-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Petras Auštrevičius siūlo griežtinti baudžiamąją atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimus

Seimo narys Petras Auštrevičius, atsižvelgdamas į galimus didelius pažeidimus Seimo pirmojo rinkimų turo metu, siūlo sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise ir įtvirtinti juridinio asmens atsakomybę už pažeidimus.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys P. Auštrevičius šiandien Seime užregistravo tai numatančias  Baudžiamojo kodekso ir Operatyvinės veiklos įstatymo pataisas.

Teikiamais įstatymų projektais siūloma sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise, padidinant laisvės atėmimo bausmę nuo trijų iki penkerių metų bei atsisakant viešųjų darbų ir laisvės apribojimo kaip alternatyvių bausmių už šią nusikalstamą veiką.

Priėmus pataisas minėta veika jau būtų laikoma apysunkiu nusikaltimu.

Taip pat siūloma, kad už rinkimų pažeidimus atsakytų ir juridinis asmuo, o Operatyvinės veiklos įstatymo pataisomis numatoma įtvirtinti galimybę atlikti operatyvinius veiksmus dėl nusikalstamos veikos.

„Nesiekiame sukurti kokios nors naujos rinkimų policijos.

Priimtos pataisos esamoms teisėsaugos institucijoms suteiktų naujų ir galingų ginklų, siekiant pažaboti nesąžiningą rinkimų kampaniją, rinkėjų papirkimo atvejus. Šie  nusikaltimai negali ir toliau būti laikomi nesunkiais, nes griauna žmonių pasitikėjimą demokratinio ir laisvo apsisprendimo galia.

Tikiuosi, Seimas ras politinės valios kuo greičiau padaryti sprendimus, kurie šiandien yra būtini“,  – sakė pataisų iniciatorius, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys P. Auštrevičius.

Liberalų sąjūdžio frakcija taip pat ragina iš naujo svarstyti anksčiau siūlytas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymo pataisas.

Jos numato reorganizuoti VRK sudarymo tvarką, joje atsisakant politinių partijų atstovų bei padidinant kvalifikuotų teisininkų skaičių komisijoje. Tai leistų depolitizuoti VRK veiklą, užtikrinti komisijos nešališkumą ir padidinti jos kompetenciją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius