? Kas pridėjo į kelnes?

Užsirašykite į kursus, ten Jus išmokys.

O Jūs pats man ir visiems žiūrovams nepasakysite?

Tada užsirašykit pas mane į kursus, aš laidose nesiruošiu Jūsų mokyti. O kodėl Jūs manęs nepaklausiate, kodėl prokuroras blyn prieš pat antrąjį turą, išvakarėse, pakeitė, kodėl prokuroras išrašė arešto orderį prieš pat Darbo partijos suvažiavimą, kodėl prokuroras nedavė mano advokatui susipažinti su byla, kai man buvo pareikšti įtarimai, kodėl šito manęs nepaklausėte?

Jūs apie tai labai daug esate šnekėjęs, todėl bijau, kad nieko nauja man nepasakysite. Bet Algirdas Butkevičius yra pasakęs, kad Jūsų pareiškimai prieš Prezidentę gali pridaryti bėdos. Tai Jūs dabar erzinate Prezidentę specialiai?

Jokių mano pareiškimų nėra, Jūsų informacija pasenusi, kaip tik šiandien aš kalbėjau, kad labai norėčiau susitikti su Prezidente ir galbūt ji pakeis savo nuomonę. Šiandien mes su Prezidente bendraujame per spaudą, o tai yra negeras dalykas politiniame gyvenime.

Kaip suprantu, Prezidentė nelabai nori su Jumis susitikti.

Ačiū už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius