-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ramūnas Vilpišauskas: prezidentės žodis svarbus, bet nebūtinai lemiamas

Prezidentės raginimas neįtraukti į valdančiąją koaliciją Darbo partijos yra svarbus politinis veiksnys, bet nebūtinai bus lemiamas, jei derybos tarp trijų opozicijos partijų sėkmingai baigsis, pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.
prof. Ramūnas Vilpišauskas
prof. Ramūnas Vilpišauskas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pasak jo, prezidentės pareiškimas yra signalas, jog šalies vadovė norėtų matyti „vaivorykštės“ koaliciją, kurioje kartu dirbtų konservatoriai ir socialdemokratai.

„Tai yra signalas, jog prezidentė matytų kitokią koaliciją ir veikiausiai tai signalas, jog prezidentė norėtų, jog formuotųsi koalicija tarp socialdemokratų, konservatorių ir Liberalų sąjūdžio, galbūt dar kai kurių kitų dalyvaujančių partijų“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

„Prezidentė yra populiari, neabejotinai turi autoritetą Lietuvoje, ir šiuo atžvilgiu jos žodis yra svarbus. Jos pareiškime kalbama apie pažeidimus, kurie iš tiesų daugelį papiktino. Šia prasme toks pareiškimas gali būti gana populiarus tarp Lietuvos gyventojų“, – teigė politikos ekspertas.

„Kita vertus, jeigu nauja dauguma susitars tarpusavyje, teisiškai prezidentė turės labai mažai galių ką nors pakeisti koalicijos sudėtyje. Visgi Lietuvoje parlamentinė dauguma gali būti gana tvirta ir nepritarti tam, ką siūlo prezidentė. Todėl žiūrint grynai formaliai, teisiškai, prezidentės pozicija nebūtinai gali pakeisti dabar besiformuojančią naują valdančiąją koaliciją, bet jos pozicija neabejotinai yra svarbus politinis ir moralinis veiksnys“, – kalbėjo R.Vilpišauskas.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį pareiškė mananti, kad formuojant Vyriausybę Darbo partija negali dalyvauti.

„Mano nuomone, formuojant Vyriausybę negali dalyvauti partija, kuri įtariama padariusi daugiausiai šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje buhalterijoje“, – sakė D.Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius