-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 05 /21:20

Socialdemokratai valdys 7, Darbo partija – 5, „Tvarka ir teisingumas“ – 2 ministerijas, Seimo pirmininkas bus „darbietis“

Naują koaliciją formuojantys „darbiečių“, socialdemokratų ir „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai pirmadienį galutinai pasidalijo ministerijas. Trijų partijų koalicija sukirto rankomis, kad socialdemokratams tenka 7, Darbo partijai – 5, „Tvarkai ir teisingumui“ – 2 ministerijos. Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius taps premjeru, Darbo partijos atstovas – Seimo pirmininku.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Koalicijos partneriai suderėjo, kad socialdemokratai savo atstovus deleguos į šias ministerijas: Finansų, Susisiekimo, Ūkio, Krašto apsaugos, Sveikatos apsaugos, Užsienio reikalų ir Teisingumo. „Darbiečiams“ atiduotos šios ministerijos: Žemės ūkio, Vidaus reikalų, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Kultūros. „Tvarkiečiai“ savo atstovus deleguos į Aplinkos ir Energetikos ministerijas. Aplinkos ministerijai greičiausiai vadovaus Valentinas Mazuronis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) koalicijos partneriai nepaliko nė vieno laisvo ministro posto, nors lenkai pirmadienį sakė, jog prie koalicijos prisijungs tik tokiu atveju, jeigu jiems bus pasiūlyta tiek pat ministerijų, kiek ir „tvarkiečiams“.

V.Uspaskchas sakė, kad derybos su lenkais įvyks, o tai, kokie postai jiems bus pasiūlyti, priklausys nuo to, ar kuri nors iš trijų koalicijos partnerių sutiks atsisakyti kurios nors ministerijos.

„Trijų partijų bus susitarimas iš kur gauti tą ministeriją, kažkas turės nusileisti, arba mes, arba socialdemokratai dėl vienos ar kitos ministerijos“, – kalbėjo jis. Tačiau A.Butkevičius atmetė galimybę, kad lenkams bus pasiūlyti ministrų portfeliai, jie esą nebent galės pretenduoti į viceministrų kėdes.

Anot A.Butkevičiaus, koalicijos partneriai sutarė, kad visas kandidatūras vertins jis, ir jeigu kuri nors socialdemokratų lyderiui pasirodys nepriimtina, partneriai turės ieškoti kito kandidato.

V.Uspaskichas apie norą valdyti VRM: Visi norim skaidriai gyventi Lietuvoje

Paklaustas, kodėl Darbo partija siekė valdyti Vidaus reikalų ministeriją, V.Uspaskichas aiškino, kad šios institucijos tik pavadinimas garsiai skambantis. „Bet tai yra savivaldybės, kur reikia labai daug įvairių pasikeitimų, ir tiesioginių mero rinkimų ir taip toliau“, – pridūrė jis.

Žurnalistams patikslinus, jog ši ministerija po savo sparnu glaudžia dalį teisėsaugos institucijų, o Darbo partija kaip sykis su teisėsauga turi daug problemų, politinės jėgos vadovas sakė: „Nieko baisaus. Visi norim skaidriai gyventi Lietuvoje.“

A.Butkevičius patikino, jog su Darbo partija sutarta, jog į vidaus reikalų ministrus šie siūlys asmenį, dėl kurio skaidrumo abejonių nekils.

Pasak socialdemokratų pirmininko A.Butkevičiaus, derybos su LLRA prasidės tik trims partijoms pasirašius koalicinę sutartį.

Koalicijos sutartį partijos žada pasirašyti antradienį po pietų Seime. Joje atskirai bus nurodyta, kurie politikai negalės užimti aukštų postų Vyriausybėje ir Seime. Nors A.Butkevičius konkrečiai jų neįvardijo, tai greičiausiai bus V.Uspaskichas ir Vytautas Gapšys.

Prieš tai turėtų įvykti A.Butkevičiaus ir prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas. Valstybės vadovė anksčiau yra pareiškusi, jog valdančioji dauguma turi būti formuojama be Darbo partijos.

R.Paksas liks Briuselyje

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis, europarlamentaras Rolandas Paksas žurnalistams sakė, kad liks Briuselyje. Jis  pripažino, kad partija siekė daugiau ministerijų postų.

„Bet mandatų skaičius mums to neleido. Tačiau aš manau, kad tiek Aplinkos, tiek Energetikos ministerijos yra labai svarbios ir nuo jų priklauso šalies perspektyva ir gerovė“, – sakė jis.

Paklaustas, ar bus tęsiamos derybos su „Hitachi“ koncernu dėl Visagino atominės elektrinės statybų, R.Paksas aiškino, kad šis klausimas yra politinis, ir dėl jo spręs ne vienas ministras, o visi koalicijos partneriai. „Mano asmenine nuomone, referendumas pasakė, kad tokios atominės elektrinės Lietuvai nereikia“, – pridūrė jis.

R.Paksas aiškino, kad „tvarkiečių“ ministro pozicija derybose su „Gazprom“ koncernu dėl dujų kainų bus griežta. „Mes turime pavyzdžių: Latviją, Estiją, jų kainas, turime poziciją, kuri tarnauja Lietuvos žmonių interesams“, – kalbėjo jis.

Lenkai apetitu nesiskundžia

Pirmadienį LLRA Vyriausioji taryba nusprendė, kad prie koalicijos jungsis tik tokiu atveju, jeigu jiems bus pasiūlyta tiek pat ministerijų, kiek ir „tvarkiečiams“. Šiems iki šiol buvo siūlomi 3-4 ministrų portfeliai naujoje Vyriausybėje. LLRA pirmininkas Valdemaras Tomaševskis konkrečiai nepasakė, kiek ministrų portfelių LLRA pageidautų.  8 mandatus gavusios LLRA vadovas praėjusią savaitę sakė, kad jo partija norėtų valdyti 3 ministerijas: Švietimo ir mokslo, Susisiekimo ir Žemės ūkio.

Jis buvo užsiminęs, kad pageidautų dar ir Ūkio ministerijos, tačiau čia pat susiprato, jog su 8 mandatais dar ir šios ministerijos jau būtų per daug. „O kitų sieksime“, – pridūrė jis.

„Trijų partijų lyderiai susitiks su ponu V.Tomaševskiu ir išklausysime jo pageidavimus, jo norus ir pasiūlysime jam tam tikrus variantus. Kokius? Aš nenoriu vienašališkai priimti sprendimą, bet aš manau, kad mūsų susitikimas įvyks po koalicinės sutarties pasirašymo“, – pirmadienį sakė A.Butkevičius.

Daugiausia ginčų buvo dėl Žemės ūkio ir Susisiekimo ministerijų

Savaitgalį socialdemokratų partijos taryba patvirtino sprendimą koaliciją formuoti su Darbo partija ir „tvarkiečiais“. Pastaruoju metu daugiausia diskusijų su „darbiečiais“ kilo dėl to, kas valdys Žemės ūkio ir Susisiekimo ministerijas. Socialdemokratai nebuvo linkę „tvarkiečiams“ perleisti jų taip trokštamos Teisingumo ministerijos.

„Mūsų partijos pozicija yra tokia, kad šitos abi ministerijos negali priklausyti vienai politinei jėgai, nes tai yra ir didžiuliai Europos Sąjungos pinigai“, – interviu TV3 aiškino A.Butkevičius.

Savaitgalį A.Butkevičius teigė, kad derybose Aplinkos, Susisiekimo, Ūkio, Energetikos ir Finansų ministerijos vertinamos po 1,5 balo, likusios ministerijos – po 1. Socialdemokratų koeficientas, nurodantis, į kiek ministerijų jie gali pretenduoti, siekia 8,5, Darbo partijos – 6, „Tvarkos ir teisingumo“ – 2,5.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius