Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 30 /11:52

Socialdemokratai valdančiojoje koalicijoje mato ir ketvirtą partnerį, Viktoro Uspaskicho norą tapti Seimo pirmininku vadina emocijomis po sunkios nakties

Lietuvos socialdemokratai į derybas dėl valdančiosios koalicijos norėtų įtraukti ir dar vieną partiją. Kuri partija bus kviečiama derėtis, socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius neatskleidžia.
Viktoras Uspaskich
Viktoras Uspaskich / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes bendradarbiausime ne tik su Darbo partija, bet ir su „Tvarka ir teisingumu“ ir gal netgi pasikviesime dar kai kurias ir kitas partijas į valdančiąją daugumą“, – antradienį žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Ketvirto partnerio koalicijai ieškoti panoro socialdemokratai.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas V.Gapšys sako, kad kol kas valdančioji koalicija yra pakankamai stipri ir be ketvirtojo partnerio.

„Apie ketvirtąjį partnerį bus galima kalbėti nebent tada, kai dėl tokio poreikio susitars trys dabar esantys partneriai. Anksčiau apie tai kalbėti nematome galimybės“, – sakė V.Gapšys.

Dabar ketvirtąjį partnerį į koaliciją kviesti prasmės nemato ir „tvarkiečiai“. Anot „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojo Valentino Mazuronio, apie kvietimą remti koaliciją ketvirtam partneriui galima kalbėti, tačiau kol kas jai užtenka ir turimos 78 balsų daugumos.

Tikisi, kad V.Uspaskichas persigalvos

LSDP pirmininkas A.Butkevičius antradienį pareiškė, kad su Darbo partija ir prezidente bus deramasi, jog Vyriausybėje ir Seimo vadovybėje nebūtų  politikų, kuriems iškelti įtarimai arba kaltinimai.

Tarp tokių politikų – vakar norą tapti Seimo pirmininku išreiškęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir jo pavaduotojas Vytautas Gapšys.

A.Butkevičiaus nuomone, V.Uspaskichas savo pageidavimo tapti Seimo vadovu artimiausiu metu atsisakys. LSDP pirmininkas užsimena, kad dėl to buvo sutarta dar prieš pirmąjį Seimo rinkimų turą.

„Aš manau, kad vakar diena buvo tokia, kada buvo labai daug emocijų. Ir reikia suprasti, kad daugelis politikų turėjo labai sunkią ankstesnę naktį. Noriu pabrėžti, kad net prieš pirmąjį turą jau buvo kai kurie sutarimai tarp partijų vadovų. Aišku, mes jų dar nebuvome paviešinę. Manau, kad tas vakar padarytas pareiškimas, tikiuosi, bus derybų metu pakeistas ir bus sutarimas ieškant kompromiso tarp būsimos Vyriausybės ir Respublikos prezidentės“, – kalbėjo A.Butkevičius.

V.Gapšys: jis būtų pats geriausias Seimo pirmininkas

Savo ruožtu Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys sako, kad socialdemokratai neturi teisės nurodinėti Darbo partijai, kuriuos asmenis ji gali deleguoti į aukštus postus, o kurių ne.

„Partijos sprendimas bus ir partija pasakys, mes ką deleguojame, kur deleguojame. Tai yra mūsų partijos vidaus reikalas. Mes tai puikiai suprantame. Esame kalbėję ne kartą su būsimais koalicijos partneriais, kokius mes turime įsivaizdavimus. Jie žino apie tai. Jokių naujienų ir staigmenų mes jiems nepateikinėjame, kažko iš po kilimo netraukiame“, – kalbėjo V.Gapšys.

Pasak jo, V.Uspaskichas galėtų būti „pats geriausias Seimo pirmininkas“.

„Aš tam pritarčiau, tikrai balsuočiau ir kitus agituočiau, jei tik taip nuspręs partijos taryba. Tai būtų racionalus sprendimas“, – teigė jis.

Paklaustas, ar įsivaizduoja, kad prezidentė galėtų palaiminti V.Uspaskicho arba V.Gapšio, Vitalijos Vonžutaitės kandidatūrą į kurią nors ministeriją, V.Gapšys išsisuko.

„Palaukime. Palaukim. Ateis laikas, kai kalbėsime apie postus, tada kalbėsime ir kas ką tvirtina, kur yra kokie kompromisai. Dabar tam paprasčiausiai yra ne laikas“, – sakė jis.

V.Mazuronis: turi galioti nekaltumo prezumpcija

Į Darbo partijos pusę stoja ir „tvarkiečiai“. V.Mazuronis sako, kad Seimo pirmininko postas Darbo partijai buvo patikėtas dar rinkimų naktį vykusiame koalicijos partnerių susitikime. Tuomet, pasak V.Mazuronio, kelios galimų kandidatų į šį postą nuskambėjo, bet nebuvo patvirtintos. Viena iš neoficialiai nuskambėjusių pavardžių – dabartinės Seimo vicepirmininkės Virginijos Baltraitienės.

Tačiau V.Mazuronio nuomone, „darbiečiai“ yra laisvi Seimo pirmininku siūlyti ir kitą žmogų.

Pasak jo, Lietuvoje turi galioti nekaltumo prezumpcija ir kaltinimai finansinėmis machinacijoms neturėtų užkirsti kelio V.Uspaskichui ar V.Gapšiui užimti net ir pačias aukščiausias pareigas.

„Nematau šioje vietoje jokių didelių problemų ir kliūčių“, – sakė jis.

Derina Vyriausybės programą

Pasak V.Gapšio, šiuo metu svarbiausia suderinti koalicijos partnerių programas ir parengti Vyriausybės darbų planą.

V.Gapšio teigimu, derybos tarp būsimų koalicijos partnerių vyksta sparčiai ir be didesnių problemų.

A.Butkevičius sako, kad mokesčių politikos keisti formuojama valdančioji koalicija keisti neskubėtų. Pasak jo, iš ekspertų suburtos darbo grupės bus prašoma ieškoti būdų, kaip būtų galima sumažinti mokestinę naštą darbo pajamoms, vartojimui.

Primename, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį ryte susitiko su konservatorių pirmininku, premjeru Andriumi Kubiliumi ir socialdemokratų pirmininku Algirdu Butkevičiumi. Šiam prezidentė pareiškė nelaiminsianti formuojamos koalicijos su Darbo partija. Prezidentės teigimu, finansinėmis machinacijomis ir rinkėjų papirkinėjimu įtariama Darbo partija turi likti valdžios užribyje.

Po antrojo rinkimų turo, preliminariais duomenis, socialdemokratai turi 38, Darbo partija – 29, „Tvarka ir teisingumas“ – 11 mandatų.

Taip pat į Seimą pateko 33 konservatoriai, 10 liberalų, 8 Lenkų rinkimų akcijos nariai, 7 „Drąsos kelio“ atstovai, trys savarankiškai rinkimuose dalyvavę asmenys, ir viena „valstietė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius