Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Zuokas sąjungą „Taip“ į Seimo rinkimus veda žadėdamas didinti piliečių pajamas

Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama sąjunga „Taip“ ketina kelti savo kandidatus visose rinkimų apygardose, o bendrame sąraše bus 141 kandidatas. Tiesa, kol kas jis neprognozuoja, kiek vietų sąjunga gali iškovoti rinkimuose ir su kuo sudarys valdančiąją koaliciją naujajame Seime. O pagrindinis priešrinkiminis pažadas yra didinti žmonių pajamas.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Luko Balandžio nuotr.

Gyventojų pajamų didinimas yra pagrindinis įsipareigojimas, pareiškė A.Zuokas. Iki 2016 metų, skatinant šalies ekonomiką, norima pasiekti, kad vidutinis atlyginimas būtų ne mažiau nei tūkstantis eurų (apie 3,5 tūkst. Lt). „Reikėtų didinti ir minimalų atlyginimą, perkelti praktiką, kuri yra šiuo metu Vilniaus mieste, kad viešuosiuose pirkimuose yra reikalaujama dalyvaujančių įmonių mokėti darbuotojams ne minimalų atlyginimą, o tą, kokį nurodo Statistikos departamentas konkrečioje srityje“, – prieš savivaldos rinkimus jau girdėtus pažadus kartojo A.Zuokas.

Žada didesnes algas

A.Zuokas įsitikinęs, kad reikia atsisakyti klaidingos, dabar gyvuojančios praktikos viešuosiuose pirkimuose, kai paslauga perkama už mažiausią kainą. Tuomet esą darbdaviai konkurencingumo siekia mažindami darbuotojų atlyginimus ir mokėdami minimalias algas. Vilniaus savivaldybėje beveik metus taikoma kita praktika, o kainos dėl to esą nedidėja, bet sudaromos galimybės toms įmonėms, kurios turi geresnę vadybą, tvirtino sąjungos „Taip“ lyderis.

„Taip pat esame surinkę oficialius duomenis, kad šiandien Lietuvoje yra priskaičiuojama įstrigusių projektų dėl biurokratinių procedūrų, dėl skirtingų traktavimų valdžios institucijose daugiau nei už 4 milijardus litų. Įdarbinus šitas investicijas būtų papildomai 400 tūkst. Lt mokesčių į valstybės biudžetą, papildomos darbo vietos“, – kalbėjo A.Zuokas.

Po sėkmės rinkimuose A.Zuokas pasiryžęs didinti ir minimalų darbo užmokestį, nes jis esą neturėtų būti kaip Bulgarijoje ar Rumunijoje, nors kaimyninės šalys Latvija, Estija taip pat turėjo ne mažesnių ekonominių sunkumų, o ten mokamas minimalus atlygis kur kas didesnis negu Lietuvoje.

Biokuras geriau nei atominė energetika

Visagino atominės elektrinės projektas taip pat gali būti peržiūrėtas. Anot A.Zuoko, nors kartu su rinkimais vyksiantis referendumas bus tik patariamojo pobūdžio, tačiau premjerui turi patarinėti jo turima armija patarėjų, o ne tauta. Tautos sprendimas esą bent jau jų sąjungai bus privalomas.

„Mes manome, kad prioritetas turėtų būti teikiamas atsinaujinančioms energijos rūšims, įskaitant biokurą. Šiandien tokie brangūs projektai, kurie nėra ekonomiškai pasverti, o jų didžioji nauda atitektų akcininkams, o ne Lietuvos žmonėms, kelia daug abejonių“, – sąjungos poziciją dėl atominės energetikos dėstė A.Zuokas.

Esą sąjunga nėra iš esmės prieš atominę energetiką, tačiau dabartinis projektas jiems kelia abejonių, nes tai ne tik neužtikrina Lietuvos energetinės nepriklausomybės, o atvirkščiai – Lietuvą įklampina į didžiulius finansinius įsipareigojimus. „Kokia yra energetinė nepriklausomybė, kai kalbame apie atominę elektrinę, kai uraną reikės pirkti iš Rusijos“, – kalbėjo A.Zuokas.

Seimo narių skaičių norėtų mažinti

Sąjunga „Taip“ neatsisako ir minties sumažinti Seimo narių skaičių. Nors jiems nepavyko surinkti pakankamai parašų pradėti šį procesą, tačiau patekę į Seimą jie tai bandys įgyvendinti. Seimo nariai, anot A.Zuoko, galėtų dirbti tik dvi kadencijas, vėliau tektų daryti bent ketverių metų pertrauką.

A.Zuokas įsitikinęs, kad jo vadovaujama sąjunga turi stiprių kandidatų, didesnį palaikymą jis tvirtino turįs didžiuosiuose miestuose. Kartu su sąjunga kandidatuoja ir daug nepriklausomų kandidatų, nepartinių judėjimų atstovų, kurie sėkmingai pasirodė savivaldos rinkimuose, tarkim, „Vieningo Kauno“ judėjimas, Mažeikių judėjimas „Kitaip“. Tačiau prognozuoti, kiek sąjungos narių pateks į Seimą, A.Zuokas nesiryžo.

Sąrašo priekyje yra pats A.Zuokas, tiesa, neketinantis ir po rinkimų palikti Vilniaus mero kėdės, taip pat Žilvinas Šilgalis, Miroslavas Monkevičius, Rūta Vanagaitė, Agnė Zuokienė, Ligitas Kernagis, Žydrūnas Saviskas, Povilas Mačiulis.

Paklaustas, su kuo po rinkimų formuotų valdančiąją daugumą, A.Zuokas konkrečių vardų ir partijų pavadinimų neįvardijo. Esą jie pasiryžę dirbti su visais, kurie linkę ne kalbėti, o dirbti.

A.Zuokas pasiryžęs reformuoti ir ministerijas. Siūloma sujungti Sveikatos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, darbo funkcijas perduodant Ūkio ministerijai, norima reorganizuoti ir Kultūros ministeriją, vietoj jos įkuriant Kultūros, jaunimo ir sporto ministeriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius