-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du trečdaliai studentų teigia greičiausiai dalyvausiantys rinkimuose

Studentų apklausa rodo, kad Seimo rinkimuose tikrai dalyvaus 37 proc. studentų, dar 30 proc. teigia greičiausiai dalyvausiantys. Iš žadančių balsuoti penktadalis jau yra tvirtai apsisprendę, kam paskirs balsą, dar tiek pat linksta vieno favorito link, tačiau net 54 proc. apklaustųjų vis dar nežino, už ką balsuos.
Balsavimas
Balsavimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokius rezultatus parodė Lietuvos studentų sąjungos (LSS) atlikta apklausa internetu, kurioje dalyvavo 1953 studentai.

21 proc. studentų teigia, kad tikrai arba greičiausiai nedalyvaus Seimo rinkimuose, o kol kas nežinančių yra 12 proc. Pasyviausi rinkimuose bus bakalauro pirmo kurso studentai – net 30 proc. jų teigia, kad tikrai neis į rinkimus.

„Jeigu visi svarstantys dalyvauti rinkimuose tikrai į juos ateis, tai bus neblogas rezultatas. Didesnė problema, mūsų nuomone, yra ne tiek pats studentų aktyvumas, kiek jų nežinojimas, už ką balsuoti. Būtent dėl to, siekdami padėti jiems susidaryti tvirtą politinę nuomonę, kuri partija geriausiai išmano aukštojo mokslo problemas ir žino jų sprendimų būdus, surengėme kampaniją „A8tuoni“, kurios metu aktyviai tarpininkaujame tarp studentų ir partijų atstovų – rengiame diskusijas, debatus, specialioje svetainėje A8tuoni.lt supažindiname studentus su partijų pozicija aukštojo mokslo klausimais, planuojame būsimus debatus“, – teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Pasak jo, tokiais veiksmais tikimasi, kad prieš pat rinkimus neapsisprendusių studentų dalis gerokai sumažės ir jų balsą lems ne paskutinės akimirkos spontaninis sprendimas, o apgalvotos priežastys, išanalizuotas turinys.

Apklausa atskleidė įdomių skirtumų, kuriuos lemia ir studijų sritys. Humanitarinių ir socialinių mokslų studentai rinkimuose bus gerokai aktyvesni – beveik pusė iš jų teigia, kad rinkimuose tikrai dalyvaus, kai tuo tarpu iš technologijų studentų tokių buvo tik ketvirtadalis.

Vaikinai ir merginos dalyvauti rinkimuose linkę iš esmės vienodu aktyvumu, tačiau pirmieji gerokai tvirčiau apsisprendę, už ką balsuos. Net 53 proc. vaikinų studentų jau tvirtai žino, kam paskirs savo balsą, arba linksta vieno favorito link, tuo tarpu tik 33 proc. apklaustų studenčių buvo apsisprendusios dėl savo favoritų rinkimuose.

Panašūs skirtumai pastebimi ir nagrinėjant studijų įtaką studentų apsisprendimui: tvirtai apsisprendę, kam atiduos balsą, buvo 30 proc. humanitarinių ir 27 proc. socialinių mokslų studentų, o tarp fizinių mokslų atstovų tokių buvo tik 15 proc.

9 proc. studentų planuoja balsuoti išankstiniuose rinkimuose paštu arba mieste, kuriame jie studijuoja.

Paklausti, kas jiems galėtų sutrukdyti balsuoti, studentai įvardijo prastą savijautą (61 proc. apklaustųjų), kompanijos trūkumą – jei kartu į rinkimus nevyktų draugai ar artimieji (23 proc.), tingėjimą (22 proc.) ir blogą orą (20 proc.).

Rugsėjo 12–16 d. surengta internetinė studentų apklausa – LSS rengiamos kampanijos „A8tuoni“ dalis, kurios tikslas – paskatinti studentus dalyvauti rinkimuose, padėti jiems išsirinkti savo favoritus, ir taip pat rengti diskusijas su politikais, leisiančias geriau pažinti studentų poreikius ir patikrinti, kokius aukštojo mokslo problemų sprendimus yra parengę partijų atstovai. Plačiau apie kampaniją – svetainėje www.a8tuoni.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius