-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 28 /2012 10 29

Naktinės derybos dėl koalicijos: premjeru bus socialdemokratas, Viktoras Uspaskichas – Vyriausybės narių sąraše

Lietuvos socialdemokratų, Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijų vadovai sekmadienio naktį viešbutyje „Best Western“ susitiko toliau derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / Luko Balandžio nuotr.

Į viešbutį atvyko LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir „tvarkiečių“ pirmininkas Rolandas Paksas.

A Butkevičius patvirtino, jog premjeru koalicijos partneriai sutarė skirti jį. 

„Sutarėme, kad iš trijų politinių partijų formuosime daugumą, ir sutarėme, kad ministras pirmininkas bus iš Socialdemokratų partijos“, – po valandą trukusio susitikimo sakė A.Butkevičius. Jis pridūrė besitikintis, kad jam bus leista pasirinkti ir finansų ministrą.

Tuo tarpu, kas užims Seimo pirmininko postą ir gaus kitus ministrų portfelius, esą dar neaišku. A.Butkevičius teigė, kad naktiniame susitikime apie postų dalybas nebuvo kalbama.

Savo ruožtu V.Uspaskichas sako, kad jis pats būtų puikus Seimo pirmininkas.

„Kol kas esu Vyriausybės komandos sąraše, o vėliau žiūrėsime. (...) Pas mus daug kas tinkamas į Seimo pirmininko postą. Ir aš tinkamas, bet ateis laikas ir bus vaikas“, – sakė jis.

Nesutarimo nė vieno

Paklaustas, kokie yra koaliciją formuojančių partijų skirtumai, kurie galėtų vesti į nesutarimus, A.Butkevičius pareiškė, kad tokių nėra.

„Nesutarimų nėra. Šiandien jau, pirmame susitikime, buvo išsakyta mintis, kuri yra labai svarbi Lietuvos gyventojams, kad ministrai bus parenkami pagal kompetenciją“, – pažymėjo LSDP pirmininkas.

V.Uspaskichas pridūrė, kad šie rinkimai pirmieji, kai į valdžią ateinančios visos partijos yra ne politikos naujokės.

Koalicijos sutartį trys partijos ketina pasirašyti iškart po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija patvirtins rinkimų rezultatus.

Pas mus daug kas tinkamas į Seimo pirmininko postą. Ir aš tinkamas, bet ateis laikas ir bus vaikas, - sakė V.Uspaskichas.

Paklaustas, ar nesijaučia susitepęs formuodamas koaliciją su balsų pirkimu įtariama Darbo partija, socialdemokratų pirmininkas pareiškė, kad tokių įtarimų sulaukę Darbo partijos nariai turi būti šalinami iš partijos.

„Aš tikrai nesijaučiu susitepęs. Jeigu yra žmonių, kurie yra susitepę, jie turi būti išmesti iš partijos ir jiems turi būti taikomi Lietuvoje galiojantys įstatymai. Šiandien kalbantis apie informaciją, kaip kažkas pirko bilietus, atsiprašau, balsus, tai mes sutarėme, kad suformavę valdančiąją daugumą pakeisime įstatymus, kad už tai būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Pasak jo, kol kas nesvarstoma, kas būtų, jei Darbo partija būtų pripažinta kalta vykdžiusi finansines machinacijas ir turėjusi juodąją buhalteriją.

Apie atominę nekalba

A.Butkevičius pažymėjo, kad porinkiminiame susitikime sutarta jau ateinančią savaitę pradėti derinti būsimos Vyriausybės programą.

„Bus kelios prioritetinės sritys. Tai gyvenamųjų namų renovacija, šilumos ūkio pertvarka, pereinant prie biokuro ir naudojant europinius pinigus energetikoje. Taip pat dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo esame sutarę sudaryti darbo grupę, kuri peržiūrės visą mokesčių sistemą, nors naktinės mokesčių reformos nedarysime. Žemės ūkio sektoriuje turi būti ES finansinė parama pirmiausia skiriama toms programoms, kurios kuria pridedamąją vertę“, – vardijo pirmuosius planuojamus darbus A.Butkevičius.

Pasak jo, naujos atominės elektrinės statybų tarp būsimos koalicijos darbų nėra.

Ateinančią savaitę besiformuojanti koalicija ketina peržiūrėti konservatorių parengtą biudžeto įstatymo projektą.

A.Butkevičius sako jau pirmadienį besitikintis sulaukti prezidentės Dalios Grybauskaitės skambučio.

„Aš manau, kad mes turime daugumą ir, pagal Konstituciją, vis dėlto ta dauguma turi sudaryti valdančiąją daugumą ir formuoti Vyriausybę. Respublikos prezidentė turi teisę skirti ministrą pirmininką, o po to ministras pirmininkas turi jai pateikti ministrų siūlymus“, – sakė A.Butkevičius.

Kol kas į formuojamą trijų partijų koaliciją neketinama kviesti jokios kitos partijos.

Pirmasis trijų partijų vadovų susitikimas įvyko naktį po pirmojo rinkimų turo.

Po antrojo rinkimų turo, preliminariais duomenis, socialdemokratai turi 38, Darbo partija – 29, „Tvarka ir teisingumas“ – 11 mandatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius