Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdemaras Tomaševskis: Bet kokia kaina į valdžią nesiveržiame

Pirmajame rinkimų ture laimėjusi šešis mandatus, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) antrajame ture iškovojo dar dvi Seimo narių vietas vienmandatėse apygardose. Vilniaus-Trakų apygardoje laimėjo dabartinis Seimo narys Jaroslavas Narkevičius, įveikęs „darbietė“ Mingailę Binkauskaitę, o Širvintų-Vilniaus rinkimų apygardoje Rita Tamašunienė įveikė taip pat „darbietę“ Živilę Pinskuvienę.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

LLRA rinkimų rezultatų laukė tradicinėje vietoje – Lenkų kultūros namuose. Nedidelis būrelis partijos atstovų sekė rezultatus ir diskusijas televizijų studijos bei rezultatus Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto puslapyje.

Partijos lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis neslėpė: tikėjosi antrajame ture laimėti dar tris vietas, tačiau pavyko tik dvi. Vis dėlto rinkimų rezultatus LLRA vertina teigiamai – iki šiol parlamente turėjusi vos tris narius, dabar ji turės aštuonių narių frakciją.

Tačiau rinkimų naktį V.Tomaševskis leido televizijų studijose ir kartu su partijos kolegomis, o ne naktinėse derybose kartu su Viktoru Uspaskichu, Algirdu Butkevičiumi ir Rolandu Paksu. Paklaustas, kodėl taip nutiko, jis tvirtino nematąs prasmės bet kokia kaina veržtis į valdžią.

„Aštuoni parlamentarai yra frakcija. Mes gavome dar du mandatus ir, žinoma, džiaugiamės. Tai nėra labai daug, bet ir nemažai. Kadangi Seimas bus margas, jau yra septynios frakcijos, galbūt susidarys iš savarankiškai išrinktų aštunta. Bet mes netrokštame valdžios bet kokia kaina“, – jau po vidurnakčio kalbėjo V.Tomaševskis.

LLRA vadovas pateikė Vilniaus miesto tarybos valdančiosios koalicijos pavyzdį – po rinkimų pernai jų frakcija iš pradžių neformavo valdančiosios daugumos, tačiau praėjus keliems mėnesiams vis dėlto prisijungė ir tuomet jau galėjo reikalauti savo sąlygų.

V.Tomaševskis įsitikinęs, kad turėdama aštuonis narius LLRA frakcija bus įtakinga bet kokiu atveju – tiek valdančiojoje koalicijoje, tiek opozicijoje. Jis pabrėžė, kad ši frakcija bus „sąžiningos politikos etalonas, kadangi nesiveliama į jokius skandalus“. Savo įtaką lenkams padės įtvirtinti visų pirma tai, kad jie dirbs nebe trijuose, o net aštuoniuose Seimo komitetuose, jiems priklausys tam tikri postai net ir dirbant opozicijoje.

LLRA vadovas pabrėžė, kad jie po pirmojo turo pareiškė nepalaikysią partijų, kurios kaltinamos pirkėjų papirkinėjimu, o tai, jo nuomone, nulėmė, jog ši situacija antrajame ture pagerėjo.

Taip pat V.Tomaševskis abejojo, kad rinkimų naktį bus sutarta dėl stabilios koalicijos ir paskirstyti postai. „Mes neskubame, mums ne postai svarbiausi. Žinoma, būnant valdžioje lengviau realizuoti savo programą, bet mes turime savo principus – esame principinga partija“, – pareiškė europarlamentaras, pats dar prieš rinkimus neslėpęs, kad Europos Parlamento nekeis į Lietuvos Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius