-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 16 /15:39

Rinkimai 2012: tebetrūksta vienos rinkimų apylinkės Kaune rezultatų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad šiuo metu Seimo rinkimų rezultatai jau aiškūs. Trūksta tik rezultatų Kauno Dainavos rinkimų apygardos Buitininkų rinkimų apylinkėje, kur balsai perskaičiuojami. Tačiau VRK pirmininkas sako, kad jo žiniomis, rezultatų dėlionėje jau niekas nepasikeis.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buitininkų apylinkėje, pasak Z.Vaigausko, balsai yra perskaičiuojami iš naujo, nes buvo padaryta klaidų.

„Jie ten aptiko klaidų. Jie rado, kad apylinkės rinkimų komisija netinkamai suskaičiavo balsus“, – teigė VRK vadovas.

Šioje apygardoje vos 8 balsų skirtumu pirmauja konservatorius Kazimieras Kuzminskas prieš „Drąsos kelio“ kandidatą Saulių Stomą. Tačiau iš naujo skaičiuojami ne vienmandatininkų, o daugiamandatės apygardos balsai.

Tiesa, oficialioje VRK interneto svetainėje tebetrūksta rezultatų iš septynių apylinkių.  Z.Vaigauskas sako, kad šiuos duomenis jau turi ir artimiausiu metu jie bus suvesti ir į viešą sistemą.

„Kiek man žinoma, rinkimų rezultatai yra tokie patys, kokie buvo skelbiami. Pagrindiniai duomenys nesikeičia“, – teigė VRK pirmininkas.

Be to, dar bus tikrinami visi pirmumo balsai – šie skaičiai dar gali nežymiai keistis, tačiau kol kas klaidų nėra užfiksuota.

Prašo naikinti rezultatus

Pasibaigus Seimo rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė penkių prašymų anuliuoti rinkimų rezultatus Naujosios Vilnios, Vilniaus-Širvintų rinkimų apygardose.

„Esame gavę penkis prašymus pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais kai kuriose apygardose“, – teigė Z.Vaigauskas.

Prašymai grindžiami skundais dėl balsų pirkimo ir politinės reklamos pažeidimų.

D.Valys: pradėta 13 ikiteisminių tyrimų

Generalinis prokuroras Darius Valys teigia, kad dėl galimo balsų pirkimo šiuo metu yra pradėta 13 ikiteisminių tyrimų. Kiek ilgai jie bus vykdomi – neatskleidžiama.

„Pradėti yra trylika ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų teisės pažeidimų“, – sakė jis.

VRK vadovas teigė, kad tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai turėtų būti atliekami kuo skubiau.

Balsus skaičiavo bedarbiai

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas šių rinkimų organizavimą vertina neigiamai. Pasak jo, balsai skaičiuojami per ilgai. Vardindamas priežastis, kodėl rinkimų rezultatų skelbimas taip užtruko, Z.Vaigauskas kaltę metė pasikeitusiems rinkimų apygardų komisijos nariams.

„Pats vertinčiau, kad mums nepasisekė rinkimų organizavimo klausimai dėl eilių, visų pirma, kad rinkėjams reikėjo laukti. Aš nežinau, ar tai padarė kandidatų gausa, ar tai, kad į komisijų narius ateina vyresnio amžiaus žmonės ir bedarbiai pirmą kartą pasirodė“, – svarstė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, 2008 ir 2012 metų rinkimuose komisijose dirbo tiek pat – 15 tūkst. žmonių.

„Manyčiau, kad mums reikia keisti rinkimų įstatymą ir sudaryti mažesnes rinkimų apylinkes ir nustatyti, kad balsavimo vietų būtų daugiau“, – teigė jis.

Pasak Z.Vaigausko, būtų gerai ir padidinti komisijų narių algas. Šiuo metu jie gauna po 10 litų už vieną darbo valandą. Apylinkės komisijos nariai paprastai gauna kelis šimtus litų – už rinkėjų kortelių nešiojimą, balsų skaičiavimą ir rinkėjų aptarnavimą rinkimų dieną.

„Apygardos komisijos pirmininkas už vieną mėnesį gauna apie 2 tūkst. litų“, – sako Z.Vaigauskas.

Balsų pirkimas – policijos reikalas

VRK pirmininkas sako, kad šiemet policija atidžiau reagavo į galimo balsų pirkimo atvejus. Pasak jo, dėl pagarsėjusio įrašo, kur Darbo partija užfiksuota galimai besitarusi dėl kalinių balsų pirkimo, laukiama ikiteisminio tyrimo rezultatų.

„Jei tyrimas baigsis niekuo, tai turėsime pripažinti, kad ten nieko ir nėra. VRK tyrimo šiuo metu atlikti negali, pagal įstatymus. Mes galime įvertinti tik tai, ką žinome, patikrinti, kokią tas dalykas galėjo turėti įtaką rinkimų rezultatui. Mes tą galime padaryti įvairiais būdais, atlikdami rinkimų rezultatų analizę“, – teigė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, čia pasitarnaus pirmumo balsų žymėjimas.

Seimo pirmininkė: nesiūliau VRM pirmininku perrinkti Z.Vaigausko

Antradienį nepasitenkinimą rinkimų organizavimu Z.Vaigauskui teko išklausyti iš jį pasiaiškinti pakvietusios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės. Po susitikimo ji priminė, kad siūlė Seimui VRK pirmininku rinkti kitą žmogų.

Pasak jos, rinkimų įstatymuose pilna spragų, tačiau „apie problemas prabilta tik vykstant rinkimams“.

„Šiandien girdime, kad įstatymai yra suteikę daug įgaliojimų VRK spręsti dėl galimų pažeidimų per rinkimus ir vykdant rinkimų kampaniją. Tačiau matome, kad komisija techniškai nesugeba vykdyti jai pavestų užduočių ir daugelį funkcijų deleguoja apygardų ar apylinkių komisijoms. Šiandien galime tik apgailestauti, kad ilgametis VRK pirmininkas šias problemas įvardija tik jau vykstant rinkimams, kai realiai jų spręsti jau nebeįmanoma. Tačiau jas buvo galima išspręsti dar prieš rinkimus“, – I. Degutienė cituojama po susitikimo išplatintame pareiškime.

Seimo pirmininkė pažymėjo, kad „reikėtų svarstyti galimybes ateityje VRK pavesti tik rinkimų organizavimo klausimus, o galimus pažeidimus tirti patikėti atsakingoms teisėsaugos institucijoms, policijai, Generalinei prokuratūrai ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai pagal kompetenciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius