Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 11 /17:05

Socialdemokratai fiksuoja rinkėjų papirkinėjimą ir prašo VRK Darbo partiją mesti lauk iš rinkimų

Socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė prašo uždrausti Darbo partijai dalyvauti Seimo rinkimuose. Tokio turinio skundas ketvirtadienį pasiekė Vyriausiąją rinkimų komisiją. Parlamentarė per savo atstovą, rinkimų stebėtoją Arūną Abraitį, komisijai skundžiasi dėl rinkėjų papirkinėjimo.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / BFL nuotr.

„Yra pagrindo teigti, kad galimai Darbo partija elgiasi nesąžiningai, naudoja juodąsias technologijas, sistemingai šiurkščiai pažeidžia rinkimų įstatymą, nesivadovauja demokratiškais, slaptais, savanoriškais principais, todėl reikalaujame Darbo partiją eliminuoti iš rinkimų“, – 15min.lt VRK nusiųstą raštą citavo A. Abraitis.

Jis dėstė, kad tokių šiurkščių pažeidimų nėra matęs. Esą Darbo partija veža asocialius asmenis balsuoti, reklamuojasi rinkimų apylinkių patalpose ir visai šalia jų.

„Trečiadienį netoli savivaldybės, prie viešbučio „Best Western Vilnius“, buvo pastebėtas autobusiukas, kurio valstybinis numeris PHT 478. Rinkėjai tarpusavyje kalbėjo, kad balsavo už Darbo partiją ir kad jiems bus gerai sumokėta“, – sakė A. Abraitis.

Kitas autobusiukas, valstybiniu numeriu DEK 497, prie savivaldybės trečiadienį, pasak stebėtojo, atvežė asocialios išvaizdos rinkėjus. Jų rankose buvo atspausdinti lapeliai su nurodymais balsuoti už Darbo partiją ir jos kandidatus Sergejų Ursulą ir Joną Pinskų.

„Lapelius išsireikalavome iš asocialių asmenų. Tai yra fiksuota", - sakė A.Abraitis.

A.Abraitis sakė, kad tokie autobusiukai prie Vilniaus savivaldybės kursuoja nuolat. Visus atvejus fiksuoja policija.

Socialdemokratės M.A.Pavilionienės vardu į VRK kreiptasi ir dėl neteisėtos agitacijos Vilniaus pataisos namuose.

Čia, pasak A.Abraičio ir M.A.Pavilionienės, rinkimų stebėtojai buvo per vėlai įleisti į išankstinio balsavimo vietą, o įleisti joje rado kalinius, sėdinčius ir skaitančius agitacinį darbiečio Stanislovo Tomo laikraštį.

„Kaliniai turėjo lapelius, kuriuose buvo nuroodyta balsuoti už Darbo partiją ir reitinguoti 70, 13, 130, 133, 18", – teigė A.Abraitis.

Už 70-uoju numeriu kandidatuoja Gintaras Tamošiūnas, 13-uoju – Vitalija Vonžutaitė, 130-uoju – Žilvinas Putramentas, 133-iuoju – Arvydas Sabockis, 18-uoju – Valdas Skarbalius.

A.Abraitis piktinasi, kad apie kiekvieną pažeidimą iškart informuoja VRK, tačiau ji niekaip nereaguoja.

„Nesulaukiame išvis jokios reakcijos. Esame per keturias dienas surašę jau šešis skundus", – pyko jis.

VRK skundą nagrinės po rinkimų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas 15min.lt patvirtino, kad toks skundas gautas ir pridūrė, kad jis bus tiriamas.

„Prašysime policijos patvirtinimo, kad jie apie tai žino, nes kol kas tokios informacijos iš teisėsaugos nesame gavę, ji turi būti objektyvi ir patikrinta“, – sakė jis.

Artimiausias VRK posėdis įvyks penktadienį, tačiau Z.Vaigauskas pabrėžė nesantis tikras, jog skundas bus nagrinėjamas šiame posėdyje – galimus pažeidimus komisija svarstys jau po rinkimų.

„Manau, apsvarstysime kitą savaitę. Kaip prašo A.M.Pavilionienė – eliminuoti iš rinkimų Darbo partiją, neturime teisės, nes tai galima padaryti tik likus 15 dienų iki rinkimų, kad partija turėtų laiko tokį sprendimą apskųsti teismui, o teismas spėtų išnagrinėti“, – sakė pirmininkas.

Darbo partija oponentams siūlo daugiau susitikinėti su rinkėjais

Darbo partija reaguodama į socialdemokratų skundą VRK ketvirtadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriama atsiriboja nuo bet kokių pranešimų apie galimus rinkėjų papirkimus ir neteisėtai vykdomą rinkimų agitaciją.

„Seimo rinkimuose Darbo partija dalyvauja skaidriai ir sąžiningai, vykdydama rinkimų agitaciją pagal įstatymų nustatytus reikalavimus", - teigiama pranešime.

„Panašu, kad kai kuriuos socialdemokratus baimė ir suvokimas, kad jų gali nelikti prie šiltos vietos, tiesiog varo iš proto.(...) Šiuo metu Vyriausioji rinkimų komisija neturi nė vieno įrodymo, kad Darbo partija kur nors papirkinėtų rinkėjus, o politinių oponentų skundai remiasi nuogirdomis ir spėlionėmis. Tokius rinkimuose dalyvaujančių politikų veiksmus vertinu kaip bandymą apšmeižti Darbo partiją ir prieš rinkimus paveikti rinkėjų nuomonę. Todėl raginu tuos, kurie skleidžia dezinformaciją apie rinkėjų papirkimą, savo laiką skirti susitikimams su rinkėjais, o ne skandalų kūrimui“, — teigia Darbo partijos rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius