Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius lenkų žiniasklaidai: planuojame į koaliciją kviesti Lietuvos lenkų rinkimų akciją

Daugiausia vietų naujajame Seime iškovojusios socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius Lietuvos lenkų žiniasklaidai pareiškė, jog artimiausiu metu prie formuojamos naujos valdančiosios koalicijos bus siūloma jungtis aštuonis balsus Seime turėsiančiai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA).
 Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mūsų planuose yra pakviesti LLRA į koaliciją. Ketiname tai padaryti ateinančią savaitę“, – radijo stočiai „Znad Wilii“ antradienį sakė A.Butkevičius.

Jis pažymėjo, kad socialdemokratų ir LLRA programos „iš esmės sutampančios“ ir kad „kai kurie LLRA (programos) punktai turi būti įtraukti į vyriausybės programą, o vėliau prasidėtų derybos dėl postų“.

Antradienį klausiamas, ar yra sulaukęs daugiausia balsų rinkimuose iškovojusių socialdemokratų kvietimo tartis dėl koalicijos formavimo, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis BNS teigė, jog konsultacijos vyksta visuomet, tačiau apie kokias nors derybas dar anksti kalbėti.

„Aš manau, kad per anksti dar kalbėti, reikia sulaukti rinkimų rezultatų. Aišku, kad vyksta konsultacijos, mes pastoviai susitinkame, televizijose susitinkam. Reikia palaukti. Aš manau, kad visi variantai yra įmanomi“, – sakė V.Tomaševskis.

Lenkų rinkimų akcija Seimo rinkimuose iškovojo aštuonis mandatus ir pirmą kartą turės frakciją Seime.

V.Tomaševskis antradienį taip pat pareiškė, kad jo partija galimose koalicijos derybose politiniu lygiu nekeltų reikalavimų įteisinti Lietuvoje pavardžių rašybą originaliais rašmenimis.

„Pavardžių rašyba labai svarbus klausimas, kadangi pavardė, vardas yra žmogaus nuosavybė, panašiai kaip privati nuosavybė. Bet čia ne politinis klausimas, čia žmogaus teisių apsaugos srities klausimas“, – atsakydamas į BNS klausimus sakė V.Tomaševskis.

„Jei čia ne politinis klausimas, aišku, mes šio klausimo politiniu lygmeniu nekelsime“, – teigė jis.

Lietuvos lenkų organizacijos ir juos remiantys Lenkijos politikai ilgą laiką prašo Lietuvos valdžios įteisinti pavardžių rašybą dokumentuose ne vien lietuviškais rašmenimis, o leisti rašyti pavardes originaliai, naudojant raides, kurių nėra lietuvių kalbos abėcėlėje, tokias kaip w.

Premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybė užpernai buvo pateikusi Seimui atitinkamą įstatymo projektą, bet parlamentarai aiškia dauguma jį atmetė.

Pavardžių rašybos klausimas ne kartą buvo keliamas ir Lietuvos bei Lenkijos dvišaliuose santykiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius