Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 16 /14:16

Konservatoriai tiki savo pergale rinkimuose

Sekmadienį vyko Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus sueigos sąskrydis. Jame buvo pristatytos konservatorių rinkimų programos gairės. Programa pavadinta ambicingai – 16-osios Vyriausybės programa. Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, 180 puslapių programoje aiškiai įvardyta, kaip sukurti geresnę Lietuvos ateitį.
Vilniaus sueiga
Vilniaus sueiga / BFL nuotr.

„Turime labai konkretų darbų sąrašą, atsakantį į klausimą, ką ir kaip reikia padaryti“, – sąskrydyje sakė 15-osios Vyriausybės vadovas.

A.Kubilius partiečiams kalbėjo, kad partijos programą atidžiai turi skaityti ne tik ekspertai, bet ir visos partijos – bent jau tos, kurios tikisi patekti į parlamentą.

„Mes pateikėme tai, ko jos (kitos partijos – red.) nepateikė. (...) Darbas valstybei nėra lengvas, populistinis, tai sunkus darbas ir ateityje toks bus. Čia nėra jokios erdvės populizmui ir reikalingas kasdienis darbas, kur nėra kokių nors stebuklingų vienetinių sprendimų, kurie jau rytoj išspręstų visas mūsų problemas“, – sakė konservatorių lyderis.

180 puslapių programą A.Kubilius pavadino Lietuvos konservatyvios modernizacijos programa. Partija žada modernizuoti ekonomiką, stiprinti šeimą ir bendruomenę.

„Nuoseklus tęsinys tų mūsų idėjų, darbų, kuriems mes skiriame ypatingą dėmesį“, – kalbėjo premjeras.

A.Kubilius pripažino, kad 15-ajai Vyriausybei nepavyko įgyvendinti daug užsibrėžtų tikslų, tačiau dėl to esą kaltos prieš tai valdžiusios partijos, nesugebėjusios paruošti Lietuvos ekonominės krizės smūgiui.

„2008 metais mes norėjome tęsinio ekonomikos augimo, mažiau taupyti, daugiau pinigų skirti švietimui, sveikatos apsaugai, pensijų sistemai. Daug ko padaryti nepavyko. Lietuvą užklupo pasaulinė krizė, kuriai kitos vyriausybės visiškai nepasirengė. Teko didelę dalį visų resursų skirti tam, kad įveiktume labai skausmingą krizę“, – sakė ministras pirmininkas.

Vardindamas Vyriausybės nuveiktus darbus, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys pabrėžė valstybės valdomų įmonių pertvarką. Anksčiau esą nebuvo iki galo aišku, kiek uždirba valstybės įmonės, kiek žmonių ir kaip jose dirba. Dabar kasmet rengiama metinė valstybės valdomų įmonių bendra ataskaita, įmonių valdybose dirba nepriklausomi valdybos nariai (siekiama, kad ateityje trečdalis kiekvienos įmonės valdybos narių būtų nepriklausomi ekspertai).

D.Kreivys kritikavo kitas partijas. Anot jo, konservatoriai žino, ką ir kaip siekia padaryti, tuo metu konkurentai tiesiog beria daug padrikų šūkių. Jis kritikavo Darbo partijos pažadą beveik dvigubai padidinti minimalią mėnesinę algą (MMA). Tai esą sukels infliaciją, augs nedarbas, nes automatiškai turės kilti ir ne MMA gaunančių darbuotojų atlyginimai.

„Mes esame ne populistai, o partija, kuri žino, ką daro“, – kalbėjo D.Kreivys.

Akmuo į liberalų daržą

„Švietimo ir kultūros liberalams duoti daugiau nebegalima (Švietimo ir mokslo ministras – Liberalų sąjūdžio narys Gintaras Steponavičius; Kultūros ministras – liberalas Arūnas Gelūnas )“, – sakė  konservatorius Mantas Adomėnas.

Anot jo, liberalų valdomos Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) vykdyta švietimo reforma iš tiesų buvo ne reforma, o kaštų taupymo pratybos.

„Dramatiškai krito bendrojo ugdymo kokybė“, – kalbėjo M.Adomėnas.

Jo teigimu, taupyti švietimui ir kultūrai negalima. Švietimas ir kultūra esąs vienas pagrindinių šalies modernizacijos instrumentų.

„Reikia ieškoti papildomų lėšų, kaip kurti aukštesnę kokybę“, – sakė konservatorius ir pabrėžė, kad mokyklose reikia ugdyti patriotinę tapatybę, investuoti į mokytojus, jų autoritetą.

Tuo metu aukštojo mokslo reforma esą duoda teigiamų vaisių.

M.Adomėno teigimu, investicijos į švietimą ir kultūrą yra ne mažiau svarbios nei, pavyzdžiui, investicijos į energetiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius