Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji koalicija rodo raumenis: atsakas prezidentei – konstitucinė dauguma?

Prie trijų partijų formuojamos valdančiosios koalicijos prisijungus aštuoniems į naująjį Seimą išrinktiems Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovams, Seime atsirastų vadinamoji konstitucinė dauguma, kurią sudaro ne mažiau kaip trys penktadaliai parlamento narių. Kartu su 33 socialdemokratais, 29 „darbiečiais“ ir 11 „tvarkiečių“, ši dauguma turėtų 86 vietas Seime (tris penktadalius sudaro 84 parlamentarai).
Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius ir Rolandas Paksas
Viktoras Uspaskichas, Algirdas Butkevičius ir Rolandas Paksas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jei taip atsitiktų, kai kurių politologų teigimu, Seimas sustiprintų savo pozicijas santykiuose su „ultimatumus“ skelbiančia prezidentūra ir įgytų papildomų svertų įgyvendinant naujosios valdžios politiką.

Kaip skelbia 74 LR Konstitucijos straipsnis, „Respublikos Prezidentą, Konstitucinio Teismo pirmininką ir teisėjus, Aukščiausiojo Teismo pirmininką ir teisėjus, Apeliacinio teismo pirmininką ir teisėjus, Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, taip pat paaiškėjus, jog padarytas nusikaltimas, Seimas 3/5 visų narių balsų dauguma gali pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą. Tai atliekama apkaltos proceso tvarka, kurią nustato Seimo statutas.“

LRT.lt primena, kad Seimo rinkimų nugalėtojos – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius žurnalistams antradienį užsiminė, kad į valdančiąją daugumą gali būti kviečiama dar viena partija, papildant socdemų, „darbiečių“ bei „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) formuojamą bloką. Kokia partija ar partijos gali būti kviečiamos į koaliciją, A. Butkevičius neatskleidė.

Politologo Lauro Bielinio teigimu, LSDP, TT ir Darbo partijai logiškiausia būtų jungtis su LLRA. „Su kitomis partijomis gali būti sunkiau susitarti. O lenkai yra daug bendravę, bendradarbiavę ir su socdemais, ir su „darbiečiais“, ir su „tvarkiečiais“, – LRT.lt sakė politologas. Jo nuomone, LLRA kvietimas į koaliciją naudingiausias būtų socialdemokratams, nes dalijantis ministrų portfelius padidėtų jiems atitinkančios dalies santykinis svoris lyginant su kitomis koalicijos dalyvėmis.

LLRA prisijungimą prie valdančiosios koalicijos kaip prasmingą žingsnį vertina ir politologas Algis Krupavičius. Jis pažymėjo, kad konstitucinės daugumos subūrimas naujajame Seime stiprintų parlamento įtaką santykiuose su prezidentūrą.

„Besikuriančią Seimo daugumą tai vienareikšmiai sustiprintų, ypač turint omenyje, kad prezidentė šiandien kelia tai daugumai ultimatumus. Tai, ką Konstitucija skelbia apie trijų penktadalių Seimo narių galimybes šalinant iš užimamų pareigų prasižengusius pareigūnus, taip pat sustiprina valdančiąją daugumą, šiai formuojant bei vykdant savo politiką“, – tvirtina A. Krupavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius