Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Skvernelis: prieš balsų pirkėjus policija bedantė

Prieš antrą rinkimų turą, kuris vyks kitą sekmadienį, spalio 28 dieną, policija jau gavo duomenų apie ketinimus pirkti balsus keliose „rizikingiausiose“ apygardose. Todėl rinkimų dieną policininkai ketina budėti balsavimo apylinkėse, bus sukurta speciali karštoji telefono linija pranešimams apie perkamus balsus.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pranešė ketvirtadienį, po apsilankymo pas premjerą Andrių Kubilių.

Galių – nulis

Tiesa, policijos pareigūnų budėjimas daug naudos, ko gero, neduos. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad papirkinėtojai labiau bijo žurnalistų nei policininkų.

Policijos generalinis komisaras S.Skvernelis pripažįsta, kad daug galių, siekdama užkardyti balsų pirkimą per rinkimus, policija neturi. Šis nusikaltimas dabar, pagal Lietuvos įstatymus, yra nesunkus, todėl jį tiriantiems pareigūnams neleidžiama naudoti neviešų operatyvinių priemonių.

„Mes iš tikrųjų matome, kad tie įrankiai, kuriais šiandien disponuoja teisėsauga, yra švelniai tariant bedančiai, jeigu norime kovoti su šiuo reiškiniu, šiuo nusikaltimu“, – apibendrino S.Skvernelis.

Pasak jo, dabartiniai įvykiai rodo, kad balsų pirkimas jau tampa reiškiniu.

„Kaip jūs matote, pagal mūsų su prokuratūra bendrai atliekamus ikiteisminius tyrimus, kai kurie tikrai įgauna tam tikrą mastą, labai nešvarų mastą, susijusį su kriminaliniu pasauliu“, – sakė S.Skvernelis.

Tie įrankiai, kuriais šiandien disponuoja teisėsauga, yra švelniai tariant bedančiai, – pripažįsta S.Skvernelis.

Be to, policijos komisaro teigimu, net ir išaiškinusi balsų pirkimo atvejus, policija negali „prisikasti“ iki nusikaltimo organizatorių.

„Šiandien tie, kas nusprendžia organizuoti balsų pirkimą, papirkimą, kliudymą išreikšti savo valią rinkėjams, nėra traukiami atsakomybėn. Nėra atsakomybės juridiniam asmeniui“, – vardijo įstatymų spragas S.Skvernelis.

Jo teigimu, ekonominės sankcijos už balsų pirkimą turėtų grėsti ir tai darantiems kandidatams, ir partijoms, ypač, kai šios gauna valstybės dotacijas.

Nusikaltimai tampa sistemingi

Pasak S.Skvernelio, iki žinių apie galimą balsų pirkimą per šiuos rinkimus atvedė kituose ikiteisminiuose tyrimuose renkama operatyvinė informacija.

„Dėl to mes ir stipriname pajėgas ir ta informacija disponuojame“, – paklaustas, ar turi informacijos apie balsų pirkimo organizavimą antrame rinkimų ture iš kitų atliekamų tyrimų, atsakė S.Skvernelis.

Premjeras A.Kubilius teigė įžvelgiantis, kad šiemet rinkėjų papirkinėjimas yra suintensyvėjęs.

„Tie balsų papirkinėjimo faktai, nesąžiningumas per rinkimus kelia tikrai didelį susirūpinimą. (...) Galima daryti išvadą, kad tam tikra prasme nebaudžiamumas ankstesniuose rinkimuose atvedė prie to, kad, galima sakyti, jog atsiranda ir tokio organizuoto balsų pirkimo, jis darosi sistemingas“, – kalbėjo premjeras. 

VRK pirmininkas teigia, kad gausiausiai balsai perkami išankstiniuose rinkimuose, kai nepasiturintys rinkėjai masiškai vežami balsuoti.

Z.Vaigauskas ragina kandidatus ir rinkėjus elgtis sąžiningai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius