Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturių partijų atstovai siūlo skirti socialinius būstus jaunoms šeimoms

Svarstydami, kaip palengvinti būsto įsigijimą jaunoms šeimoms, politinių partijų lyderiai siūlo šeimoms skirti daugiau socialinių būstų arba lengvatinėmis sąlygomis teikti paskolas.
K.Veverskio gatvėje iškilę namai
K.Veverskio gatvėje iškilę namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokias idėjas politikai dėstė penktadienį bendroje naujienų agentūros BNS ir „Lietuvos ryto“ debatų laidoje „Lyderių forumas“. Klausimus šioje laidoje pateikė tyrimų bendrovės „RAIT“ atrinkti neapsisprendę rinkėjai.

Atsakydamas į telekomunikacijų inžinieriaus Aido klausimą, kas bus daroma, kad jaunos šeimos galėtų lengviau įsigyti būstą, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vienas vadovų Valentinas Mazuronis tvirtino, kad jaunoms šeimoms turi būti skirtas socialinis būstas, kuriame būtų galima gyventi iki kol bus įsigytos nuosavos gyvenamosios patalpos.

Andrius Kubilius teigė, kad socialinis būstas turi būti bent laikinai skiriamas jauniems žmonėms.

„Plėsime socialinio būsto programą, kuris būtų skirtas jaunoms šeimoms. Jie galėtų gyventi tol, kol jie gauna lėšų, įsigyja butus. (...) O grįžtantiems žmonėms iš užsienio suteiksim nemokamai žemės sklypus tam, kad jie galėtų statytis namus“, – teigė jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis premjeras Andrius Kubilius teigė, kad socialinis būstas turi būti bent laikinai skiriamas jauniems žmonėms.

„Socialinis būstas turi tapti realiu, kad jauni žmonės galėtų pasinaudoti valstybės parama ir bent laikinai naudotis socialiniu būstu“, – tvirtino premjeras. Pasak jo, siekiant palengvinti būsto įsigijimą, reikia mažinti paskolų palūkanas, o tai padaryti galima tik laikantis stabilios finansų politikos. A.Kubilius atkreipė dėmesį, jog per 2008 – 2009 metų finansinę krizę bankų paskolų palūkanos buvo gerokai pakilusios, o šiuo metu yra bene mažiausios per visą nepriklausomybės laikotarpį.

Socialinio būsto ir lengvatinių paskolų idėją iškėlė ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

„Visų pirma valstybė turi pasirūpinti ir turėti komunalinio būsto fondą, kad galėtų suteikti žmonėms būstą. Tada kitas etapas, gauti kreditus su lengvatinėmis sąlygomis, kad būtų galima nupirkti butą iš lengvatinėmis sąlygomis išmokėto kredito“, – tvirtino V.Uspaskichas.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis vietoj socialinio būsto ar lengvatinių paskolų siūlė padidinti darbuotojų pajamas.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius debatų laidoje tvirtino, kad šiuo metu rengiami įstatymų projektai, pagal kuriuos iš specialaus fondo būtų finansuojamos jaunų šeimų paskolos arba apmokamos paskolų palūkanos.

„Ruošiame atskirą programą, kurią pateiksim jaunimui, kad jie žinotų, kad baigę mokslus ir pradėję dirbti Lietuvoje, galėtų pasirašyti sutartį dėl finansavimo iš specialios programos. (...) Taip būtų galima apmokėti dalį paskolos, ar palūkanas“, – teigė A.Butkevičius. Anot jo, lėšos, surenkamos iš finansinių sandorių apmokestinimo, būtų skiriamos fondui, o iš jo remiamos paskolos.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis vietoj socialinio būsto ar lengvatinių paskolų siūlė padidinti darbuotojų pajamas, nes, anot jo, aukštas pajamas gaunantys asmenys gali paprasčiau įsigyti butą.

„Galimybės jauniems žmonėms įsigyti būstą priklauso nuo to, kokios galimybės baigus mokslus įsidarbinti ir gauti tinkamas pajamas. Mūsų siūlymai nukreipti į tai, kad jauni žmonės pradėję dirbti gautų didesnes pajamas“, – teigė E.Masiulis. Tarp siūlymų jis paminėjo „Sodros“ „lubas“, kai didesnis nei 3,5 tūkst. litų atlyginimas nebus labiau apmokestinamas. Liberalas taip pat siūlė didinti neapmokestinamų pajamų minimumą, vaikus auginančioms šeimoms – vieną vaiką auginančios šeimos neapmokestinamos pajamos būtų 300 litų, daugiau vaikų turinčių šeimų – 400 litų.

Drąsos kelio lyderė Neringa Venckienė į klausimą, kaip palengvinti būsto įsigijimą atsakė, kad reikia visą aukštąjį mokslą padaryti nemokamu.

„Jaunos šeimos dažniausiai yra studentai. Kokia dabar yra švietimo sistema, jie tampa vergais, mokydamiesi aukštosiose mokyklose. Tai nuo to reikia reikia pradėti, kad mokslas aukštosiose mokyklose būtų nemokamas“, – teigė N.Venckienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius